Irans utenriksminister truer USA med fullskala krig

Video: Irans utenriksminister: – Dersom Iran blir angrepet vil det føre til full krig.

Krigsretorikken mellom Iran og USA hardner til. Ingen ønsker krig, men utenriksministrene i begge land rasler med sablene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et eksklusivt intervju med CNN kommer Irans utenriksminister med de hittil kraftigste advarslene om hvilken pris USA må betale hvis Trump bestemmer seg for å angripe Iran.

– Dersom amerikanske eller saudiarabiske raketter rettes mot vårt territorium vil de måtte kjempe til den siste amerikanske soldat har falt, sier Mohammad Javad Zarif.

USAs utenriksminister Mike Pompeo. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
USAs utenriksminister Mike Pompeo. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Natt til lørdag 14. september ble Saudi-Arabias oljeindustri rammet av droneangrep, som blant annet traff oljeprosesseringsanlegget Abqaiq, det største i sitt slag i verden. Angrepene slo ut over halvparten av Saudi-Arabias oljeproduksjon, tilsvarende fem prosent av verdens samlede oljeproduksjon.

Les også: Saudi-Arabia sier oljeangrep «utvilsomt ble sponset av Iran»

– Vil ikke nøle med å forsvare vårt territorium

Houthi-opprørerne i Jemen, som er i krig med en koalisjon ledet av Saudi-Arabia, har påtatt seg ansvaret for angrepene, men USA og Saudi-Arabia mener Iran sto bak.

Iranske myndigheter har hele tiden avvist dette.

I den siste advarselen fra Iran varsler landets utenriksminister at en militær gjengjeldelse vil komme umiddelbart.

– Dersom Iran blir angrepet vil det føre til full krig. Vi kommer ikke til å nøle med å forsvare vårt territorium, sier Mohammad Javad Zarif til CNN.

Ifølge det offisielle iranske nyhetsbyrået IRNA vil et militært svar først og fremst bli rettet direkte mot fiendens styrker.

Les også: Saudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt

– Dra lærdom av denne advarselen

Irans president Hassan Rouhani sa onsdag at jemenitter utførte angrepene for å sende en advarsel, og ber USA og Saudi-Arabia om ikke å tøye grensene.

– Dra lærdom av denne advarselen, og husk at det kan bryte ut en regional krig, sa presidenten.

Den amerikanske utenriksministeren Mike Pompeo etterlater imidlertid ingen tvil om hvem USA mener er direkte ansvarlig for at ett av verdens viktigste energiforsyningsanlegg delvis ble satt ut av spill.

– Dette var et iransk angrep. Og en krigshandling, fastholdt Pompeo.

Både Donald Trump, andre amerikanske politikere og forsvarskilder gir klart uttrykk for at de vil unngå krig mot Iran. Trump skrev søndag kveld på Twitter at USA er «locked and loaded» – som et ladd våpen klart til å avfyres, men understreket samtidig at han ikke ønsker krig mot Iran.

– Vi ønsker absolutt å unngå det, sa presidenten.

Advarer Trump: – Vil være et alvorlig feilgrep

Flere kongresspolitikere sier de er skeptiske til en ny krig i Midtøsten.

– USA må ikke starte en offensiv krig mot Iran uten godkjenning av Kongressen, skriver demokraten Ro Khanna på Twitter.

Brann etter droneangrep mot Aramcooljeanlegget i Buqyaq i Saudi-Arabia. NTB Scanpix/Reuters.
Brann etter droneangrep mot Aramcooljeanlegget i Buqyaq i Saudi-Arabia. NTB Scanpix/Reuters.

Den republikanske senatoren Mitt Romney mener Saudi-Arabia bør være i stand til å forsvare seg selv.

– Direkte inngripen fra USAs militære som svar på Irans angrep på Saudi-Arabias olje-infrastruktur vil være et alvorlig feilgrep, skriver Romney på Twitter.

Ifølge Washington Post advarer flere kilder i USAs forsvarsdepartement mot en væpnet konflikt med Iran. USA har minst 70.000 soldater og annet personell utplassert i Midtøsten og nærliggende områder. Disse styrkene vil være sårbare hvis Iran svarer på et eventuelt amerikansk militært angrep.

Les også: Motvilje i USA mot krig med Iran

– Aggressiv, hensynsløs og truende oppførsel

Iran på sin side sier de er villige til å starte forhandlinger med Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater for å unngå en militær konfrontasjon, men setter som forutsetning at USA opphever de strenge sanksjonene mot Iran.

USAs utenriksminister Mike Pompeo og Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman er imidlertid enige om at Iran må stilles til ansvar for sin «truende oppførsel». Angrepet mot Saudi-Arabias oljeanlegg anses som «uten sidestykke».

– De ble enige om at det iranske regimet må stilles til ansvar for dets aggressive, hensynsløse og truende oppførsel, sier talsperson Morgan Ortagus i det amerikanske utenriksdepartementet.

Les også: – Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen

FN: – Vil få enorme konsekvenser globalt

FNs generalsekretær António Guterres. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) Foto: Fabrice Coffrini / AFP
FNs generalsekretær António Guterres. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) Foto: Fabrice Coffrini / AFP

FNs generalsekretær António Guterres sier FN-eksperter er på vei til Saudi-Arabia for å undersøke oljeangrepet. Guterres har fordømt angrepet og kaller det «en dramatisk opptrapping i Golfen».

– Jeg tenker at dette angrepet er en dramatisk eskalering i Golfen, og jeg tror at vi absolutt må stoppe denne typen opptrapping. Dersom det skjer en stor konfrontasjon i Golfen, vil det ha enorme konsekvenser i regionen og globalt, advarer Guterres.

Frankrike har i likhet med FN sendt eksperter til Saudi-Arabia for å bidra i etterforskningen.

Personvernpolicy