Forskere fant spor av gigant-fugl i Ukraina

<p>En enorm flyveudyktig fugl levde i Europa fram til for omlag 1,2 millioner år siden. Den strutselignende fuglen var 3,5 meter høy. Illustrasjon: Andrey Atuchin.</p>
En enorm flyveudyktig fugl levde i Europa fram til for omlag 1,2 millioner år siden. Den strutselignende fuglen var 3,5 meter høy. Illustrasjon: Andrey Atuchin.

Fossile lårbein funnet i en hule på Krimhalvøya stammer fra den største fuglen som noen gang har levd på den nordlige halvkule.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En enorm flyveudyktig fugl levde i Europa fram til for omlag 1,2 millioner år siden. Det er første gang forskerne har funnet spor av en slik gigantisk strutselignende fugl på den nordlige halvkule.

Det var under utgraving av en hule på Krimhalvøya på nordkysten av Svartehavet at forskerne fant et 40 centimeter langt fossilt lårbein av det som skal ha vært et 3,5 meter høyt og 500 kilo tungt fjærkre, melder National Geographic.

Dette er tre ganger større enn dagens afrikanske strutser og omtrent like tung som en fullvoksen isbjørn. Gigantfuglen har fått navnet Pachystruthio dmaniesensis.

– Vi vet ikke eksakt når fuglen døde ut, men trolig overlevde den ikke lenger enn til for rundt 1,2 millioner år siden, forteller Nikita Zelenkov, paleontolog ved det russiske vitenskapsakademiet, til avisen Guardian.

Les også: Verdens mest berømte dronte ble skutt i hodet

Elefantfugl

Zelenkov sier at da han først tok lårbeinet i øyesyn, trodde han at det måtte stamme fra den nå utdødde elefantfuglen kjent fra Madagaskar.

– Ingen fugler av denne størrelsen har noen gang tidligere vært registrert i Europa, forteller Zelenkov.

Pachystruthio dmaniesensis var dobbelt så stor som den nå utdødde Moa-fuglen på New Zealand, tre ganger tyngre enn dagens tyngste fugl - den vanlige strutsen og omtrent like tung som en fullvoksen isbjørn, heter det i en pressemelding publisert i Journal of Vertebrate Paleontology.

Les også: Tilbake fra de døde

Side om side med mennesker

Ifølge forskerne har gigantfuglen trolig levd side om side med Homo erectus. Den har også vært nødt til å forholde seg til sabeltannkatter, enorme geparder og voldsomme kjøttetere, som kjempegeparder og kjempehyener - som er andre dyr som romsterte på slettene i Europa sammen med våre tidlige forfedre.

Forskerne ser ikke bort fra at de første menneskene på det europeiske kontinentet kan ha jaktet på gigantfuglen og sett på den som et velsmakende måltid.

Fra tidligere er det kjent at Moa-fuglen ble utryddet bare 120 år etter at mennesket ankom New Zealand. Moa-fuglen var to meter høy og veide opp mot 250 kilo.

Les også: I 1822 fløy denne storken til Tyskland - og ga svaret på et stort mysterium

Det slanke lårbeinet til Pachystruthio dmaniesensis kan tyde på at fuglen må ha vært svært rask til beins.

– Det er uvanlig å finne et enkeltben fra en fugl som denne. Dersom fuglen døde i hulen der beinet ble funnet, så skulle vi kunne ha funnet hele skjelettet, skriver anerkjente Smithsonian.

Forskerne ser derfor ikke bort fra at lårbeinet til den store fuglen har blitt dratt med inn i hulen av et rovdyr, men legger til at det er umulig å si noe sikkert.

Personvernpolicy