Forskere beviste teori:– Frigjør vann fra månestøv

Månens kraterdekte overflate. Her kan det finnes vann. Foto: NASA.
Månens kraterdekte overflate. Her kan det finnes vann. Foto: NASA.
Artikkelen fortsetter under annonsen

For første gang har en tverrfaglig studie funnet vitenskapelige bevis for vanndannelse på Månen. – Det er et steg i retning av å etablere koloni på Månen, men vi kan fremdeles komme til å gå tørste, sier professor ved UiO.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

To forskerteam ved University of Hawaii i Manoa utførte eksperimenter for å teste ut en teori om hvordan vann på Månen kan ha oppstått.

Hawaii-forskerne testet effekten av å utsette mineraler man finner på Månen for hydrogen fra solvind og små meteorittnedslag. De lyktes til slutt med å fremstille vann fra disse mineralene, og forskerne tror vannet kan anvendes som en nyttig ressurs for fremtidens romfarere.

– Hvis kolonisering av månen skal gjennomføres, trenger mennesker drikkevann , sier Ralf Kaiser, designer av eksperimentene og kjemiprofessor ved universitet, til Cosmos Magazine, og legger til at vann også kan gjøres om til hydrogen og oksygen i gassform, som kan benyttes som brennbart drivstoff.

– Ekstremt små menger

Stephanie Werner, professor i planetologi ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO
Stephanie Werner, professor i planetologi ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO

Ifølge Stephanie Werner, professor i planetologi (læren om planetene) ved Universitetet i Oslo, har tidligere observasjoner antydet at hydrogen fra solvind har trukket inn i Månens overflate, noe hun sier studien nå har vist er mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Solvind-implantatene tilfører hydrogen til mineralet. Og så har man også oksygen, som vanligvis finnes i mineralet fra før av. Til slutt får man noe man kan kalle vann. Men man må også få det utvunnet fra mineralet. Om man skal benytte vannet, må man bruke mye varme for å fremstille det, sier hun til ABC Nyheter.

Hun mener hovedpoenget med eksperimentene er at de kan forklare hvordan vannet på Månen havnet der, siden det er et sted man ikke forventer at vann forekommer. Ifølge Werner skal det godt gjøres å fremstille tilstrekkelige mengder gjennom metoden Hawaii-forskerne brukte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er trolig snakk om ekstremt små mengder, og det ville tatt en stor del av Månens overflate for å fylle opp et glass, sier hun.

Les også: 18 planeter på størrelse med jorden oppdaget

Koloni på Månen

– Kan vi bruke dette vannet som en fremtidig ressurs?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ganske vanskelig å svare på. Forventer vi å bruke det til overlevelse? Da er nok denne mekanismen trolig ikke tilstrekkelig. Man har all pol-isen, og det kan finnes andre kilder, men det kan ta milliarder av år å akkumulere dette vannet. Derfor er det også en sårbar kilde, forteller Werner.

Werner tilføyer at hun ikke ville vært så optimistisk over at man har mye å drikke på Månen.

– Om man ønsker mer vann, må man utføre videre undersøkelser av de permanent mørklagte områdene ved polene. Der kan det finnes vann eller andre former for is av for eksempel nitrogen og karbondioksid.

Hun sier det skal vanskelig gjøres å undersøke disse områdene fra jorden. Man må gjøre det på Månen eller komme nærmere på.

Selv om det kan ta lang tid å fremstille vann fra Månens overflate, stiller Werner seg positiv til forskernes gjennombrudd:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er et steg i retning av å etablere koloni på Månen, men vi kan fremdeles komme til å gå tørste, avslutter Werner.

Les også: Forskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina

Brukte laser

University of Hawaii skriver selv på sine nettsider om deres forskeres gjennombrudd.

Det var til slutt ved hjelp av laser at Ralf Kaiser, postdoktor Cheng Zhu og forskergruppen omsider greide å fremstille vann fra månestøv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vann fortsatte å bli produsert under laserpulsene etter at temperaturen ble satt opp. Dette antyder at mineralet lagret forløpere til tungtvann som ble utløst ved laseroppvarming, sier Zhu til universitetet.

Etter nærmere undersøkelser observerte forskerne overflategroper på et mikroskopisk nivå. Disse var delvis dekket av et lokk. Ifølge forskerne kan dette tyde på at vanndamp bygger seg opp i små blærer før de sprekker. Og at mineralene da frigir vann når de utsettes for små meteorittnedslag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Israelsk romfartøy krasjet på månen

Vannoppdagelser på Månen

Nasa har tidligere gjort direkte observasjoner av det de mener er vann-is-forekomster på Månens overflate. Og det har også blitt funnet spor av vann i Månens syltynne atmosfære.

Men det er ennå ikke helt kjent hvordan dette vannet havnet der. Teoriene er mange, og Hawaii-forskerne kan med sine eksperimenter ha bevist en av de mest populære teoriene.

– Samlet sett fremmer denne studien vår forståelse av opprinnelsen til vann som oppdages på månen og andre luftløse organer i vårt solsystem. Slike som Merkur og asteroider. Og denne studien gir for første gang en vitenskapelig forsvarlig og bevist vannformasjonsmekanisme, konkluderer forsker Jeffrey Gillis-Davis.

Forskningsresultatene er publiserte i journalen Proceedings of the National Academy of Sciences.

Les også: NASA tilbyr folk å sende navnet sitt til Mars

Les også: Amazons Jeff Bezos lanserer månelandingsfartøy