Canada-drapene:Drapsmistenkte tenåringer tilstod alt - politiet avslører hvor mye de visste

Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en offentliggjort politirapport, avsløres detaljer om jakten på Bryer Schmegelsky og Kam McLeod. Lokalmiljøet der politijakten herjet, preges ennå. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet var på en klappjakt etter de to tenåringene Bryer Schmegelsky (18) og Kam McLeod (19) i Canada i sommer. Tenåringene, som drepte turistparet Chynna Deese (24) fra USA og Lucas Fowler (23) fra Australia, i tillegg til universitetslærer Leonard Dyck (64), unnslapp lovens lange arm fra 15. juli til 7. august.

Da ble de to tenåringsguttene funnet døde.

Les detaljer om saken her : Drepte tre mennesker og endte opp døde i et buskas. Hva skjedde?

Spilte inn seks videoer

I ettertid ble det kjent at guttene skal ha spilt inn en video før de tok sine egne liv, hvor de detaljert fortalte at de ønsket at de skulle kremeres. Det ble først bare meldt om én video - men i en pressekonferanse canadisk politi avholdt den 27. september avslørte de at tenåringene faktisk hadde spilt inn hele seks videoer.

Politiet gjorde også etterforskningsrapporten offentlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge australske News varte den første videoen i 58 sekunder, hvor Schmegelsky innrømmer at han og McLeod stod bak de tre drapene. Han forteller videre at de er på vei mot Hudson Bay hvor de vil stjele en båt og flykte til Europa eller Afrika.

I en annen video forteller 18-åringen at de har møtt en stor og kraftig elv, og foreslår at de to kanskje må begå selvmord. Så gjentar paret at de drepte de tre menneskene.

Videoene blir ikke gjort offentlig

I en av de neste videoene forteller Schmegelsky at «de nå planlegger å dra tilbake og drepe flere, og antar at de selv vil være døde i løpet av uken.» Videre beskriver de selvmordspakten deres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En femte video på seks sekunder antas å bare vært tatt opp ved en feiltakelse, før den siste videoen er tatt opp rett før de gjennomfører pakten sin.

Politiet offentliggjorde nytt bildebevis i saken, her av McLeod som fyller bensin i bilen paret brukte først. Foto: Royal Canadian Mounted Police
Politiet offentliggjorde nytt bildebevis i saken, her av McLeod som fyller bensin i bilen paret brukte først. Foto: Royal Canadian Mounted Police

– De var kalde. De var nådeløse, faktisk, uttalte assisterende politioverbetjent Kevin Hackett i forbindelse med pressekonferansen, ifølge The Guardian.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet forteller at motivet til tenåringene fortsatt er ukjent.

Teknisk bevis viser at McLeod skjøt Schmegelsky, før han rettet våpenet på seg selv.

Videoene vil ikke bli gjort offentlig. Politiet forklarer at det blir gjort for å unngå «å gjøre handlingene til Schmegelsky og McLeod til sensasjonelle», som kunne inspirert til flere voldsepisoder, ifølge News.

Det ble først meldt at videoene ble spilt inn på en mobiltelefon, men ifølge politirapporten brukte tenåringene Dycks digitalkamera.

Hylstre avslørte sammenkoblingen mellom åstedene

I etterkant har nye detaljer kommet frem om de to guttene, om den 2.300 kilometer lange jakten på dem og når i løpet politiet visste hva.

Ifølge australske 9 News avslører politirapporten at det var dagen etter Dyck ble funnet drept at politiet forstod sammenkoblingen mellom hans drap og dobbeltdrapet på Fowler og Deese. På begge åstedene ble det funnet brukte hylstre med samme serienummer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet visste på det tidspunktet ennå ikke om Schmegelsky og McLeod var ytterligere to ofre eller drapsmennene. Men de fikk sin bekreftelse tre dager senere, da tenåringene ble sett kjørende Dycks Toyota RAV 4.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kunne blitt et fjerde offer

Politirapporten detaljerer også det som kunne ført til et fjerde drapsoffer og viser hvor tilsynelatende tilfeldig tenåringene valgte sine ofre.

9 News gjengir politirapporten som forteller om en bilist som stoppet langs veien Alaska Highway for å ta en lur. Etter å ha stått der i bare fem minutter, kjørte en bil forbi ham og stoppet rundt 45 meter lengre frem. En ukjent mann gikk ut av passasjersiden av bilen med et «langt gevær».

– Han gikk mot vitnet i en slags jegerpositur. Bilen begynte også å kjøre langsomt mot vitnet, skriver politiet.

Bilisten kjørte raskt unna og fikk ikke sett ordentlig på de som truet ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også : Mann pågrepet for drap i Sverige – offeret vekket til live

– Vil endre alles liv for alltid

I etterkant av drapsetterforskningen og oppklaringen regjerer det fremdeles uro i provinsen Manitoba. Til canadiske CBC News forteller innbyggere i et av områdene tenåringene ble observert, Fox Lake Cree Nation, at det fremdeles er en nervøs stemning der.

– Dette vil sannsynligvis endre alle sine liv for alltid, sa innbyggeren Billy Beardy.

Medborger Lynda Neckoway forteller at enkelte fremdeles sliter med ettereffekten av den massive politijakten i området deres, selv om saken nå er oppklart og avsluttet.

– Du ser fortsatt ut vinduet. Jeg pleide aldri å låse døren min før, men nå låser jeg den for natten. Det er en stor forandring, sa Neckoway til CBC News.

Les også : Ett år etter Khashoggi-drapet: Norge og Vesten uten sanksjoner mot Saudi-Arabia