Mayday fra fly: – Et mirakel at det klarte å lande

Illustrasjonsbilde: Flyet var fra selskapet Vistara - et indisk innenlands flyselskap.
Illustrasjonsbilde: Flyet var fra selskapet Vistara - et indisk innenlands flyselskap. Foto: Francis Mascarenhas / Reuters

Flyet fra Mumbai til Delhi hadde 153 mennesker ombord da det var minutter unna å gå tomt for drivstoff.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyet fra det indiske flyselskapet Vistara skulle fly fra Mumbai til Delhi - en strekning som vanligvis tar under to timer, ifølge den indiske avisen The Times of India.

På grunn av uvær måtte flyet endre kurs, og totaltiden til turen ble nærmere fire timer.

Dette har pilotene fått sterk kritikk for. Flyet sirklet over Delhi i nesten 75 minutter, men uværet gjorde det umulig å lande. Airbus A320neo-flyet ble derfor omdirigert til byen Lucknow, omtrent 420 kilometer unna Delhi, skriver det norske reisenettstedet flysmart24.

Også ved Lucknow var siktet like dårlig, og kursen ble igjen endret - denne gang mot byen Prayagraj, som er ytterligere 200 kilometer unna, eller omtrent 30 minutter flyvetid - med stadig mindre drivstoff på tankene til flyturen som var beregnet å vare under to timer.

Les også : Ny pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn

Reiser spørsmål

Det er for denne manøveren at pilotene har mottatt krass kritikk.

Det er et mirakel at de landet. Det store spørsmålet er: Hvorfor valgte ikke pilotene å autolande i Lucknow etter de måtte omdirigere fra Delhi? Det er standard praksis å følge når man har kritisk lite drivstoff og problemer med sikt. Å omdirigere fra Lucknow til Prayagraj var vanhellig, uttalte en anonym pilot til The Times of India.

Etter bare syv minutter i retning Prayagraj snudde pilotene, og på vei tilbake til Lucknow måtte pilotene benytte nødropet «Mayday» på grunn av faretruende lite drivstoff. Været klarnet nok til at Vistara-flyet fikk lande på Lucknow - med 200 kilo drivstoff igjen - som tilsvarer seks minutter flyvetid, ifølge flysmart24.

Pilotene satt på bakken

En talsperson for flyselskapet uttalte til den britiske avisen The Independent at «passasjerenes og kabinpersonalets sikkerhet var den høyeste prioriteringen under hele flyturen».

Pilotene har blitt satt på bakken mens luftfartsmyndighetene i India undersøker saken.

Personvernpolicy