Meny

50 år siden fotballkrigen: Tre VM-kvalifiseringskamper utløste en blodig krig

Soldater fra El Salvador fotografert under den 100 timer lange krigen som ble døpt «fotballkrigen», sommeren 1969. Foto: Wikimedia Commons.
Soldater fra El Salvador fotografert under den 100 timer lange krigen som ble døpt «fotballkrigen», sommeren 1969. Foto: Wikimedia Commons.

Tre VM-kvalifiseringskamper i fotball og en ung jentes selvmord utløste en 100 timer lang og blodig krig mellom El Salvador og Honduras sommeren 1969.

Den har fått navnet fotballkrigen, den blodige krigen mellom Honduras og El Salvador som utspilte seg for 50 år siden. Krigen, som ble utløst av tre VM-kvalifiseringskamper i fotball, kostet opp mot 6000 mennesker livet og såret dobbelt så mange.

De to søramerikanske landene hadde vært i konflikt lenge. Sommeren 1969 kjempet de begge en innbitt kamp om å få delta i fotball-VM i Mexico i 1970.

Det var en kamp ingen av landene ville tape.

Søndag 8. juni 1969 møttes landslagene fra Honduras og El Salvador til første kvalifiseringsrunde i Honduras' hovedstad Tegucigalpa.

Opptakten til kampen hadde ikke gått rolig for seg. Natten før den viktige kvalifiseringen hadde honduranske fans stått utenfor hotellet til El Salvadors tropp og laget bråk og leven og kastet murstein gjennom vinduene for å hindre at spillerne fikk sove.

Lenge så fotballkampen ut til å ende i uavgjort 0-0. Men i kampens siste minutt scoret angrepsspiller Roberto Cordona for hjemmelaget. Honduras hadde slått El Salvador 1-0.

Tapet gikk hardt inn på mange salvadoranere og deres nasjonale stolthet.

Avisen Independent har følgende skildring av en episode som sier mye om hvilke følelser som var i sving:

«På en liten, flimrete tv-skjerm i El Salvador fulgte Amelia Bolanios, en fotballgal tenåring på bare 18 år, med på kampen. Da det endte med tap, gikk hun ut av rommet og plukket opp farens pistol. Deretter pekte Bolanios pistolløpet mot hjertet sitt og fyrte av. Hun døde momentant.»

«Taklet ikke skammen»

Avisen El Nacional omtalte dødsfallet på forsiden dagen etter det forsmedelige tapet. Med patos og flammende ord skrev de om den unge jenta som «ikke taklet å se fedrelandet bli ydmyket». Hele El Salvador sørget over den døde.

Da Amelia Bolanios skulle begraves, gikk spillerne fra landslaget sammen med kisten med den døde jenta gjennom gatene. El Salvadors president og ministere var med i den tv-overførte prosesjonen.

Les også: Ingen hadde fortalt dem at første verdenskrig var over

Da returkampen mellom de to landene skulle spilles i San Salvador den 15. juni, trykket avisene den unge jentas portrett på forsidene. «Hun taklet ikke skammen», stod det i én av overskriftene.

Historien stammer fra den polske krigsjournalisten Ryszard Kapuscinski som i 1991 skrev en bok om «fotballkrigen.» (Her skal det samtidig legges til at enkelte betviler Kapuscinskis historie om Amelia Bolanios.)

Fraktet til stadion i panservogner

Supporterne til El Salvador tok ut frustrasjonen på spillerne fra Honduras. De ville dessuten hevne levenet deres egne spillere hadde opplevd før kampen i Honduras. Natten før kamp nummer to ble samtlige vinduer i spillerhotellet til det honduranske landslaget knust. Råtne egg, døde rotter, grisehoder og søppel ble kastet inn, ifølge kildene.

Soldater fra El Salvador patruljerer grensen mot Honduras sommeren 1969. Foto: Wikimedia Commons.
Soldater fra El Salvador patruljerer grensen mot Honduras sommeren 1969. Foto: Wikimedia Commons.

Spillerne fra Honduras ble fraktes til stadion i panservogner. Langs veien sto salvadoranere med fotografier av den døde jenta. Soldater omringet stadion.

– Det virket som om soldatene ønsket å drepe oss, bare plaffe oss rett ned der og da, uttalte den honduranske treneren Mario Griffin.

– Takk og pris at vi tapte

Da nasjonalsangen til gjestene skulle spilles, var det til kraftig buing fra hjemmepublikummet.

I stedet for å heise flagget til Honduras, ble en skurefille heist opp, skriver det anerkjente tidsskriftet Harper's i sin omtale av den famøse kampen.

Les også: Norge nekter Russland hjelp til å finne helter i Finnmark

Under slike forhold var det vanskelig for Honduras å konsenterere seg om kampen. Den endte 3-0 til El Salvador. Ifølge beretningene gikk hjemmefansen amok da seieren var et faktum. Urolighetene startet på banen, men fortsatte ute i gatene. Flagg ble brent, fans fra Honduras ble slått og sparket. To personer mistet livet og 150 av gjestenes biler ble ramponert eller brent.

Grensene mellom de to landene ble stengt.

– Takk og pris at vi tapte, sa Honduras-trener Mario Griffin.

Fordi målforskjellen ikke betydde noe, måtte det spilles en tredje kvalifiseringskamp, en avgjørende omkamp for å finne ut hvem av de to nasjonene som skulle få plass i fotball-VM i Mexico i 1970.

Den såkalte «fotballkrigen» var få dager unna.

Saken fortsetter under videoen

Handlet ikke egentlig om fotball

Til tross for navnet var det ikke egentlig fotball som var årsaken til at det brøt ut krig sommeren 1969. Forholdet mellom Honduras og El Salvador hadde mildt sagt vært anspent over lang tid.

Grensene mellom de to søramerikanske landene var uklare. Og siden begynnelsen av 1900-tallet hadde mer enn 300.000 mennesker reist fra fattige, overbefolkede El Salvador for å søke lykken i Honduras. Dette skapte kraftige reaksjoner fra velstående honduranske bønder og fruktgiganten United Fruit Company, som eide 10 prosent av landarealet i Honduras. De presset Honduras' president til å vedta en lov som gjorde at mange salvadoranere måtte flykte tilbake til hjemlandet. Dette igjen førte til at forholdet mellom de to landene nærmest var på bristepunktet foran de skjebnesvangre kvalifiseringskampene til fotball-VM i Mexico i 1970.

Man kunne nesten sagt at det bare manglet et skikkelig avspark før det kunne bryte ut ren krig.

Spillere fra El Salvador feirer seiren over Honduras 27. juni 1969. Kampen ble spilt i Mexico. Foto: Wikimedia Commons.
Spillere fra El Salvador feirer seiren over Honduras 27. juni 1969. Kampen ble spilt i Mexico. Foto: Wikimedia Commons.

Den siste og tredje kampen fant sted på nøytral grunn - i Mexico den 27. juni 1969. Fansen ble holdt så langt fra hverandre som mulig, og fem tusen bevæpnede meksikanske politimenn holdt vakt.

Kampen endte 3-2. El Salvador vant etter ekstraomganger.

Les også: 50 år siden Nord-Korea tok amerikansk spionskip

Krigen starter

Nå var relasjonen mellom de to landene på kokestadiet.

I Honduras ble stadig flere gjestearbeidere fra El Salvador utsatt for angrep. Ifølge myndighetene i El Salvador hadde 11.700 salvadorianere vært nødt til å flykte fra Honduras siden den første kvalifiseringskampen. De hevdet at Honduras ikke hadde gjort noe for å forhindre drap, voldtekt, plyndring og massefordrivelsen av salvadorianere.

Alle diplomatiske bånd mellom de to nasjonene ble kuttet. Og om ettermiddagen den 14. juli 1969 sendte El Salvador soldater inn i Honduras. De sendte også inn flyvåpnet. De brukte passasjerfly med bomber festet på sidene til å bombe mål i Honduras. Honduras havnet bakpå, men fikk etter hvert sendt sine luftstyrker inn over El Salvador på bombetokter.

Les også: Norge i «Den glemte krigen»

Saken fortsetter under bildet

Gammelt propellfly brukt av Honduras' flyvåpen i krigen mot El Salvador sommeren 1969. Foto: Wikimedia Commons.
Gammelt propellfly brukt av Honduras' flyvåpen i krigen mot El Salvador sommeren 1969. Foto: Wikimedia Commons.

Brukte gamle propellfly

Ifølge kildene manglet begge landene et moderne flyvåpen. De brukte derfor gamle amerikanske fly fra andre verdenskrig. «Fotballkrigen» regnes derfor som den siste krigen i verdenshistorien hvor det har blitt brukt propellfly.

I løpet av de 100 timene krigen varte rykket den salvadoranske hæren langt inn i Honduras. Hovedstaden Tegucigalpa var innen rekkevidde da Organisasjonen av amerikanske stater klarte å få i stand en våpenhvileavtale den 18. juli 1969. Honduras godtok kravet om at internasjonale observatører skulle hindre overgrep mot innvandrere fra El Salvador.

Først i 1980 ble en formell fredsavtale undertegnet mellom de to landene.

Tallene på hvor mange mennesker som mistet livet i kamphandlingene varierer. De fleste kildene anslår tallet til å ligge et sted mellom 2000 og 6000. I tillegg ble 12.000 mennesker skadet, 300.000 salvadoranere ble fordrevet og rundt 150.000 personer ble hjemløse.

Og hvordan det gikk med El Salvador i Fotball-VM i 1970?

De tapte alle de tre kampene i gruppespillet og røk rett ut.

Kilder: Independent, Harper's, VG, Klassekampen, Sports Illustrated.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:12 Her reddes de fra «verdens mest håpløse sted»16:11 Ukraina vil tvangskastrere pedofile15:55 Trump vil fjerne adgang til asyl for mellomamerikanere på grensa til Mexico15:52 Gay Pride i dyreriket15:46 15-årig tennissensasjon klatrer 172 plasser etter Wimbledon-eventyr15:45 Bygning ved Nord universitet ble evakuert etter giftig lekkasje15:20 Mann tiltalt for bankbedragerier for over 100 millioner kroner15:12 MC-fører døde i trafikkulykke i Vest-Agder15:02 Stine Hovland klar for AC Milan14:48 Dansk fotballspiller meldte overgang – utsatt for brannstiftelse14:42 Bollestad om AAP: – Noe må vi ofre14:31 NRK: Aktor ber om ti års fengsel for mulla Krekar, ifølge italienske medier14:22 Havarikommisjonen bekrefter at del av en vinge brakk av i flystyrten i Umeå14:16 Påtroppende leder for EU-kommisjonen gir mange løfter14:13 Populært blant ungdommer å ha fiske som sommerjobb14:02 Trump høster massiv kritikk for utfall mot kongresskvinner13:43 Historisk mange billettsøknader til fotball-EM13:28 Sander Berge takket nei til Premier League-klubb13:24 Inflasjonen når 175 prosent i Zimbabwe13:23 Varmt, grått og fuktig vær i vente13:08 Tyrkia markerer treårsdagen for kuppforsøk13:05 Drapsdømt sjubarnsmor bytter forsvarer12:50 Odd-supporter utestenges etter flaskekasting12:46 Sjakkmiljøet starter kronerulling etter nei til millionavtale12:40 Norske bedrifter kan løse medisinmangel med egenproduksjon12:37 Politiet frigir navn på brannmann som døde i utforkjøring i Kvinesdal12:32 Russisk forsker pågrepet for forræderi12:31 Medier: Neymar møtte omsider på PSGs treningsfelt12:19 Casillas blir del av Portos klubbapparat12:17 Filippinene slår alarm om denguefeber12:05 Driftsunderskudd i Systembolaget11:42 Norge med milliongave til FNs skattearbeid11:40 Kina truer med sanksjoner etter amerikansk våpensalg til Taiwan11:32 Ekspert tror Ødegaard kan få mye spilletid: – Både filosofi og liga passer ham godt11:25 Forskere: Vitamin- og kosttilskudd forlenger ikke livet11:07 Granatangrep mot ukrainsk TV-stasjon som viste Oliver Stone-film11:00 CAS skal bestemme hvordan mesterligafinale skal avgjøres etter VAR-kluss10:42 Rogalending ble europamester i brettseiling10:40 To svindelsiktede menn må møte Nav i retten for andre gang10:37 Kvinne døde etter uforsvarlig sykehusdrift i Hammerfest10:33 Haiene i Middelhavet trues av utryddelse10:23 Novak Djokovic avgjorde Wimbledon-finalen etter historisk tiebreak mot Roger Federer10:09 Flere jordbærselgere hadde ikke noe sted å gå på do09:49 Regjeringen vil ta fingeravtrykk av alle som søker oppholdstillatelse09:40 Domstol i Guatemala stanser migrantavtale med USA09:39 Flyktninghjelpen ber giverland øke støtten til nødhjelp09:22 282 pågrepet i Frankrike etter Algerie-seier09:08 Flest bobileiere i distriktene09:06 26 personer alvorlig syke av flåttvirus i fjor08:46 Norske bedrifter betaler heller løsepenger enn å investere i IT-sikkerhet08:44 Barn tjuvlånte bil og la ut på 1.000 km lang kjøretur08:41 Strid om vindkraft mellom Sametinget og kommune08:34 Nationaltheatret togstasjon åpnet igjen etter røykutvikling08:11 Nille har tapt 700 millioner kroner på to år07:51 To dårlige innspill ødela for Hovland07:50 Stadig flere sivile ofre i Dutertes krig mot narkotika07:41 Elleve personer evakuert etter brann i tomannsbolig i Drammen07:31 Pro-kinesisk ordfører blir opposisjonens kandidat på Taiwan07:30 Ruud faller på tennisrankingen07:07 Mann slått og dyttet i vannet i Tønsberg06:41 Supertalentet Fossesholm: – Jeg har alt å lære av de beste06:12 To til sykehus etter bilulykke ved Nordfjord06:10 FNB-topp vil ikke besvare spørsmål om kutt før valget05:54 Irans president rede til samtaler med USA05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:54 Kinesisk økonomi vokser saktere04:36 Demonstrasjon i Moskva04:12 Vegvesenet bruker klimavennlig asfalt for å nå klimamål03:54 Kraftige reaksjoner på Trumps tvitring om kongressrepresentanter03:20 – Dette er et symptom på et hardere arbeidsliv02:31 Kontroll på brann i tråler utenfor Ålesund02:21 Åtte skadd av okser i San Fermin-festivalen01:59 Kallmyr: Plikt å hjelpe en flyktningbåt som går ned01:42 Fortsatt bekymring for flom etter Barry01:24 India stanset oppskyting av rakett i siste øyeblikk00:59 Slagsmål med kniv og hammer i Horten00:43 Arkeologer har funnet seks skip i Bjørvika00:15 Første tilfelle av ebola i storbyen Goma00:01 Buss for tog på Østlandet i minst ti somre til23:32 Mahrez sendte Algerie til finalen i Afrikamesterskapet med overtidsscoring22:41 Politiet bruker en tredel av alle ressurser på under tre prosent av sakene22:39 Griezmann om uenigheten med Atlético: – Det er synd22:21 Kystvakten ryddet søppel langs strender på Svalbard21:57 Lillestrøm sendte Strømsgodset lenger ned i gjørma21:48 El Salvador: Ikke krig, ikke fred21:37 To dårlige innspill ødela for Hovland21:36 Israelsk minister støtter terapi for å "omvende" homofile21:16 Partene i krigen i Hodeida møtes for første gang på fem måneder20:28 Huawei planlegger store kutt i arbeidsstokken i USA20:27 Mjøndalen-spiller fikk flaske kastet på seg: – Helt fryktelig at det skjer20:26 Etterlengtet opptur for Haugesund – rundspilte Tromsø20:20 Novak Djokovic avgjorde Wimbledon-finalen etter historisk tiebreak mot Roger Federer20:10 Minst én beboer kritisk skadd etter brann på eldresenter i Telemark19:14 Tunge EU-land frykter at atomavtalen med Iran kollapser18:45 Trump ber kvinnelige demokrater med innvandrerbakgrunn forlate USA18:41 Nilofar (18) er landets yngste ordførarkandidat18:06 Solbakkens FCK snudde og vant serieåpningen17:53 Tysk statsborger fløyet til sykehus i luftambulanse17:49 Kontroll på brann på Bømlo – evakuerte sendt hjem
Siste nytt
16:12VerdenHer reddes de fra «verdens mest håpløse sted»16:11VerdenUkraina vil tvangskastrere pedofile15:55VerdenTrump vil fjerne adgang til asyl for mellomamerikanere på grensa til Mexico15:52VerdenGay Pride i dyreriket15:46Sport15-årig tennissensasjon klatrer 172 plasser etter Wimbledon-eventyr15:45NorgeBygning ved Nord universitet ble evakuert etter giftig lekkasje15:20NorgeMann tiltalt for bankbedragerier for over 100 millioner kroner15:12NorgeMC-fører døde i trafikkulykke i Vest-Agder15:02SportStine Hovland klar for AC Milan14:48SportDansk fotballspiller meldte overgang – utsatt for brannstiftelse14:42PolitikkBollestad om AAP: – Noe må vi ofre14:31VerdenNRK: Aktor ber om ti års fengsel for mulla Krekar, ifølge italienske medier14:22VerdenHavarikommisjonen bekrefter at del av en vinge brakk av i flystyrten i Umeå14:16VerdenPåtroppende leder for EU-kommisjonen gir mange løfter14:13NorgePopulært blant ungdommer å ha fiske som sommerjobb14:02VerdenTrump høster massiv kritikk for utfall mot kongresskvinner13:43SportHistorisk mange billettsøknader til fotball-EM13:28SportSander Berge takket nei til Premier League-klubb13:24VerdenInflasjonen når 175 prosent i Zimbabwe13:23NorgeVarmt, grått og fuktig vær i vente13:08VerdenTyrkia markerer treårsdagen for kuppforsøk13:05NorgeDrapsdømt sjubarnsmor bytter forsvarer12:50SportOdd-supporter utestenges etter flaskekasting12:46SportSjakkmiljøet starter kronerulling etter nei til millionavtale12:40NorgeNorske bedrifter kan løse medisinmangel med egenproduksjon12:37NorgePolitiet frigir navn på brannmann som døde i utforkjøring i Kvinesdal12:32VerdenRussisk forsker pågrepet for forræderi12:31SportMedier: Neymar møtte omsider på PSGs treningsfelt12:19SportCasillas blir del av Portos klubbapparat12:17VerdenFilippinene slår alarm om denguefeber12:05VerdenDriftsunderskudd i Systembolaget11:42NorgeNorge med milliongave til FNs skattearbeid11:40VerdenKina truer med sanksjoner etter amerikansk våpensalg til Taiwan11:32SportEkspert tror Ødegaard kan få mye spilletid: – Både filosofi og liga passer ham godt11:25VerdenForskere: Vitamin- og kosttilskudd forlenger ikke livet11:07PolitikkGranatangrep mot ukrainsk TV-stasjon som viste Oliver Stone-film11:00SportCAS skal bestemme hvordan mesterligafinale skal avgjøres etter VAR-kluss10:42SportRogalending ble europamester i brettseiling10:40NorgeTo svindelsiktede menn må møte Nav i retten for andre gang10:37NorgeKvinne døde etter uforsvarlig sykehusdrift i Hammerfest10:33VerdenHaiene i Middelhavet trues av utryddelse10:23SportNovak Djokovic avgjorde Wimbledon-finalen etter historisk tiebreak mot Roger Federer10:09NorgeFlere jordbærselgere hadde ikke noe sted å gå på do09:49NorgeRegjeringen vil ta fingeravtrykk av alle som søker oppholdstillatelse09:40VerdenDomstol i Guatemala stanser migrantavtale med USA09:39NorgeFlyktninghjelpen ber giverland øke støtten til nødhjelp09:22Sport282 pågrepet i Frankrike etter Algerie-seier09:08NorgeFlest bobileiere i distriktene09:06Norge26 personer alvorlig syke av flåttvirus i fjor08:46NorgeNorske bedrifter betaler heller løsepenger enn å investere i IT-sikkerhet08:44VerdenBarn tjuvlånte bil og la ut på 1.000 km lang kjøretur08:41NorgeStrid om vindkraft mellom Sametinget og kommune08:34NorgeNationaltheatret togstasjon åpnet igjen etter røykutvikling08:11NorgeNille har tapt 700 millioner kroner på to år07:51SportTo dårlige innspill ødela for Hovland07:50VerdenStadig flere sivile ofre i Dutertes krig mot narkotika07:41NorgeElleve personer evakuert etter brann i tomannsbolig i Drammen07:31VerdenPro-kinesisk ordfører blir opposisjonens kandidat på Taiwan07:30SportRuud faller på tennisrankingen07:07NorgeMann slått og dyttet i vannet i Tønsberg06:41SportSupertalentet Fossesholm: – Jeg har alt å lære av de beste06:12NorgeTo til sykehus etter bilulykke ved Nordfjord06:10NorgeFNB-topp vil ikke besvare spørsmål om kutt før valget05:54VerdenIrans president rede til samtaler med USA05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:54VerdenKinesisk økonomi vokser saktere04:36VerdenDemonstrasjon i Moskva04:12NorgeVegvesenet bruker klimavennlig asfalt for å nå klimamål03:54VerdenKraftige reaksjoner på Trumps tvitring om kongressrepresentanter03:20Norge– Dette er et symptom på et hardere arbeidsliv02:31NorgeKontroll på brann i tråler utenfor Ålesund02:21VerdenÅtte skadd av okser i San Fermin-festivalen01:59NorgeKallmyr: Plikt å hjelpe en flyktningbåt som går ned01:42VerdenFortsatt bekymring for flom etter Barry01:24VerdenIndia stanset oppskyting av rakett i siste øyeblikk00:59NorgeSlagsmål med kniv og hammer i Horten00:43NorgeArkeologer har funnet seks skip i Bjørvika00:15VerdenFørste tilfelle av ebola i storbyen Goma00:01NorgeBuss for tog på Østlandet i minst ti somre til23:32SportMahrez sendte Algerie til finalen i Afrikamesterskapet med overtidsscoring22:41NorgePolitiet bruker en tredel av alle ressurser på under tre prosent av sakene22:39SportGriezmann om uenigheten med Atlético: – Det er synd22:21NorgeKystvakten ryddet søppel langs strender på Svalbard21:57SportLillestrøm sendte Strømsgodset lenger ned i gjørma21:48VerdenEl Salvador: Ikke krig, ikke fred21:37SportTo dårlige innspill ødela for Hovland21:36VerdenIsraelsk minister støtter terapi for å "omvende" homofile21:16VerdenPartene i krigen i Hodeida møtes for første gang på fem måneder20:28PengerHuawei planlegger store kutt i arbeidsstokken i USA20:27SportMjøndalen-spiller fikk flaske kastet på seg: – Helt fryktelig at det skjer20:26SportEtterlengtet opptur for Haugesund – rundspilte Tromsø20:20SportNovak Djokovic avgjorde Wimbledon-finalen etter historisk tiebreak mot Roger Federer20:10NorgeMinst én beboer kritisk skadd etter brann på eldresenter i Telemark19:14PolitikkTunge EU-land frykter at atomavtalen med Iran kollapser18:45PolitikkTrump ber kvinnelige demokrater med innvandrerbakgrunn forlate USA18:41PolitikkNilofar (18) er landets yngste ordførarkandidat18:06SportSolbakkens FCK snudde og vant serieåpningen17:53NorgeTysk statsborger fløyet til sykehus i luftambulanse17:49NorgeKontroll på brann på Bømlo – evakuerte sendt hjem
Populært