Seriemorder har rekorden for lengst fengselsopphold - kan nærme seg løslatelse

Etter 44 år i Wayland fengsel, kan Patrick Mackay nærme seg løslatelse.
Etter 44 år i Wayland fengsel, kan Patrick Mackay nærme seg løslatelse. Foto: Wikimedia Commons

Seriemorderen har fått kallenavnet «Monsteret i Belgravia», og er mistenkt for å ha drept 11 personer. Etter å ha vært fengslet i 44 år kan han nå løslates.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Patrick Mackay (67) er et ukjent navn for de fleste - og kallenavnene «Monsteret i Belgravia», «Djevelens disippel» og «Psykopaten» er sannsynligvis like fremmed.

Mannen bak de mange navnene har gjennomført noen av Englands mest grufulle drap på 70-tallet. Av de 11 drapene er mistenkt for, er han bare dømt for 3 av dem, deriblant et grufullt drap på presten Anthony Crean.

Den 21. mars 1975 fulgte Mackay etter den 63 år gamle presten hjem. Der drepte Mackay ham på brutalt vis, med både øksehogg, knivstikking og bare never, ifølge den britiske avisen The Sun. Deretter la han det opphakkede og blodige liket i et fylt badekar, som ble dyprødt.

«Djevelens disippel» er også dømt for å ha drept to eldre damer i deres egne hjem i London - den 89-årige Adele Price ble kvalt til døde, mens den 87-årige enken Isabella Griffiths ble kvalt og drept med kniv.

En av politimennene som arresterte ham, Ken Tappenden, husker Mackay godt til tross for alle årene som har gått. Han forteller at Mackay var utspekulert i sitt valg av ofre:

– Han fant eldre mennesker som var på vei hjem til sine fine hjem, og spurte for eksempel om han skulle bære poser eller kattemat for dem. Når han var inne i husene deres kom det over ham at de måtte dø, og at han måtte drepe dem, forteller den pensjonerte politimannen, nå 81 år gammel, til den britiske lokalavisen Kent Online.

Oppveksten til Mackay var ikke rosenrød, som ofte er tilfellet for seriemordere. Fra en ung alder ble han banket opp av sin far, som var alkoholiker, og han ble tidlig kriminell - han stiftet branner, bedrev dyremishandling og stjal.

Han dro blant annet vingene av fugler og satte fyr på en skilpadde, forteller Tappenden videre i intervjuet.

Mackay var besatt av nazisme og ble diagnosisert med psykopatiske tendenser i 1968, og ble innlagt for dette. Etter fire år gikk han fri - dessverre.

Fått byttet navn

Til tross for voldsomheten av drapene og hans status som den nålevende fangen med lengst tid bak lås og slå, har Mackay i stor grad blitt bortglemt. Mens navn som Ted Bundy, Jeffrey Dahmer og Zodiac-morderen er store navn som selv de fleste som ikke er opptatt av «true crime» har hørt om, er Mackay relativt ukjent.

En ny bok om Mackay, skrevet av forfatter John Lucas, blåser nytt liv i fortellingen om drapsmannen - og viser sjokkerende funn:

Mackay har forsvunnet fra det britiske folks sinn, i mye større grad enn andre seriemordere fra sin tid. Han har byttet navn og fått retten til å sone i et åpent fengsel - det første skrittet mot eventuell frihet - uten et snev av pressedekning rundt avgjørelsen, sier forfatteren av boka, titulert «Britain's Forgotten Serial Killer: The Devil's Disciple», til Metro.

Lucas forteller at Mackay hadde vært fengslet, anholdt eller på andre måter arrestert minst 19 ganger før han til slutt fikk sin straff.

– Nasjonen ble lamslått av denne saken, både på grunn av brutaliteten til Mackays forbrytelser og hans mangel på anger. Likevel ble den utrolige historien om denne nazi-besatte 22-åringen, som hakket en prest til døde med en øks og drepte to eldre damer under en ubarmhjertig serie av innbrudd på de eksklusive gatene i vest-London, glemt allerede ved julen samme år, sier forfatteren til Metro.

Han er bekymret for at drapsmannens eventuelle løslatelse vil skje uten at Storbritannias befolkning får vite om det, og håper boken vil rette fokus på saken.

Tilsto flere drap i fengselet

I løpet av sin fengselstid skal Mackay ha tilstått flere drap til sine fengselskamerater, men senere benektet dem i avhør med politiet.

Han skal blant annet ha innrømmet å ha drept tenåringsjenta Heidi Mnilk, bare 18 år gammel, i tillegg til et dobbeltdrap på en enke og hennes fire år gamle barnebarn, ifølge britiske Daily Mail.

Mackay skal også ha innrømmet å ha dyttet en hjemløs mann i en elv, men liket ble aldri funnet. Han har ikke blitt siktet for disse drapene på grunn av manglende bevis.

Totalt har han tilstått drap på åtte mennesker - i tillegg til de tre han er dømt for. Dersom han snakker sant, havner han på en femteplass over Storbritannias seriemorder med flest ofre.

Referanser: Crime and Investigation / Metro.co.uk / Daily Mail / The Sun / Kentonline.co.uk / Murderpedia.org

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært