Mystisk tempel og skip fulle av skatter funnet i Egypts «Atlantis»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Havnebyen Heracleion forsvant i havet for 12-1300 år siden. Nå har arkeologer gjort en serie nye, utrolige funn fra byen som kalles Egypts «Atlantis».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Heracleion, som ble kalt Thonis av egypterne, ble grunnlagt for rundt 2700 år siden omtrent 24 kilometer fra byen Alexandria i Egypt.

I oldtiden var byen en viktig og sentral havn for handel for flere land, men en gang i det åttende århundre forsvant den viktige havnebyen i Middelhavet. Her lå den gjemt og glemt under mudder på ti meters dyp, rundt 6,5 kilometer fra dagens kystlinje, fram til den ble gjenoppdaget av den franske undervannsarkeologen Franck Goddio i år 2000.

I løpet av de snart 20 årene som har gått siden dengang, har arkeologer funnet 64 skip, 700 anker, gullmynter, flere statuer og restene av et tempel under utgraving av den sunkne byen.

Les også: 4.500 år gammelt gravkammer funnet i Egypt

Det antas likevel at hele 90 prosent av byens skatter fortsatt ligger igjen på sjøbunnen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå har en gruppe egyptiske og europeiske arkeologer gjort en hel serie med nye oppsiktsvekkende funn i undervannsbyen, skriver nettstedet Sciencealert.

Arkeologteamet, ledet av Franck Goddio, sier de har funnet restene av et gresk tempel i tillegg til flere båter fullastet med skatter som mynter og juveler. Antikke steinstøtter, 2000 år gammel keramikk samt bronsemynter fra kong Ptolemaios IIs regjeringstid (285-246 før vår tidsregning) er også funnet, skriver den engelske tabloidavisen The Sun.

Les også: Egypt bygger verdens største arkeologiske museum

Undervannsarkeologene brukte høyteknologisk scanning for å avdekke nye deler av den gamle havnebyen, opplyste det egyptiske ministeriet for antikviteter tidligere denne uka.

De skal også ha klart å finne en håndfull tidligere ukjente havner i Heracleion, som gjør det mulig for forskerne å utvide det stadig større kartet av den gamle byen.

Det er gjort flere store funn i den eldgamle ruinen. Se video: