#IAmNotDangerousTar til motmæle etter Trumps utspill om mental sykdom

Amerikanske Cara Lisette startet emneknaggen #Iamnotdangerous for å ta til motmæle mot Trumps utspill i kjølvannet av masseskytingene.
Amerikanske Cara Lisette startet emneknaggen #Iamnotdangerous for å ta til motmæle mot Trumps utspill i kjølvannet av masseskytingene. Foto: NTB scanpix / Privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere åpner opp om psykisk sykdom på Twitter etter Trumps utspill om at masseskytinger begås av alvorlig psykisk syke. Budskapet er unisont: Vi er ikke farlige. – Åpenhet kan redde liv, sier Cara Lisette til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag knyttet president Donald Trump massedrap til psykisk sykdom. Etter masseskytingene i El Paso, Texas og Dayton, Ohio påpekte han at psykisk helse er et stort problem i USA og han understrekte at gjerningsmennene er «virkelig veldig alvorlig psykisk syke».

– Vi må sørge for at disse menneskene ikke bare mottar behandling, men om nødvendig, tvangsinnleggelse. Psykisk sykdom og hat trekker i avtrekkeren, påstod Trump da han adresserte nasjonen under en pressekonferanse mandag

denne uken.

Det fikk psykisk helse-aktivist og livsstilsblogger Cara Lisette til å reagere. I et åpenhjertig innlegg på Twitter skrev hun:

«Hei, Jeg heter Cara. Jeg er bipolar og har anoreksia. Jeg har aldri vurdert å begå masseskyting (...) # IAMNOTDANGEROUS ( Jeg er ikke farlig).

Da hun opprettet emneknaggen, visste hun ikke at det ville få flere tusen til å følge etter. De siste dagene har emneknaggen trendet på det sosiale mediet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Det var Cara Lisette som startet emneknaggen #iamnotdangerous. Foto: Privat
Det var Cara Lisette som startet emneknaggen #iamnotdangerous. Foto: Privat

– Selv om samfunnet gjør fremskritt når det gjelder hvordan vi anser psykisk sykdom, er det tider som dette som viser hvor utbredt stigmatiseringen fortsatt er. Effekten av å gi mental sykdom skylden for disse grusomhetene er at folk kommer til å bli enda reddere for å være åpne om utfordringene sine i frykt for at folk vil tro at de er farlige, sier Lisette til ABC Nyheter.

Les også: Times Square-kaos etter skuddlyder: – Det folk følte var altfor ekte

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Åpenhet kan redde liv

Hun mener at mennesker med psykisk sykdom oftere ender opp som ofre enn gjerningsmenn:

– Det er mer sannsynlig at mennesker med psykisk sykdom ender opp som ofre for voldelig kriminalitet enn at de selv begår voldelige handlinger. At vi er åpne om våre utfordringer, kan redde liv. Derfor er det utrolig viktig å øke bevisstheten rundt og utfordre stigmatiseringen av psykisk syke, sier hun til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lisette setter stor pris på at flere andre deler sine opplevelser rundt psykisk sykdom.

– Tusen takk for at dere har fortalt historiene deres og stått imot dette stigmaet som vi utrettelig arbeider for å kjempe mot, skriver Cara på bloggen sin.

Støtte fra flere hold

Hillary Clinton, har også uttrykt seg kritisk i etterkant av Tumps utspill om at masseskytinger skyldes psykisk sykdom.

– Mennesker lider av mental sykdom i alle andre land på jorden; folk spiller videospill i praktisk talt alle andre land på jorden. Forskjellen er skytevåpnene, skriver Clinton på Twitter.

Skuespiller i Netflix-serien Stranger Things, David Harbour, har også tatt til Twitter for å uttrykke sympati med mentalt syke.

Han skriver at å fokusere raseri, hat og dyp usikkerhet på en svak, allerede skamfull og utstøtt gruppe virker, i beste fall feigt, og i verste fall som planlagt ondskap.

Les også: Greta Thunberg klar for klimanøytral båtferd til USA neste uke