Finland hevder russisk fly krenket landets territorium

Den fiske grensevakten overvåker den finske grensen og har militært utstyr. Her er grensevaktens «Super Puma» helikopter på oppdrag.
Den fiske grensevakten overvåker den finske grensen og har militært utstyr. Her er grensevaktens «Super Puma» helikopter på oppdrag. Foto: Jonathan Young / COAP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det mystiske flyet som skal ha fløyet inn over finsk territorium øst for hovedstaden Helsinki var russisk, sier den finske grensevakten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

17. juli, samme dag som europeiske innenriksministre samlet seg i Helsinki for å diskutere håndteringen av migrasjon, varslet den finske grensevakten at et mystisk fly fløy inn over finsk territorium ved Porvoo (Borgå), omlag 30 kilometer fra Helsinki sentrum.

Etter nærmere undersøkelser bekrefter grensevakten at flyet var eid av den russiske staten, skriver allmennkringkasteren Yle.

Ifølge grensevakten befant flyet seg én kilometer over grensen mens det fløy over en strekning på rundt 25 kilometer. Det er uklart hvilket gren flyet tilhørte.

Siden identiteten til pilotene ikke kan fastslås, kan det heller ikke rettes formelle anklager mot noen, opplyser de.

Dette er den andre krenkelsen av finsk luftrom i år. Den forrige stod NATO for. I april fløy et NATO-overvåkingsfly av typen Lockheed P-3C inn over Finland.

Finland er ikke med i NATO, og har en stående armé på 21.500 aktive og 230.000 reservister (til sammenligning har Norge 40.000, med omtrent samme folketall). Imidlertid deltar de på NATO-øvelser og NATO-oppdrag.