Ny rapport: Kina kan overrumple USA militært i Asia i løpet av timer

Kinesiske militære viser fram det ballistiske rakettsystemet DF-21D under en parade i Beijing. REUTERS/Damir Sagolj/File Photo
Kinesiske militære viser fram det ballistiske rakettsystemet DF-21D under en parade i Beijing. REUTERS/Damir Sagolj/File Photo Foto: Damir Sagolj / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det militære styrkeforholdet i Asia er nå endret. Mens USA tidligere er blitt sett på som den suverene supermakt, er kineserne nå militært overlegne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det går frem av en ny rapport utarbeidet av The United States Study Center ved Universitetet i Sydney i Australia.

Ifølge rapporten er ikke lenger USA i stand til å forsvare sine allierte dersom Kina skulle gå til angrep.

«Kina vil kunne overrumple USAs militære styrker i Asia i løpet av timer», er en av konklusjonene i den nye studien, melder CNN.

Les også: Russland og Kina kritiserer amerikansk rakettest

Kan ramme USA-baser i Asia

USA har i dag et omfattende nettverk av baser og militære installasjoner i en rekke land i Asia. I mange år har USA blitt oppfattet som den sterkeste militærmakten i denne delen av verden.

Men nå stemmer ikke lenger dette bildet, går det frem av den nye forsvarsstudien.

En av hovedårsakene skal være Kinas satsing på nye avanserte våpen med en rekkevidde og ildkraft som kan ramme amerikanske og andre fiendtlige mål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kina nekter amerikanske krigsskip å besøke Hongkong

Tusenvis av presisjonsraketter

«Kina har utviklet og produsert en formidabel mengde med presisjonsraketter som kan undergrave USAs militære overlegenhet. Det finnes i dag tusenvis av slike kinesiske raketter», heter det i rapporten.

I starten av en skarp konflikt vil missilene i løpet av kort tid kunne sette amerikanske baser og styrker ut av spill og påføre USA og dets allierte store tap.

Les også: Atombombe for å kjøle ned hodet: Kina på bakbena

Kinesiske myndigheter har så langt ikke kommentert rapporten, men en talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet, Geng Shuang, sier på generelt grunnlag at Kina jobber for fred, og at deres styrker først og fremst har defensive formål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: NATO søker samarbeid for å møte mulig trussel fra Kina

VIDEO: – Kan senke amerikanske skip i Sør-Kinahavet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Økende uro i NATO om mulig trussel fra Kina

NATO vil samarbeide med New Zealand og Australia for å være best mulig rustet mot en mulig trussel fra Kina.

I NATO-alliansen er det en stigende uro over den økende makten og mulige sikkerhetsrisikoen den asiatiske stormakten representerer.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Boris Grdanoski / AP. Foto: NTB scanpix
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Boris Grdanoski / AP. Foto: NTB scanpix

– Kinas vekst gir muligheter, men også utfordringer. Kina kommer nærmere oss. Det er ikke snakk om at NATO skal bevege seg til denne delen av verden vi befinner oss i nå, men Kina investerer tungt i kritisk viktig infrastruktur i Europa. Vi ser dem i Arktis, vi ser dem i Afrika og vi ser dem øke sitt nærvær i dette området. Alt dette gjør at vi må se på Kinas vekst med tanke på vår egen sikkerhet, uttalte NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg etter et møte med Australias statsminister Scott Morrison tidligere i august.