Den mest «sjokkerende» ålen funnet til nå: – Etter 250 år

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den elektriske ålen har blitt sett på som en enkeltstående art i 250 år. Men nå har forskere funnet flere, der en av dem gir fra seg kraftigere støt enn man tidligere trodde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 1799 var den inspirasjonen bak det første batteriet. Og annen kunnskap fra dette unike dyret kan lede til ny teknologi og medisinske behandlinger.

I 250 år har den elektriske ålen blitt sett på som én enkeltstående art, med det latinske navnet Electrophorus electricus.

Men den brasilianske forskeren Carlos David de Santana, ved Smithsonian nasjonalmuseum for naturhistorie, har gjort et bokstavelig talt «sjokkerende» funn.

Ladet med 860 volt

Sammen med et team forskere, inkludert fra zoologisk museum i São Paulo, har de Santana gjort genetiske og økologiske analyser av 107 eksemplarer av elektrisk ål, hentet inn fra ulike steder i Amazonas de siste seks årene.

Og nå konkluderer forskerne med at det faktisk finnes tre ulike typer av elektrisk ål, som skal ha utviklet seg fra en felles slektning for flere millioner år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen av eksemplarene forskerne undersøkte hadde utpregede ulikheter ved første øyekast, men på genetisk nivå klarte de Santana å dele dem inn i tre ulike arter. Hver art hadde sin egen unike hodeskallefasong, og brystfinnen samt porer på kroppen var også ulike.

En av de nye ålene, Electrophorus voltai, er i stand til å gi fra seg elektriske støt på 860 volt, mye mer enn noe annet dyr. Det gjør den til verdens mest kraftige elektriske ål.

– Den kan faktisk ha forskjellige enzymer og forbindelser som kan brukes i medisin eller kunne inspirere til ny teknologi , sier de Santana i en Smithsonian-pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til sammenligning genererer den allerede kjente arten, E. electricus, 650 volt.

Forskernes funn ble rapportert om i journalen Nature Communications tirsdag denne uken. Og internasjonale medier som CNN og The New York Times har allerede omtalt funnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk

Kan bli over to meter lange

Elektrisk ål forekommer vanlig i sumper, strømmer, bekker og elver over store deler av det nordlige Sør-Amerika. Dyret som ligner en ål, men som faktisk er en type fisk, bruker sine elektriske evner til å lamme sine byttedyr.

At to nye arter nå har blitt identifisert, retter søkelys mot hvor mye som gjenstår å oppdage blant det biologiske mangfoldet i Amazonas, men også viktigheten av å bevare det, ifølge de Santana.

– Disse fiskene blir to til to og en halv meter lange. De er virkelig iøynefallende. Hvis man kan oppdage en ny to og en halv meter lang fisk, etter 250 år med vitenskapelig undersøkelse, kan man forestille seg hva som gjenstår å oppdage i den regionen?, sier de Santana i pressemeldingen.

Les også: Aper, fisk og trær nærmere utryddelse

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilpasning til ledeevnen i vannet

Den arten man til nå har trodd var den eneste, Electrophorus electricus, og som man trodde var fordelt utover hele Amazonas, viste seg å trolig være mer avgrenset til høylandet i Guyanas del av regnskogen.

Den mest elektriske, Electrophorus voltai, bor hovedsaklig lenger sør, i høylandet i Brasil.

Den tredje arten, Electrophorus varii, som har fått navnet sitt fra den avdøde Smithsonian-ichtyologen Richard Vari, holder til i mer stillegående og dunkle vann i lavlandet.

At det er forskjell mellom hvor mye volt ålene er i stand til å gi fra seg, har trolig med at de over tid har tilpasset seg til ledeevnen i vannene de oppholder seg i, tror forskerne. Ledeevnen er lavere i høylandsvannet, så at Electrophorus voltai gir fra seg hele 860 volt kan være en tilpasning til et slikt miljø.

Les også: Satellittbilder viser økende luftforurensing i Brasil