50 år siden fotballkrigen: Tre VM-kvalifiseringskamper utløste en blodig krig

Soldater fra El Salvador fotografert under den 100 timer lange krigen som ble døpt «fotballkrigen», sommeren 1969. Foto: Wikimedia Commons.
Soldater fra El Salvador fotografert under den 100 timer lange krigen som ble døpt «fotballkrigen», sommeren 1969. Foto: Wikimedia Commons.

Tre VM-kvalifiseringskamper i fotball og en ung jentes selvmord utløste en 100 timer lang og blodig krig mellom El Salvador og Honduras sommeren 1969.

Den har fått navnet fotballkrigen, den blodige krigen mellom Honduras og El Salvador som utspilte seg for 50 år siden. Krigen, som ble utløst av tre VM-kvalifiseringskamper i fotball, kostet opp mot 6000 mennesker livet og såret dobbelt så mange.

De to søramerikanske landene hadde vært i konflikt lenge. Sommeren 1969 kjempet de begge en innbitt kamp om å få delta i fotball-VM i Mexico i 1970.

Det var en kamp ingen av landene ville tape.

Søndag 8. juni 1969 møttes landslagene fra Honduras og El Salvador til første kvalifiseringsrunde i Honduras' hovedstad Tegucigalpa.

Opptakten til kampen hadde ikke gått rolig for seg. Natten før den viktige kvalifiseringen hadde honduranske fans stått utenfor hotellet til El Salvadors tropp og laget bråk og leven og kastet murstein gjennom vinduene for å hindre at spillerne fikk sove.

Lenge så fotballkampen ut til å ende i uavgjort 0-0. Men i kampens siste minutt scoret angrepsspiller Roberto Cordona for hjemmelaget. Honduras hadde slått El Salvador 1-0.

Tapet gikk hardt inn på mange salvadoranere og deres nasjonale stolthet.

Avisen Independent har følgende skildring av en episode som sier mye om hvilke følelser som var i sving:

«På en liten, flimrete tv-skjerm i El Salvador fulgte Amelia Bolanios, en fotballgal tenåring på bare 18 år, med på kampen. Da det endte med tap, gikk hun ut av rommet og plukket opp farens pistol. Deretter pekte Bolanios pistolløpet mot hjertet sitt og fyrte av. Hun døde momentant.»

«Taklet ikke skammen»

Avisen El Nacional omtalte dødsfallet på forsiden dagen etter det forsmedelige tapet. Med patos og flammende ord skrev de om den unge jenta som «ikke taklet å se fedrelandet bli ydmyket». Hele El Salvador sørget over den døde.

Da Amelia Bolanios skulle begraves, gikk spillerne fra landslaget sammen med kisten med den døde jenta gjennom gatene. El Salvadors president og ministere var med i den tv-overførte prosesjonen.

Les også: Ingen hadde fortalt dem at første verdenskrig var over

Da returkampen mellom de to landene skulle spilles i San Salvador den 15. juni, trykket avisene den unge jentas portrett på forsidene. «Hun taklet ikke skammen», stod det i én av overskriftene.

Historien stammer fra den polske krigsjournalisten Ryszard Kapuscinski som i 1991 skrev en bok om «fotballkrigen.» (Her skal det samtidig legges til at enkelte betviler Kapuscinskis historie om Amelia Bolanios.)

Fraktet til stadion i panservogner

Supporterne til El Salvador tok ut frustrasjonen på spillerne fra Honduras. De ville dessuten hevne levenet deres egne spillere hadde opplevd før kampen i Honduras. Natten før kamp nummer to ble samtlige vinduer i spillerhotellet til det honduranske landslaget knust. Råtne egg, døde rotter, grisehoder og søppel ble kastet inn, ifølge kildene.

Soldater fra El Salvador patruljerer grensen mot Honduras sommeren 1969. Foto: Wikimedia Commons.
Soldater fra El Salvador patruljerer grensen mot Honduras sommeren 1969. Foto: Wikimedia Commons.

Spillerne fra Honduras ble fraktes til stadion i panservogner. Langs veien sto salvadoranere med fotografier av den døde jenta. Soldater omringet stadion.

– Det virket som om soldatene ønsket å drepe oss, bare plaffe oss rett ned der og da, uttalte den honduranske treneren Mario Griffin.

– Takk og pris at vi tapte

Da nasjonalsangen til gjestene skulle spilles, var det til kraftig buing fra hjemmepublikummet.

I stedet for å heise flagget til Honduras, ble en skurefille heist opp, skriver det anerkjente tidsskriftet Harper's i sin omtale av den famøse kampen.

Les også: Norge nekter Russland hjelp til å finne helter i Finnmark

Under slike forhold var det vanskelig for Honduras å konsenterere seg om kampen. Den endte 3-0 til El Salvador. Ifølge beretningene gikk hjemmefansen amok da seieren var et faktum. Urolighetene startet på banen, men fortsatte ute i gatene. Flagg ble brent, fans fra Honduras ble slått og sparket. To personer mistet livet og 150 av gjestenes biler ble ramponert eller brent.

Grensene mellom de to landene ble stengt.

– Takk og pris at vi tapte, sa Honduras-trener Mario Griffin.

Fordi målforskjellen ikke betydde noe, måtte det spilles en tredje kvalifiseringskamp, en avgjørende omkamp for å finne ut hvem av de to nasjonene som skulle få plass i fotball-VM i Mexico i 1970.

Den såkalte «fotballkrigen» var få dager unna.

Saken fortsetter under videoen

Handlet ikke egentlig om fotball

Til tross for navnet var det ikke egentlig fotball som var årsaken til at det brøt ut krig sommeren 1969. Forholdet mellom Honduras og El Salvador hadde mildt sagt vært anspent over lang tid.

Grensene mellom de to søramerikanske landene var uklare. Og siden begynnelsen av 1900-tallet hadde mer enn 300.000 mennesker reist fra fattige, overbefolkede El Salvador for å søke lykken i Honduras. Dette skapte kraftige reaksjoner fra velstående honduranske bønder og fruktgiganten United Fruit Company, som eide 10 prosent av landarealet i Honduras. De presset Honduras' president til å vedta en lov som gjorde at mange salvadoranere måtte flykte tilbake til hjemlandet. Dette igjen førte til at forholdet mellom de to landene nærmest var på bristepunktet foran de skjebnesvangre kvalifiseringskampene til fotball-VM i Mexico i 1970.

Man kunne nesten sagt at det bare manglet et skikkelig avspark før det kunne bryte ut ren krig.

Spillere fra El Salvador feirer seiren over Honduras 27. juni 1969. Kampen ble spilt i Mexico. Foto: Wikimedia Commons.
Spillere fra El Salvador feirer seiren over Honduras 27. juni 1969. Kampen ble spilt i Mexico. Foto: Wikimedia Commons.

Den siste og tredje kampen fant sted på nøytral grunn - i Mexico den 27. juni 1969. Fansen ble holdt så langt fra hverandre som mulig, og fem tusen bevæpnede meksikanske politimenn holdt vakt.

Kampen endte 3-2. El Salvador vant etter ekstraomganger.

Les også: 50 år siden Nord-Korea tok amerikansk spionskip

Krigen starter

Nå var relasjonen mellom de to landene på kokestadiet.

I Honduras ble stadig flere gjestearbeidere fra El Salvador utsatt for angrep. Ifølge myndighetene i El Salvador hadde 11.700 salvadorianere vært nødt til å flykte fra Honduras siden den første kvalifiseringskampen. De hevdet at Honduras ikke hadde gjort noe for å forhindre drap, voldtekt, plyndring og massefordrivelsen av salvadorianere.

Alle diplomatiske bånd mellom de to nasjonene ble kuttet. Og om ettermiddagen den 14. juli 1969 sendte El Salvador soldater inn i Honduras. De sendte også inn flyvåpnet. De brukte passasjerfly med bomber festet på sidene til å bombe mål i Honduras. Honduras havnet bakpå, men fikk etter hvert sendt sine luftstyrker inn over El Salvador på bombetokter.

Les også: Norge i «Den glemte krigen»

Saken fortsetter under bildet

Gammelt propellfly brukt av Honduras' flyvåpen i krigen mot El Salvador sommeren 1969. Foto: Wikimedia Commons.
Gammelt propellfly brukt av Honduras' flyvåpen i krigen mot El Salvador sommeren 1969. Foto: Wikimedia Commons.

Brukte gamle propellfly

Ifølge kildene manglet begge landene et moderne flyvåpen. De brukte derfor gamle amerikanske fly fra andre verdenskrig. «Fotballkrigen» regnes derfor som den siste krigen i verdenshistorien hvor det har blitt brukt propellfly.

I løpet av de 100 timene krigen varte rykket den salvadoranske hæren langt inn i Honduras. Hovedstaden Tegucigalpa var innen rekkevidde da Organisasjonen av amerikanske stater klarte å få i stand en våpenhvileavtale den 18. juli 1969. Honduras godtok kravet om at internasjonale observatører skulle hindre overgrep mot innvandrere fra El Salvador.

Først i 1980 ble en formell fredsavtale undertegnet mellom de to landene.

Tallene på hvor mange mennesker som mistet livet i kamphandlingene varierer. De fleste kildene anslår tallet til å ligge et sted mellom 2000 og 6000. I tillegg ble 12.000 mennesker skadet, 300.000 salvadoranere ble fordrevet og rundt 150.000 personer ble hjemløse.

Og hvordan det gikk med El Salvador i Fotball-VM i 1970?

De tapte alle de tre kampene i gruppespillet og røk rett ut.

Kilder: Independent, Harper's, VG, Klassekampen, Sports Illustrated.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan
Siste nytt
23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan
Populært