«Vi er ikke aper»:

Voldelig konflikt i indonesiske Papua eskalerer: – Noe har gått galt

Studenter fra Papua demonstrerer i Indonesias hovedstad Jakarta den 22. august 2019. Foto: AP / NTB scanpix.
Studenter fra Papua demonstrerer i Indonesias hovedstad Jakarta den 22. august 2019. Foto: AP / NTB scanpix.

Voldelige demonstrasjoner herjer den indonesiske provinsen Papua. Bak ligger beskyldninger om rasisme og en årelang kamp for selvstendighet.

Den siste uken har flere opptøyer og demonstrasjoner lammer flere byer i Indonesias største provins, Papua. Bygninger er påtent, internettilgangen blokkert, og det har vært gatekamper mellom politi og demonstranter. Torsdag sendte regjeringen i Indonesias hovedstad Jakarta 1000 ekstra soldater til regionen, skriver avisen The Guardian. Ifølge lokale medier skal 45 demonstranter være arresterte i urolighetene.

Regionen Papua (tidligere Irian Jaya) er den vestlige delen av øya Ny-Guinea. Papua ligger 3000 kilometer fra Indonesias hovedstad Jakarta, på grensen til Papua Ny-Guinea.
Regionen Papua (tidligere Irian Jaya) er den vestlige delen av øya Ny-Guinea. Papua ligger 3000 kilometer fra Indonesias hovedstad Jakarta, på grensen til Papua Ny-Guinea.

Protestene i Papua skal være de største på flere år og ble angivelig utløst da indonesisk politi forrige fredag pågrep et 40-talls studenter fra Papua i Indonesias nest største by, Surabaya. Studentene ble anklaget for å ha ødelagt det indonesiske flagget, men ble senere løslatt etter mangel på bevis.

Ifølge studentene fra Papua ble de utsatt for unødvendig voldsbruk og verbal rasisme fra politibetjentene under pågripelsen.

Flere videosnutter som viser indonesiske politifolk og soldater kalle studentene «aper» og «hunder», har siden sirkulert på nettet, skriver NTB.

Les også: Indonesia stenger nettet for å stanse rykteflom

En lang kamp for selvstendighet

Bak den siste ukens uroligheter ligger en nesten 60 år gammel kamp for selvstendighet for papuanerne i Papua-provinsen, som består av den vestlige delen av øya Ny Guinea, i området som tidligere ble kalt Irian Jaya. Konflikten har rast siden 1962, da Indonesia invaderte kort tid etter papuanerne hadde erklært uavhengighet fra Nederland.

I 1969 ble det holdt en folkeavstemming for om halvøya skulle få selvstyre. Regjeringen i Jakarta håndplukket 1022 papuanske menn som skulle gi sin stemme. Ingen av dem ville ha selvstendighet, skriver Human Rights Watch.

Valget blir av mange papuanere ikke sett på som legitimt.

Misnøyen med indonesiske myndigheter har i flere tiår ført til et ulmende opprør i provinsen.

– Demonstrantene i Papua krever at menneskerettighetene respekteres, selvråderett over naturessursene og for mange også en slutt på det de opplever som en nesten 60 år lang okkupasjon, forteller sosialantropolog Magnus Ekeland til ABC Nyheter.

Han har engasjert seg i konflikten i Papua er redd for at situasjonen kan eskalere, dersom indonesiske myndigheter går brutalt til verks.

– I dagens Papua slås all politisk aktivisme hardt ned på, og ytringsfriheten er nærmest fraværende. Mange opplever også at de diskrimineres av offentlige myndigheter og at sikkerhetsstyrkenes gjentatte brudd på menneskerettighetene ikke får konsekvenser. Det er også velkjent at fengslede aktivister utsettes for vold mens de er i varetekt. Dette er noen av grunnene til de voldsomme demonstrasjonene vi ser nå.
Saken fortsetter under bildet

Markedet i byen Buruni i Papua ble stukket i brann 21. august 2019 under de voldsomme urolighetene i regionen. Foto: EPA / NTB scanpix.
Markedet i byen Buruni i Papua ble stukket i brann 21. august 2019 under de voldsomme urolighetene i regionen. Foto: EPA / NTB scanpix.

Ifølge Ekeland er det et mønster der fredelig aktivisme møtes med vold, og hvor demonstranter reagerer med å forsvare seg med det de har for hånden.

– Den papuanske selvstendighetsbevelgelsen har lenge fulgt en linje med ikke-voldelig motstand, men sist måned omfavnet det papuanske eksil-parlamentet flere geriljagrupper. Disse har vært involvert i angrep på sivile og de skal også ha barnesoldater i rekkene.

Les også: Ingen fred å finne

Drepte veiarbeidere

I desember 2018 drepte separatistiske opprørere i Papua over 20 indonesiske veiarbeidere. Ifølge øyenvitneskildringer fikk de drepte strupen skåret over eller ble skutt i det som fremsto som rene henrettelser. Drapene skal ha blitt utløst etter at en anleggsarbeider tok bilde av en gruppe væpnede menn som markerte det de regner som regionens uavhengighetsdag 1. desember, en dag som ikke er lov å feire.

Voldsomme sammenstøt mellom politi og demonstranter i Manokwari, Papua, 19. august i år. Foto: AFP / NTB scanpix.
Voldsomme sammenstøt mellom politi og demonstranter i Manokwari, Papua, 19. august i år. Foto: AFP / NTB scanpix.

Samtidig har indonesiske sikkerhetsstyrker stått bak minst 95 ulovlige drap i Papua-provinsen siden 2010, ifølge en rapport fra Amnesty International.

– Papua er et av Indonesias svarte hull når det kommer til menneskerettigheter. Dette er en region der sikkerhetsstyrkene i årevis har kunnet drepe kvinner, menn og barn uten fare for å bli stilt til ansvar, sier lederen for Amnestys virksomhet i Indonesia, Usman Hamid i rapporten.

En talsmann for de indonesiske sikkerhetsstyrkene i provinsen, Muhammad Aidi, avviser kritikken og hevder anklagene er uriktige.

– Alt hæren eller politiet gjør i Papua, må i likhet med resten av Indonesia være lovlig, sier han.

Les også: Indonesia vil flytte hovedstaden fra Jakarta

Økonomisk interesse

Amnesty har brukt to år på å intervjue ofrenes familier, øyenvitner, menneskerettighetsorganisasjoner, politiske aktivister og kirkegrupper i Papua.

Noen av drapene som har funnet sted, knyttes til protester mot den store gull- og kobbergruva amerikanske Freeport McMoRan driver i Papua.

Gull- og koppergruve Grasberg ligger i provinsen Papua i Indonesia. Gruva er verdens nest største koppergruve og den som har de største kjente reservene av gull. Foto: AFP / NTB scanpix.
Gull- og koppergruve Grasberg ligger i provinsen Papua i Indonesia. Gruva er verdens nest største koppergruve og den som har de største kjente reservene av gull. Foto: AFP / NTB scanpix.

Ifølge Magnus Ekeland har Indonesia en klar økonomisk interesse for Papua.

– Papua er rikt på naturressurser, spesielt mineraler, så okkupasjonen har en klar økonomisk forankring. Papuanerne på sin side opplever at gruvedriften har ødelagt både naturen og livsgrunnlaget, samtidig som fortjenesten har blitt fraktet ut av landet.

For Indonesias president Joko Widodo har det vært et uttalt mål å sørge for utvikling og satse på infrastruktur i den ressursrike regionen.

Den papuanske lederen Timotius Murib sier imidlertid i et intervju med BBC at denne satsningen ikke er ønskelig.

– Vi ønsker ikke denne utviklingen, den fører bare til at vi mister kontrollen over vårt land.

Saken fortsetter under bildet

Den opprinnelige befolkningen i Papua er melanesisk og skiller seg dermed fra de fleste andre indonesere, både etnisk og kulturelt. Foto: Wikimedia Commons.
Den opprinnelige befolkningen i Papua er melanesisk og skiller seg dermed fra de fleste andre indonesere, både etnisk og kulturelt. Foto: Wikimedia Commons.

Melanesisk befolkning

Den opprinnelige befolkningen i Papua er melanesere og skiller seg dermed fra indonesiere flest både når det gjelder etnisitet og kultur. Melanesere er nærmere beslektet med befolkningen i Papua Ny Guina, Solomonøyene, Vanuatu, Fiji og Ny Caledonia.

Papuanske studenter med det påmalte Morning Star-flagget som symboliserer et selvstendig Papua. Foto: AP / NTB scanpix.
Papuanske studenter med det påmalte Morning Star-flagget som symboliserer et selvstendig Papua. Foto: AP / NTB scanpix.

– Okkupasjonen har tidvis vært preget av rasistiske holdninger som at papuanerne var primitive stammefolk som måtte siviliseres. Kulturelle skikker og klesplagg var lenge forbudt, sier Ekeland.

Torsdag marsjerte nesten 100 studenter fra Papua til forsvarshovedkvarteret i Jakarta med plakater der det sto «Vi er ikke aper» og med krav om uavhengighet for provinsen.

Les også: Millionby kan være forsvunnet i 2050

Selvransakelse

Den engelskspråklige storavisen Jakarta Post omtaler urolighetene i Papua på lederplass med en viss ydmykhet og selvransakelse.

– Noe, om ikke alt, har gått galt med hvordan vi har håndtert Papua. Historien om Papuas integrering har manglet et menneskelig element. De siste hendelsene med rasistisk mishandling og ikke minst grusomhetene begått mot papuanerne, viser at vi har feilet i å inkludere dem som jevnbyrdige medlemmer i den store indonesiske familien, skriver avisen og avslutter med å si:

«Det er respekt og verdighet som vil få papuanerne til å ønske å være en del av Indonesia og oppfylle sine drømmer, ikke penger og infrastruktur.»

Ulovlig underskriftskampanje

I 2017 klarte en ulovlig underskriftskampanje for selvstendighet å samle 1,8 millioner underskrifter i Papua. Det vil si at rundt 70 prosent av papuanerne ønsket selvstendighet. Resultatet ble presentert for FNs spesialkomité for avkolonisering og FNs høykommisær for menneskerettigheter, skriver avisen Guardian i en lengre artikkel om bakgrunnen for Papua-konflikten.

Forespørselen ble formelt avist av FN komiteen. De begrunnet avslaget med at Vest-Papua har vært en integrert del av Indonesia siden det papuanske folket stemte ja til å forenes med den indonesiske republikken i 1969.

Denne holdningen støttes av de fleste av verdens land og stormakter.

Bare Vanuatu, Solomonøyene og Senegal har gitt uttrykk for støtte til selvstendighet for Papua.

Les også: Indonesisk politi gransker mulig massedrap

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:02 – Ble lei av å være den fete klovnen16:39 Flere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28 Abid Raja fikk hatbrev i posten16:06 Varm septemberdag flere steder15:41 Tottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21 Etter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14 Færre selger bilen sin privat14:45 Norges FN-valgkamp drar seg til13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Over 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 «Sigøynerkongen» Karoli siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån13:50 Benjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45 Sykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45 Mann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35 MDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01 Bertheussens VG-klage behandles i PFU13:00 Haaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53 Rundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43 Minst to døde i uvær i Texas12:39 Bjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20 Åpen Folkekirke beholder flertallet11:41 Google varsler nye investeringer i Europa10:59 Lekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53 Ropstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53 Bompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51 Norge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17 Sudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16 Jurist i UDI siktet for korrupsjon10:10 Her er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47 Hvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47 Ulv påkjørt i Elverum09:24 Hanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19 Over 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05 Interpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05 Enda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57 Equinor har fått verdens største vindkontrakt08:56 Godtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54 Global klimaprotest innledet i Australia
Siste nytt
17:02Helse og livsstil– Ble lei av å være den fete klovnen16:39NorgeFlere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28PolitikkAbid Raja fikk hatbrev i posten16:06NorgeVarm septemberdag flere steder15:41SportTottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21VerdenEtter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14MotorFærre selger bilen sin privat14:45VerdenNorges FN-valgkamp drar seg til13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenOver 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26Norge«Sigøynerkongen» Karoli siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån13:50PolitikkBenjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45VerdenSykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45NorgeMann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35PolitikkMDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01KulturBertheussens VG-klage behandles i PFU13:00SportHaaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53PengerRundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43VerdenMinst to døde i uvær i Texas12:39SportBjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20NorgeÅpen Folkekirke beholder flertallet11:41PengerGoogle varsler nye investeringer i Europa10:59PolitikkLekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53PolitikkRopstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53PolitikkBompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51NorgeNorge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17VerdenSudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16NorgeJurist i UDI siktet for korrupsjon10:10MotorHer er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47PengerHvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47NorgeUlv påkjørt i Elverum09:24SportHanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19KulturOver 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05VerdenInterpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05VerdenEnda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57PengerEquinor har fått verdens største vindkontrakt08:56PolitikkGodtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54VerdenGlobal klimaprotest innledet i Australia
Populært