Thailand vurderer flytting av hovedstaden

Video: Thailand vil flytte hovedstaden: – Frykter uopprettelig konflikt i samfunnet.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bangkok synker og sliter med forurensning og trafikkaos. Nå lufter Thailands statsminister ideen om å flytte hovedstaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Thailand kan bli det neste landet i Asia som bygger ny hovedstad. Under en nylig konferanse kommenterte den thailandske statsministeren Prayut Chan-o-cha at dette er noe som kan skje under hans regjering.

På konferansen «Connecting Thailand with the World» den 18. september skisserte han to mulige tilnærminger for en eventuell flytting.

– Den første er å finne en by som verken er for langt unna eller for dyr å flytte til. Den andre er å flytte til utkanten av Bangkok for å redusere trengsel.

Ifølge Chan-o-cha vil sistnevnte løsning kunne forbedre trafikkflyten samt redusere behovet for å pendle inn og ut av bykjernen, skriver avisen The Guardian.

Statsministeren la imidlertid til at omfattende utredninger knyttet til de sosiale og økonomiske konsekvensene av en slik flytting må gjøres før det eventuelt vil bli aktuelt, skriver avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tidligere regjeringer var aldri i stand til å gå videre med dette, i frykt for at det ville føre til uopprettelig konflikt i samfunnet, mener Prayut Chan-o-cha.

Les også: Bangkoks sexindustri får byen til å synke

Foreslått før

Det er ikke første gang tanken om å flytte Thailands hovedstad har blitt luftet. Tidligere statsminister Thaksin Shinawatra foreslo å etablere en ny hovedstad i provinsen Nakhon Nayok, rundt 100 kilometer nord for Bangkok.

Andre studier har også foreslått å flytte regjeringskontorene til Chachoengsao øst for Bangkok.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Millionbyen Bangkok ble grunnlagt i et myrområde som gradvis ble drenert og dyrket. Byen, som egentlig heter «Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit», men som av opplagte grunner kalles Bangkok, gjennomgikk en kraftig modernisering fra 1950-tallet, da de fleste kanalene som gikk gjennom byen ble tettet igjen og vestlig bebyggelse ble oppført.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sårbar for oversvømmelser

I dag ligger Bangkok mellom en halv og to meter over havet. Plasseringen har gjort byen ekstra sårbar for oversvømmelser.

I 2015 advarte Thailands nasjonale reformkomité (NRC) om at hovedstaden, som huser rundt 10 millioner innbyggere, kan ligge under vann innen 20 år dersom utviklingen fortsetter. Bangkok synker med minst én centimeter i året.

Noe av utfordringen er illegal oppumping av grunnvann, blant annet fra massasjesalonger og bordeller, skrev ABC Nyheter i 2017.

Thailands nasjonale reformkomité med flere forslag til hva som kunne gjøres for å redde byen eller bremse siget. Et av de mest radikale forslagene var å flytte hovedstaden til et mer sikkert område.

Les også: Bangkok vil forby gatemat

Ny hovedstad i Indonesia

Ideen til statsminister Prayut Chan-o-cha kommer få uker etter at Indonesias president Joko Widodo kunngjorde at hovedstaden i verdens fjerde mest folkerike land skal flyttes fra Jakarta på den overfylte hovedøya Java til den indonesiske delen av øya Borneo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter har tidligere skrevet om den indonesiske millionbyen som sliter med mye av det samme som Thailands hovedstad, så som hyppige oversvømmelser, landsenkning og trafikale utfordringer.

Les også: Indonesia vil flytte hovedstaden fra Jakarta

For få år siden flyttet også Myanmar sin hovedstad fra Yangon, tidligere kjent som Rangoon, til byen Naypyidaw. Du kan se enda flere eksempler på hovedsteder som har flyttet i videoen øverst.