Sjelden haifangst skaper storm i Danmark

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da restauranten satte revehai på menyen, ble det bråk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den spesielle haiarten, som er truet av utryddelse, lever normalt langt til havs i Stillehavet eller Det indiske hav, men er også observert i andre havområder, også langs norskekysten.

Nylig gjorde danske fiskere store øyne da et nærmere 200 kilo tungt eksemplar av arten gikk i garnet da de fisket etter brisling utenfor Skagen

Slik fangst har kun skjedd 31 ganger i dansk farvann siden midten av 1800-tallet.

Revehaien ble loggført som bifangst, men ble senere solgt på auksjon med tillatelse fra den danske Fiskerikontrollens avdeling i Frederikshavn.

Les også: Reddet av pappa: – Slo haien i ansiktet fem ganger

– Våre gjester elsker det

Foto: Skjermdump fra FB
Foto: Skjermdump fra FB

Da eieren av en lokal restaurant i Køge på Øst-Sjælland fikk kjennskap til den unike fangsten, kjøpte hun like godt den sjeldne revehaien for 32.000 danske kroner.

Deretter endret restauranteieren menyen for å kunne tilby sine gjester en unik rett – en delikatesse basert på råvarer fra en av verdens mer eksotiske haiarter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var en sjelden mulighet til å servere noe ekstraordinært. Samtidig ville det være tåpelig å kaste revehaien eller la den bli til kattemat. Vi synes det er interessant å kunne tilby en så sjelden rett på en etisk forsvarlig måte. Våre gjester elsker det, sier Linné Sommer til Ekstra Bladet.

VIDEO: Panikk bryter ut idet haien biter dykkeren i hodet

«Jeg koker fullstendig over»

Dermed var rabalderet i gang. På sosiale medier koker debatten, og restauranten kritiseres for den noe uortodokse buffetmenyen for fisk og skalldyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Jeg koker fullstendig over. Bifangst som slår millioner av fisk ihjel og tømmer havene. Haien er en truet dyreart. Er dette noe å være stolt over?,» spør en rasende debattant.

Restauranten avviser at haien var ment som et trofé da den ble lagt ut på Facebook, og mener kritikerne har misforstått.

– Flere av kommentarerne på sosiale medier er direkte åndssvake, platte og nærmest kultaktige. Disse menneskene, de sinte veganere, forlanger selv respekt, men gir ingen respekt tilbake. Vi er midt i en veganer-storm, konstaterer Linné Sommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan veie opptil 450 kilo

Senest i 2018 ble en 4,5 meter langt og 300 kilo tungt eksemplar fanget ved en feiltagelse utenfor Hvide Sande på Vest-Jylland. Haien døde i fiskegarnet og ble senere overført til Zoologisk Museum i København.

Revehai er ifølge Store norske leksikon en bruskfiskart i familien revehaier. Den kan bli over syv meter lang og veie opptil 450 kilo.

Arten er utbredt i tropisk og tempererte hav over hele verden. Ved norskekysten er den en sjelden gjest fra Oslofjorden til Lofoten.

Les også: Filmet kritisk truet haiart utenfor Stavanger: Norge blant verstingene

Utrydningstruet

Ifølge bladet Dykking er alle de tre kjente artene av revehai utrydningstruet i dag på grunn av overfiske over lang tid.

Haien kjennetegnes av den sterkt forlengede øvre del av halefinnen som kan bli lengre enn resten av kroppen. Denne brukes til å svimeslå stimende fisk, som revehaien spiser.

Les også: Bahamas: Amerikansk kvinne (21) drept i haiangrep

VIDEO: Svømmer ansikt til ansikt med havets kjempe