Sør-Korea kjøper 40 F-35-jagerfly fra USA:

Nord-Korea truer med å ødelegge dem

Et amerikansk F-35-jagerfly lander i Cheongju i Sør-Korea 29. mars 2019. Foto: Jin Sung-chul/ Yonhap via AP
Et amerikansk F-35-jagerfly lander i Cheongju i Sør-Korea 29. mars 2019. Foto: Jin Sung-chul/ Yonhap via AP

Nord-Korea kom torsdag med kraftig kritikk mot Sør-Koreas kjøp av amerikanske F-35-jagerfly.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landet advarer om at det vil svare med å utvikle egne spesialvåpen for å «ødelegge» disse jagerflyene.

Uttalelsen er signert av en forskningsdirektør ved det nordkoreanske utenriksdepartementets institutt for Amerika-studier, gjengitt av det statlige mediet KCNA.

Forskningsdirektøren sier at landet ikke har «andre valg enn å utvikle og teste spesialvåpnene for å fullstendig ødelegge de dødelige våpnene» Sør-Korea har anskaffet.

Direktøren legger til at meningen med Sør-Koreas jagerflykjøp er å «tekkes USA, deres mester», selv om Sør-Korea er klar over at dette er en «ekstremt farlig handling som vil utløse vår reaksjon og øke den militære spenningen på Korea-halvøya».

– Det er ikke noen tvil om at leveransen av F-35A, som også kalles et «usynlig dødelig våpen», er rettet mot å sikre militær overherredømme over nabolandene i regionen og spesielt åpne en «port» for å invadere nord i nødstider på den koreanske halvøya, står det i uttalelsen.

– Absurde illusjoner

Ifølge direktøren er sørkoreanske myndigheter «frekke og ynkelige» for «å snakke høyt om forsoning og samarbeid mellom nord og sør» mens de kjøper flere våpen fra USA.

Advarselen kommer samtidig som det forventes at nordkoreanske og amerikanske myndigheter skal gjenoppta atomforhandlingene. Og håp om forhandlinger ble nylig forsterket av det tredje møtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Trump ble første amerikanske president til å besøke Nord-Korea, da han trådte like over grensen fra den demilitariserte sonen.

Forskningsdirektøren ved utenriksdepartementet sier videre i sin uttalelse at Sør-Korea bør komme til sans og samling før det er for sent, og «de absurde illusjonene» om sjanser for forbedrede bånd nasjonene imellom knuses, om de så skulle følge i USAs fotspor.

Les også: Kaotiske scener da Trump overrasket alle ved å krysse grensen til Nord-Korea

Har i alt bestilt 40 jagerfly

Det ble ifølge Associated Press allerede kunngjort i 2014 at jagerflyene skulle anskaffes for å takle de økende militære truslene fra Nord-Korea, som gjennomførte en rekke våpentester på den tiden. Selv om de nylige atomforhandlingene har bidratt til redusert konflikt, har Sør-Korea holdt fast ved planene om å anskaffe jagerflyene.

Innen 2021 skal Sør-Korea ha kjøpt 40 F-35-jagerfly fra amerikanske Lockheed Martin. De to første flyene ankom landet i mars, og sørkoreanske myndigheter skal ha bekreftet at to til vil komme i løpet av de kommende ukene, ifølge Associated Press.

Men nyhetsbyrået skriver også at sørkoreanske myndigheter ikke vil bekrefte om den andre forsendelsen av jagerfly vil ankomme landet i midten av juni, noe det forskningsdirektøren ved det nordkoreanske utenriksdepartementet påsto i uttalelsen torsdag.

Nyhetsbyrået forteller at Kim Dong-yub, analytiker ved Institute for Far East Studies på Kyungnam-universitet i Seoul, sier at torsdagens Nord-Korea-uttalelse tyder på at landet kan utføre en luftvernmissiltest, men ikke en ballistisk test, som forbys gjennom FNs Sikkerhetsråds resolusjoner.

Les også: Nord-Korea anklager løslatt australier for spionasje

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden