Helten Helge Ingstad og forræderen Vidkun Quisling sentrale:

Da Norge ville ha en del av Grønland

Foto: Norsk Polarinstitutt.
Foto: Norsk Polarinstitutt.

Det er ikke bare USAs Donald Trump som har ytret interesse for Grønland. På 1930-tallet plantet en gruppe norske fangstfolk det norske flagget i Øst-Grønland og erklærte området for norsk territorium.

Lørdag den 27. juni 1931 heistes det norske flagget til topps i Myggbukta på østkysten av Grønland. Rundt flagget sto fem norske fangstfolk som høytidelig erklærte at området heretter skulle være norsk og underlagt Hans Majestet Kong Haakon. I tillegg til Myggbukta skulle det enorme landmassivet mellom Carlsbergfjord i sør og Besselfjord i nord innlemmes i det nye, norske territoriet. Navnet skulle være Eirik Raudes land, oppkalt etter den gamle oppdageren fra Jæren i Rogaland som populærhistorien har gitt æren for å ha oppdaget den enorme iskledte øya.

Flaggheisingen i Myggbukta. Foto: Wikimedia Commons.
Flaggheisingen i Myggbukta. Foto: Wikimedia Commons.

Okkupasjonen startet som en privat okkupasjon for å sikre norske rettigheter. Den norske regjeringen fikk først telegram med budskap om annekteringen et par dager etter at det norske flagget var gått til topps.

Les også: Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel

Bakgrunnen

Norges interesse for Grønland var ikke ubegrunnet. Da Danmark avsto Norge til Sverige i 1814, var det uten at de gamle norske skattlandene Island, Færøyene og Grønland fulgte med. Etter at Norge ble selvstendig i 1905, blusset diskusjonen om ikke Grønland egentlig tilhørte Norge opp igjen. At Danmark erklærte at hele Grønland og farvannet rundt skulle være under dansk styring opplevdes både uberettighet og provoserende for Norge.

I en årrekke hadde norske fangstfolk gjort verdifulle sel- og pelsdyrfangster i denne delen av Grønland. Og det var tradisjonelt vestsiden av Grønland som var regnet som dansk territorium. De fem norske fangstfolkene, ledet av Hallvard Devold fra Tysfjord, anså derfor Øst-Grønland som ingenmannsland og håpet trolig at Danmark ville dele den store øya med Norge.

At okkupasjonen skjedde akkurat i slutten av juni 1931 var ikke tilfeldig. En større dansk ekspedisjon var nemlig på vei til området, og nordmennene fryktet dette ville føre til større dansk tilstedeværelse, altså dansk bosetning i området, og at Norges posisjon dermed ville bli svekket.

Illustrasjon: Norsk Polarinstitutt.
Illustrasjon: Norsk Polarinstitutt.

Fra 1908 til 1931 hadde Norge satt opp rundt 80 fangsthytter i denne delen av Grønland. Danmark hadde bare to. Siden 1921 hadde Norge også fangst-, radio- og meteorologstasjon i Myggbukta, som blir «hovedstad» i det nye Eirik Raudes land.

Les også: Nya Sverige - Drømmen om et svensk Amerika

Brukte medium

Kravet om norsk territorium var velfundert, syntes de fleste nordmenn.

Så også Regjeringen – som godkjente okkupasjonen den 10. juli, riktignok ikke uten en viss tvil. Det sies at justisminister Asbjørn Lindboe hadde så liten tiltro til sin egen statsminister Jens Hundseid, at han hentet inn et medium

for å kunne kommunisere med avdøde statsminister Peder Kolstad for å be om råd.

Vidkun Quisling, som satt som forsvarsminister, ga attpåtil ordne om at den norske marinen om nødvendig skulle støtte okkupasjonen med makt. Støtten gikk helt opp til det norske kongehuset og til kong Haakon, som selv var dansk, skriver Aftenposten i sin omtale om den norske okkupasjonen av Øst-Grønland, som fant sted for over 75 år siden.

Helge Ingstad

Helge Ingstad. Foto: NTB scanpix.
Helge Ingstad. Foto: NTB scanpix.

Norge sendte flere fangstekspedisjoner til sitt nye land. Og den kjente arkeologen og juristen Helge Ingstad, som akkurat hadde vendt hjem fra Canada hvor han levde som pelsjeger, ble sendt til Norges nye territorium på Grønland som sysselmann.

Den danske regjeringen var imidlertid ikke særlig begeistret for den norske okkupasjonen. To dager etter at Norges regjering hadde godkjent annektering av Øst-Grønland, la regjeringen i Danmark fram saken for den internasjonale domstolen i Haag.

Les også: Dansk-norsk kolonivelde avviklet for 100 år siden

Grønlandsk støtte til Danmark

Heller ikke de to grønlandske landsrådene, som fantes på denne tiden, likte tanken på norsk kolonisering av verdens største øy. De ga Danmark sin ubetingede støtte og sa i en uttalelse at «Landsrådet kan derfor ikke tænke sig Grønland eller en del deraf under nogen anden stat».

Uttalelsene fra de grønlandske landsrådene er av en viss historisk betydning, ettersom det var første gang Grønlands egne representanter og talsmenn ga uttrykk for sine standpunkt overfor det internasjonale samfunn, skriver danske Wikipedia i sin artikkel om konflikten om Øst-Grønland.

Norge tapte i Haag

Den 5. april 1933 avgjorde den internasjonale domstolen i Haag at den norske okkupasjonen av deler av Øst-Grønland var både ulovlig og rettsstridig. Med dommen ble det slått fast at hele Grønland fremover skulle være under dansk suverenitet.

12 dommere stemte mot den norske okkupasjonen. Av de to dommerne som ikke støttet Danmark var den ene Norges representant, mens den andre var en dommer fra Italia.

Den 5. april 1933 bestemmer domstolen i Haag at hele Grønland skal være under dansk suverenitet. Norge tapte dermed saken og oppga okupasjonen. Foto: NTB-arkiv / NTB scanpix.
Den 5. april 1933 bestemmer domstolen i Haag at hele Grønland skal være under dansk suverenitet. Norge tapte dermed saken og oppga okupasjonen. Foto: NTB-arkiv / NTB scanpix.
Tidligere i august i år bekreftet USAs president Donald Trump at han har sett på muligheten for å kjøpe Grønland. Det er ikke første gang USA har signalisert interesse for verdens største øy. II 1946 bød daværende president Harry Truman 100 millioner dollar for Grønland, men den danske regjeringen ville ikke selge. Beboerne i Thule ble likevel tvangsforflyttet, slik at USA kunne bygge en stor militærbase der. Foto av tettstedet Tasiilaq. Reuters / NTB scanpix.
Tidligere i august i år bekreftet USAs president Donald Trump at han har sett på muligheten for å kjøpe Grønland. Det er ikke første gang USA har signalisert interesse for verdens største øy. II 1946 bød daværende president Harry Truman 100 millioner dollar for Grønland, men den danske regjeringen ville ikke selge. Beboerne i Thule ble likevel tvangsforflyttet, slik at USA kunne bygge en stor militærbase der. Foto av tettstedet Tasiilaq. Reuters / NTB scanpix.

Domsavgjørelsen ble telegrafert til Helge Ingstad i den norske fangsstasjonen Antarctichavn på Øst-Grønland. Dommen skal ha kommet uventet på både Ingstad og de andre nordmennene på fangsstasjonen.

I boka Øst for den store bre, skildrer Ingstad stemningen da budskapet ble mottatt.

«En etter en reiser vi oss stille og søker ut av hytten. Omkring oss ligger landet gnistrende hvitt under vårsolen. Der skimter vi innløpet til Drømbukten på den andre siden av fjordisen, hvor skrugardene hildres til værs. Der er Nansenryggen, der er Steinrøisdalen og haugen, hvor den første moskusoksen ble skutt. Bakom oss stiger landet forjettende fram med fjell bak fjell, alt dette vi har levd oss inn med og regnet for vårt.»

Den norske okkupasjonen opphørte umiddelbart.

I 1935, etter et regjeringsskifte i Norge, beklaget Stortinget hvordan Bondepartiregjeringen hadde handlet i Grønlandssaken.

Eirik Raudes land kalles i dag Kong Christian X's land.

Les også: Donald Trump avlyser besøk til Danmark

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:02 – Ble lei av å være den fete klovnen16:39 Flere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28 Abid Raja fikk hatbrev i posten16:06 Varm septemberdag flere steder15:41 Tottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21 Etter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14 Færre selger bilen sin privat14:45 Norges FN-valgkamp drar seg til13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Over 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 «Sigøynerkongen» Karoli siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån13:50 Benjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45 Sykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45 Mann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35 MDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01 Bertheussens VG-klage behandles i PFU13:00 Haaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53 Rundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43 Minst to døde i uvær i Texas12:39 Bjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20 Åpen Folkekirke beholder flertallet11:41 Google varsler nye investeringer i Europa10:59 Lekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53 Ropstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53 Bompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51 Norge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17 Sudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16 Jurist i UDI siktet for korrupsjon10:10 Her er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47 Hvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47 Ulv påkjørt i Elverum09:24 Hanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19 Over 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05 Interpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05 Enda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57 Equinor har fått verdens største vindkontrakt08:56 Godtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54 Global klimaprotest innledet i Australia
Siste nytt
17:02Helse og livsstil– Ble lei av å være den fete klovnen16:39NorgeFlere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28PolitikkAbid Raja fikk hatbrev i posten16:06NorgeVarm septemberdag flere steder15:41SportTottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21VerdenEtter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14MotorFærre selger bilen sin privat14:45VerdenNorges FN-valgkamp drar seg til13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenOver 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26Norge«Sigøynerkongen» Karoli siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån13:50PolitikkBenjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45VerdenSykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45NorgeMann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35PolitikkMDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01KulturBertheussens VG-klage behandles i PFU13:00SportHaaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53PengerRundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43VerdenMinst to døde i uvær i Texas12:39SportBjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20NorgeÅpen Folkekirke beholder flertallet11:41PengerGoogle varsler nye investeringer i Europa10:59PolitikkLekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53PolitikkRopstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53PolitikkBompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51NorgeNorge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17VerdenSudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16NorgeJurist i UDI siktet for korrupsjon10:10MotorHer er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47PengerHvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47NorgeUlv påkjørt i Elverum09:24SportHanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19KulturOver 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05VerdenInterpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05VerdenEnda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57PengerEquinor har fått verdens største vindkontrakt08:56PolitikkGodtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54VerdenGlobal klimaprotest innledet i Australia
Populært