Oppfinner skal krysse Den engelske kanal med jetdrevet flygebrett

VIDEO: Franky Zapata imponerte Macron - nå skal han krysse Den engelske kanal
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden flygebrettet bare har en flytid på ti minutter, er han nødt til å fylle drivstoff halvveis. – Jeg har 30 prosent sjanse til å lykkes, sier Franky Zapata.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Franky Zapata (40) er tidligere vannski-utøver, men det han nå skal gjøre blir en større utfordring.

Denne uken skal den franske oppfinneren nemlig forsøke å krysse Den engelske kanal ved hjelp av et jetdrevet flygebrett.

Sannsynlig at han mislykkes

Det var da Zapata snakket med den franske avisen Le Parisien at han annonserte planene om å krysse kanalen fra Calais i Frankrike til Dover i England.

Han ble mye omtalt i mediene nylig, da han på Bastille-dagen 14. juli fløy over hovedgaten Champs-Élysées i Paris. Statsledere som Emmanuel Macron og Angela Merkel skal ha vært imponerte da de var vitne til opptredenen under nasjonaldagen.

– Jeg brukte 3 prosent av maskinens ytelse og jeg trenger 99 prosent for kanalen. Det vil ikke være lett i det hele tatt, og jeg regner med at jeg har 30 prosent sjanse til å lykkes , sier han til Le Parisien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Får bare fylt drivstoff én gang

Det er nå 110 år siden Louie Blériot krysset kanalen for første gang med fly. Og det er i forbindelse med denne markeringen at han torsdag vil forsøke å krysse.

Om alt går som det skal, vil den omtrent 3,5-mil lange turen ifølge oppfinneren ta rundt 20 minutter. Brettet, som ble utviklet i samarbeid med det franske militæret, vil under krysningen ha en toppfart på rundt 140 kilometer i timen. Men det er i stand til å nå 190 kilometer i timen.

Franskmannen ønsket i utgangspunktet å fylle drivstoff to ganger, men franske myndigheter har avslått hans forespørsel om å stasjonere en båt i franske farvann grunnet sikkerhetshensyn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Planen var å fylle drivstoff der, men han må nå komme seg over til britiske farvann før han får fylt opp tanken. En båt vil stå og vente på ham halvveis under turen.

– Dette har gjort utfordringen 10 ganger vanskeligere. Det er en helt vilkårlig og urimelig beslutning, sier han til Le Parisien om de franske myndighetenes beslutning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Karoline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord

Satt verdensrekord

Det ser kanskje lett ut å håndtere brettet når man ser på Zapatas ferdigheter, men det krever mye trening for å kunne styre det. I tillegg er den glovarme eksosen fra jetmotorene en risiko for både liv og helse.

Så det er nok ikke et leketøy for allmennheten. På Zapatas hjemmesiden markedsfører han teknologien som noe som kan benyttes til overvåkning, frakt og levering, antiterror og både som bemannet og ubemannet kampfartøy.

Han satt verdensrekord for lengste flytur med flygebrett i 2016 da han la bak seg en strekning på 2252 meter.

Les også: Filip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil