Fornærmet: Kim Jong UnJoe Bidens utspill fikk Nord-Korea til å rase

Tidligere visepresident Joe Biden fikk statlig medium i Nord-Korea på nakken etter kritikk mot landets leder Kim Jong Un.
Tidligere visepresident Joe Biden fikk statlig medium i Nord-Korea på nakken etter kritikk mot landets leder Kim Jong Un. Foto: Nati Harnik / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det statlige nyhetsbyrået i Nord-Korea kom med voldsomme kraftsalver mot presidentkandidat Joe Biden etter utspill under valgkampen i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en kommentarartikkel publisert tirsdag, går Nord-Koreas statskanal KCNA i strupen på tidligere visepresident Joe Biden, som nå stiller som kandidat til presidentvalget i USA. I artikkelen omtales demokraten Biden som en hensynsløs mann som har gått fra sans og samling, grepet av maktambisjoner.

Kritikken kommer trolig etter at Barak Obamas gamle visepresident nylig tok avstand fra Donald Trumps påståtte nære forhold til statsoverhoder som Russlands Vladimir Putin og Nord-Koreas Kim Jong Un.

– Er vi en nasjon som omfavner diktatorer og tyranner som Putin og Kim Jong Un? spurte Biden supportere under et valgmøte.

– Dåre med lav IQ

Nordkoreanske KCNA beskylder Biden for å villede og spre feilinformasjon om landet.

– Det han uttalte er bare ordkløveri fra en idiot som mangler grunnleggende kvaliteter som menneske og politiker, skriver den nordkoreanske nyhetstasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritikken går videre på Bidens påståtte tidligere tabber og upassende oppførsel rundt kvinner.

– Det er overhode ikke tilfeldig at det konstant kommenteres at det ikke er verdt å knytte håp til hans kandidatur, støttet av hån om at han er en dåre med lav IQ, skriver nordkoreanerne videre om Biden.

Les også: Biden gjør et nytt forsøk på å bli president

– Politisk motivert provokasjon

Nyhetsbyrået omtaler det de kaller for Bidens selvskryt, om å være den mest populære presidentkandidaten, som noe som kan få en katt til å le.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er lett å formode politikken som skal følges opp av en slik tankeløs fyr. En slik fyr hadde dumdristigheten til å fornærme den øverste ledelsen i Den demokratiske folkerepublikken Korea, en utålelig og seriøs politisk motivert provokasjon mot landet, skriver det statlige nyhetsbyrået videre.

De avslutter kommentarartikkelen med å skrive at Biden bør revurdere sitt kandidatur etter å ikke ha nådd til topps de gangene han stilte i presidentvalgene i 1988 og 2008.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nord-Korea opplever sin verste tørke på nesten 40 år

Leder over Trump

Men for Biden vurderes sjansene nå som gode for å bli den demokratiske kandidaten til å møte Trump i 2020-valget. Han gjør det godt på målingene etter at han annonserte sitt kandidatur mot slutten av april i år.

Blant demokratene som stiller til valg, leder Biden med alt fra 8 til 32 poeng på andremann Bernie Sanders. Dette kommer frem av målingene fra mai, listet på RealClearPolitics så langt.

Og ut fra målinger der Biden settes opp mot Trump, leder Biden på nåværende tidspunkt med et gjennomsnitt på 8,1 prosentpoeng. Det vil si at ut fra målingene ville Biden ha blitt president i USA om valget var i dag.

Men ting kan endre seg før selve valgdagen. Da Hillary Clinton ledet i flere valgmålinger over Donald Trump i 2016-valget, og av flere medier ble gitt en vinnersjanse på over 90 prosent, ble det for mange et sjokk at Trump til slutt gikk til topps med flest antall valgmenn – selv fikk Clinton over tre millioner flere stemmer enn Trump.

Les også: Nord-Korea anklager USA for avtalebrudd