Marken som spiser stein og bæsjer sand

VIDEO: Denne unike marken spiser stein.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske forskere har undersøkt noen helt spesielle marker som bor i, spiser og bæsjer stein. – Den er nesten mytisk, sier forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trespisende pælemark har ut fra skriftlig dokumentasjon vært kjent siden det fjerde århundre før Kristus. Bløtdyret har spist seg gjennom skipstreverk, og har således vært til besvær for sjøfarere både i fortid og nåtid.

Men nå har forskere studert en helt ny type pælemark, som lever av en helt annen diett enn tømmer. Nemlig stein.

Den tykke og hvite marken, som trives best i ferskvann, kan bli over ti centimeter lang, men det finnes arter av pælemark som kan vokse til å bli over én meter lange.

En rekke internasjonale medier har til nå omtalt det spesielle steinspisende vesenet, deriblant New York Times.

Se video i toppen av saken.

Bor i steinen

Det ble først rapportert om marken i 2006, under en ekspedisjon utført av Muséum national d'histoire naturelle, som er Frankrikes naturhistoriske riksmuseum.

Arten, som har fått det latinske navnet Lithoredo abatanica, ble da oppdaget i små huler i kalkstein ved Abatan-elven på den filippinske øya Bohol.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det var ikke før i 2018 at amerikanske forskere fikk studert organismen i detalj, etter å ha hørt ryktene om den mystiske pælemarken fra franskmennene.

De reiste så ned til Bohol på Filippinene for å undersøke nærmere.

– Vi fikk faktisk et veldig godt tips fra en av de lokale, som må ha vært ganske forvirret over hva vi holdt på med. De sa, «Se i steinene på bunnen av elva, og du vil finne disse dyrene» , sier Reuben Shipway, postdoktor og forsker ved University of Massachusetts Amherst, i en pressemelding fra Northeastern University.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På elvebunnen oppdaget de svære biter av sandstein, som var fulle av hull. Og ut fra enkelte av hullene stakk organet organismen «bæsjer» med.

Les også: Bonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives

Spiser marken

Etter nærmere undersøkelse fant forskerne steinfragmenter i pælemarkens mage. Det viste seg at det var fra samme stein marken bodde i.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og det som kom ut baken, var også stein.

Shipway sier til universitetet at han og de andre forskerne ikke ble overrasket over at marken allerede var kjent for lokalbefolkningen. De spiste den.

– Den er nesten mytisk, sier Shipway om den spesielle pælemarken.

Forskergruppen fra Northeastern University i Boston, som nå har studert denne pælemarken, meldte om funnet sitt i forskningpublikasjonen Proceedings of the Royal Society B i forrige uke.

Les også: FN-eksperter vil ha granskning av Filippinene

Skjellene fungerer som driller

Pælemark, som er en form for bløtdyr i slekt med muslingen, har to små skjell på kroppen.

Skjellene gir ikke mye beskyttelse, men fungerer i stedet som utmerkede driller.

I den vanlige trespisende marken, er skjellene dekket med mikroskopiske små tenner. Forskerne har funnet ut at steinspiseren skiller seg ut ved at den har en rekke store, brede og stumpe tenner som er i stand til å skrape bort stein.

Forskerne håper også kunnskapen de får fra å studere denne marken og den unike bakteriefloraen i dens mage, kan komme til medisinsk nytte.

Se video i toppen av saken.

Les også: Oppdaget 40.000 år gammelt ulvehode i permafrosten