Dype innsjøer spiser isen:

Urovekkende funn på bunnen av en av Grønlands største isbreer

Forskere har gjort oppsiktsvekkende funn på bunnen av en av Grønlands største isbreer. Nå spises breen opp nedenfra. Det er dårlige nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge forskere fra NASA viser de nye funnene at den enorme isbreen ikke bare smelter på grunn av høyere lufttemperaturer og at temperaturen i havet stiger.

Nå viser det seg at isbreene også krymper underfra på grunn av dype innsjøer, noe som kan fremskynde nedsmeltingen og på sikt få katastrofale konsekvenser. Store byer hvor bebyggelsen ligger nært havnivået er spesielt utsatt.

– Skremmende

– Breen trekker seg tilbake flere meter hver dag. Setter du mobilen på timelapse kan du trolig se at smeltingen pågår, sier NASA-forsker Josh Willis. (AP Photo/Mstyslav Chernov) Foto: Mstyslav Chernov / AP
– Breen trekker seg tilbake flere meter hver dag. Setter du mobilen på timelapse kan du trolig se at smeltingen pågår, sier NASA-forsker Josh Willis. (AP Photo/Mstyslav Chernov) Foto: Mstyslav Chernov / AP

– Dette er skremmende lesning. Undersjøiske forekomster på Grønlandsisen har vært kjent, men ikke i det omfanget som her beskrives. Jeg har seilt en del på Grønland, og kan bekrefte at det er en enorm endring vi nå ser. Vi opplever det samme fenomenet i Arktis hvor isen smelter nedenunder, forteller daglig leder i Bellona, Frederic Hauge, til ABC Nyheter.

Les også: Jakarta synker – Indonesia flytter hovedstaden til Borneo

Under et flytokt over den gigantiske Helheimbreen på Grønland nylig kom det til syne en isfri innsjø i front av breen. Senere undersøkelser viste at innsjøen var hele 700 meter dyp, noe som er høyst uvanlig.

Les også: FN bekymret for økt issmelting på Grønland under hetebølgen

– Veldig sjelden

– Dette er veldig sjelden, uansett hvor du er på planeten, å observere innsjøer hvor det ikke er temperaturvariasjoner helt ned til 700 meters dyp. Normalt finner man kaldere vann i de øverste lagene, men i dette tilfelle er temperaturen like høy fra bunnen og helt opp til overflaten. Dette vannet er nå i direkte kontakt med hele fronten av isbreen, noe som vil påvirke smeltingen betydelig, sier NASA-forsker Ian Fenty til CNN.

Les også: Grønland, Sibir og Alaska står i brann

– Svært, svært alarmerende

Frederic Hauge, leder i Bellona. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Frederic Hauge, leder i Bellona. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Ifølge Bellona er de rapportene som FNs klimapanel friga for bare 4-5 år siden allerede i ferd med å bli utdaterte.

– Ifølge FNs klimapanel ville scenariet med 3-3,5 graders oppvarming føre til at havnivået ville stige med 59 centimeter de neste 80 årene. Så kom det en ny rapport som tok utgangspunkt i det, og som fastslo at smeltingen går litt fortere enn vi trodde. Det vil si at havnivået vil kunne stige med opptil to meter de neste 80 årene. Dette er svært, svært alarmerende, sier Bellona-leder Fredric Hauge.

Nok is til å heve havnivået med 7,5 meter

NASA-forskerne har dokumentert dybden og temperaturen i innsjøen på Helheimbreen ved hjelp av spesielle sonder som føres gjennom isbunnen. Deretter overføres data om temperatur og saltinnhold, som forskerne analyserer og systematiserer.

Disse datene brukes til å plotte inn mulige havnivåstigninger og hvilke konsekvenser dette kan få for menneskeheten i fremtiden.

Les også: Isbreen på Grønland vokser - men det er ingen gladnyhet

VIDEO:Her brytes et gigantisk isfjell på Helheimbreen på Grønland

– Det er nok is på Grønland til å heve havnivået med 7,5 meter, noe som tilsvarer enorme ismasser. Dette vil være helt ødeleggende for kystlinjen over hele jordkloden. Vi burde allerede nå starte å trekke oss tilbake fra kysten hvor havnivået vil stige flere meter de neste århundrene, sier oseanograf Josh Willis.

Han er ekspert på vannets egenskaper, bevegelse, struktur og dynamikk. Havets rolle for klimaet og klimaendringer er et sentralt tema for oseanografer.

Les også: Grønland til Trump: – Vi er ikke til salgs

Les også: Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel

– Grønland har innvirkning på hele planeten

Helheimbreen på Grønland er oppkalt etter de døde i den norske mytologien. Når isbreen smelter strømmer vannet til Helheimfjorden, som er en gren av Sermilikfjorden på Øst-Grønland hvor også andre breer kalver.

Ifølge NASA-forskerne er Helheimbreen og andre breer mektige nok til å påvirke

den menneskelige sivilisasjonen på sikt.

– Grønland har innvirkning på hele planeten. Milliarder av tonn med is som forsvinner her vil heve havnivået i Australia, Sørøst-Asia, USA og Europa.Vi er alle knyttet sammen av det samme havet, minner Josh Willis om.

Les også: Studie: Isbreer smelter mye fortere enn tidligere anslått

– Kan påvirke Golfstrømmen

Det som gjør klimaeksperter ekstra bekymret er de enorme mengdene med ferskvann som nå strømmer ut av isbreene.

Helheimbreen på Grønland har de siste årene trukket seg tilbake i et voldsomt tempo. Ifølge NASA-forskere ser ikke smeltingen ut til avta, snarere tvert imot. På dette bildet datert 19. juni 2018 vises flere mindre innsjøer og basseng fra smeltet is på toppen av breen. (Scanpix) Foto: Lucas Jackson / Reuters
Helheimbreen på Grønland har de siste årene trukket seg tilbake i et voldsomt tempo. Ifølge NASA-forskere ser ikke smeltingen ut til avta, snarere tvert imot. På dette bildet datert 19. juni 2018 vises flere mindre innsjøer og basseng fra smeltet is på toppen av breen. (Scanpix) Foto: Lucas Jackson / Reuters

– Dette kan påvirke dynamikken som driver Golfstrømmen både når det gjelder temperatur og saltinnhold, noe som igjen vil kunne få store konsekvenser for CO2-opptaket når dette vannet møter det arktiske vannet og blir dratt ned, påpeker Frederic Hauge.

Han tror folk er i ferd med å våkne opp og innse alvoret, men ikke alle.

– Vi mangler politiske ledere som forklarer oss alvoret og utfordringene vi står overfor. Vi må snart forstå at vi må akseptere betydelige forandringer, også negative. Det er ikke slik som noen hevder at den siste som skal jobbe innen oljeindustrien ikke er født ennå, mener Bellona-lederen.
Les også: Forskere: Flere norske isbreer kan forsvinne


Personvernpolicy