Dyrene som banet vei til verdensrommet

VIDEO: Se historien om dyrene som reiste til verdensrommet før oss.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ingen hemmelighet at USA og Sovjetunionen knivet om å bli de første til å erobre verdensrommet. Både hunder, aper og mus ble ofret i romkappløpet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

11. juni 1948 var USA først ute. Apen Albert ble sendt 63 kilometer ut i atmosfæren, men døde av kvelning underveis.

Året etter sendte USA opp Albert II, sammen med to «styrmenn» i form av hvite mus. Albert II skal ha overlevd flyvningen, men døde under landing på grunn av et problem med fallskjermen. Dette valgte imidlertid amerikanerne å skjule, og Albert ble hyllet som verdens første romkadett i nyhetene (se video).

I årene som fulgte overlevde heller ikke Albert III eller Albert IV sine «romeventyr».

Det var først de to apene Patricia og Mike som returnerte i god behold i 1952.

Sovjetunionen kom etter, fem år senere. I oktober 1957 sendte de ut satelitten Sputnik 1. Det ble det første menneskeskapte objektet til å gå i bane rundt jorden, men uten levende vesener om bord.

Den berømte romhunden

Bare en måned etter høynet de likevel USA med Sputnik 2, der den berømte hunden Laika satt om bord. Russerne hadde imidlertid aldri noen plan for å få raketten tilbake til jorden igjen, så Laika overlevde ikke turen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russerne hadde lenge testet å sende hunder på såkalte suborbitale flygninger (så lavt at man ikke kommer i bane). De brukte løshunder, fordi de mente at disse var bedre rustet til å takle påkjenningene i atmosfæren, og var små nok til å passe i de små kapslene de brukte. Det er to av disse vi ser i videoen over, ettersom Laika-turen ikke var suksess.

Laika ble valgt bare ni dager før avreise. Teoriene om hvorfor det ble henne er mange. Den mest populære er at hun var penest av hundene. En rompionér måtte jo se bra ut på bilder!

Apenes planet

28. mai 1958 sendte USA ut to nye aper, Able og Baker, i 500 kilometers høyde. Begge kom tilbake uskadd, men Able døde noen dager senere. Baker ble dermed den første apen som overlevde både flyvningen og påkjenningene etter romferden.

Det skulle gå ytterligere to år før det første mennesket kom seg ut i verdensrommet. Sovjetunionen vant til slutt, da de sendte ut kosmonauten Yuri Gagarin 12. april 1961. Han var utenfor jordatmosfæren i 108 minutter.

– Jeg ser ned på jorda, så vakker den er, sa Gagarin.