Mystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring

Artikkelen fortsetter under annonsen

Millioner av kinesere lot seg begeistre av en video som angivelig skulle vise en sjøorm i Yangtze-elva. Så kom forklaringen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kunne virke som det endelige beviset på at sjøormer virkelig eksisterer, videoen som den siste uken har gått sin seiersgang i kinesiske medier.

I videoen kan man se det som fremstår som en lang, svart orm som slynger seg gjennom vannmassene i den store Yangtze-elva i Kina, ikke så langt fra det enorme vannkraftverket De tre kløfters demning i Hubei.

I det populære nettsamfunnet Weibo har videoen blitt sett 32 millioner ganger siden publiseringen fredag. Den har også blitt omtalt og vist i de fleste større kinesiske medier, som for eksempel den statlige kringkastingen CCTV og China Daily.

Les også: DNA-testet Loch Ness: Tror Nessie kan være stor ål

Løsningen skuffet

Noen hevdet at videoen viste ryggen til et enda større dyr, som nettbrukerne raskt døpte «De tre kløfters-monster». Andre igjen spekulerte i at forurensningen i elva kanskje hadde ført til mutasjoner, mens forskere hevdet at det trolig dreide seg om en gigantisk vann-slange, skriver avisen The Guardian.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå har mysteriet blitt løst, trolig til stor skuffelse for alle som hadde håpet på en kinesisk variant av den mer berømte, og avmystifiserte, skotske sjøormen Nessie.

Sjøormen hadde nemlig en høyst menneskelig forklaring: Den var egentlig en 20 meter lang luftpølse fra industrien.

Tirsdag fisket noen arbeidere opp en lang tube med avfall, som trolig stammer fra et skipsverft. Bilder publisert i lokale medier viser ytterligere deler av det som med litt fantasi lett kan se ut som en sjøorm, skylt opp på elvebredden ikke langt fra der den påståtte sjøormen ble observert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I sosiale medier beklager flere skuffede sjøormfans den litt kjedelige avslutningen på det spennende mysteriet. Andre igjen mener at myndighetene bør forsøke å holde myten i live ved å slenge luftpølsen tilbake i vannet og gjøre den om til en turistattraksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Advarer mot planlagt storming av Loch Ness: – Reelle farer

Forurensningsproblem

At sjøormen viste seg å være industriavfall setter imidlertid søkelys på Kinas utfordring med forurensning. Flere av Kinas store elver er under stor belastning på grunn av foruresningen som de siste årene har økt kraftig.

Yangtze-elven, som er Asias lengste elv og strekker seg helt fra Tibet til østkysten av Kina, er en av de mest forurensede, på grunn av industrivekst og overfiske.

Miljøaktivister er forurensningen i sammenheng med konstruksjonen av De tre kløfters-demningen, verdens største vannkraftverk, som ble fullført i 2012.

I dag antar man at så mange som en tredjedel av fiskeartene i Yangtze er utrydningstruet. En art som nylig ble utryddet fra elven er den berømte hvite ferskvannsdelfinen «baiji», også kalt «gudinnen av Yangtze» av kineserne.

Etter seks ukers leting etter den unike delfinen i 2006, var konklusjonen at den intelligente delfinarten etter 20 millioner år med plasking og leking ikke lenger finnes, ifølge det kinesiske forskningsinstituttet Sinica.

Les også: Delfiner i Australia viste seg å være ny art