Russisk vulkan kan ha blitt aktiv igjen:

– Et utbrudd kan sammenlignes med ødeleggelsene av Pompeii

Bildet viser vulkanene Ushkovsky, Tolbachik, Bezymianny, Zimina og Udina i 2013. Foto: ISS! Wikipedia
Bildet viser vulkanene Ushkovsky, Tolbachik, Bezymianny, Zimina og Udina i 2013. Foto: ISS! Wikipedia

– Når en vulkan er stille i lang tid, kan den første eksplosjonen være katastrofal, sier russisk forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I det østlige Russland har en vulkan som lenge har ligget i dvale trolig blitt aktiv igjen. Forskere advarer i en ny rapport om at den er i stand til å skape ødeleggelser man ikke har sett siden oldtidsbyen Pompeii ble vulkanen Vesuvs askebeger for omlag 2.000 år siden om den skulle ha et utbrudd.

Den aktuelle vulkanen Bolsjoj-Udina ( 2923 m.o.h) ligger på Kamtsjatkahalvøya. Den har blitt sett på som inaktiv siden målingene begynte i 1961. Men forskere har siden 2017 målt og registrert økt seismisk aktivitet ved vulkanen.

I en nylig publisert forskningartikkel har forskerne kommet frem til at vulkanen nå kan ha oppstått fra de døde.

– Når en vulkan er stille i lang tid, kan den første eksplosjonen være katastrofal. En stor mengde aske kastes i luften, den bæres langt unna, og ikke bare de omkringliggende bosetningene, men også store territorier over hele verden kan lide , advarer forsker Ivan Kulakov, i en artikkel publisert på nettsidene til Trofimuk-instituttet for geologi og geofysikk i Russland.

Han minner om at vulkanen Vesuv hadde ligget stille i flere tusen år før den våknet til live.

– Og utbruddet i 1600 i Peru førte til nedkjøling i Europa og sult i Russland, sier han om Huaynaputina-vulkanen i Peru.

Han sammenligner også et potensielt utbrudd fra den nå aktive Bolsjoj Udina-vulkanen med det katastrofale utbruddet til den russiske Bezymianny-vulkanen i 1956.

Ifølge Kulakov er det vanskelig å forutsi når Udina-vulkanen vil gå i luften, men at den kommer til å gjøre det før eller siden.

– Nå må vi overvåke Udina nøye, legger han til.

Les også: Mayotte-skjelvene: – Denne vulkanen fantes ikke i 2015

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden