Romfartsorganisasjoner med simulering:

Dette ville skjedd om New York ble truffet av en asteroide

Slik ville simuleringen foregått over åtte år. Se video.

New York kunne ikke reddes og ble tilintetgjort av en asteroide da romfartsorganisasjonene forrige uke simulerte et hypotetisk katastrofescenario.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den dukket plutselig opp ut fra intet. Med en hastighet på 14 kilometer per sekund suser en 300 meter stor asteroide gjennom solsystemet. Den har kurs rett mot planeten vår. Asteroiden, som har fått navnet 2019 PDC, ble oppdaget av teleskop den 26. mars 2019. Nå har menneskeheten kun åtte år på seg til å komme opp med en løsning før asteroiden treffer planeten vår den 29. april 2027.

Nei, katastrofescenariet er ikke reelt. Det er fri fantasi, men den hypotetiske situasjonen kan i prinsippet en dag skje, derfor gjelder det å være forberedt.

Det mener i hvert fall eksperter hos NASA og Den Europeiske Romfartsorganisasjonen ESA, som forrige uke møttes i en forstad til Washington for å gjennomføre en øvelse av det hypotetiske dommedagsscenariet.

300 astronomer, forskere, ingeniører og kriseeksperter deltok på konferansen som hadde navnet PDC (Planetary Defense Conference). Blant landene som deltok var Frankrike, Israel, Italia, Kina, Russland og Tyskland, i tillegg til vertslandet USA.

ABC Nyheter omtalte konferansen den 30. april i år.

Åtte år på fem dager

Katastrofescenariet ekspertene tok for seg hadde en tidshorisont på åtte år som ble komprimert ned til fem dager under konferansen. Underveis ble klokken flyttet med uker, måneder eller år, og simuleringen ble oppdatert basert på valgene ekspertgruppen gjorde.

I scenariet hevder forskerne først at sannsynligheten for at asteroiden PDC 2019 vil treffe jorden den 29. april 2027 bare er på 1 til 50.000. Men i løpet av få uker, etter at romorganisasjonene har beregnet banen til asteroiden mer nøyaktig, stiger sjansen for å bli truffet til 1 til 100, skriver Space.com som har en fyldig gjennomgang av katastrofeøvelsen.

Les også: Dette var det dødeligste sted på jord

Den forteller videre at NASA i 2021 klarer å stable på bena en undersøkende rekognoseringekspedisjon for å få et mer detaljert bilde av den potensielt ødeleggende asteroiden. Denne oppjusterer sannsynligheten for å bli truffet til 100 prosent. Studien viser også at asteroiden har kurs mot den amerikanske storbyen Denver og at et nedslag her vil kunne ødelegge store deler av det vestlige USA.

Saken fortsetter under bildet

Scenario: En asteroide er på full fart mot jorden. Hva gjør man? Dette forsøkte eksperter å finne ut under en fem dager lang konferanse. Illustrasjon: ESA.
Scenario: En asteroide er på full fart mot jorden. Hva gjør man? Dette forsøkte eksperter å finne ut under en fem dager lang konferanse. Illustrasjon: ESA.

Vil «dytte» asteroiden ut av kurs

Nyheten får verdens romfartsnasjoner til å gå sammen om å lage seks romsonder som skal forsøke å få asteroiden ut av kurs. Disse blir sendt opp i 2024. Tre av romsondene klarer å treffe asteroiden og «dytte» den inn i en ny bane, men forsøket lykkes bare delvis. En del på mellom 50 og 80 meter i diameter løsner fra asteroiden og fortsetter sin kurs mot jorden.

USA vurderer nå å angripe den mindre asteroiden med atomvåpen, men politiske uenigheter gjør at tiden renner ut og forsøket droppes.

I stedet begynner romfartsorganisasjoner verden over å overvåke asteroiden med all tilgjengelig teknologi, mens amerikanske myndigheter begynner å koordinere en evakuering.

Goodbye, New York! Illustrasjonsfoto: Colourbox / effekter: ABC Nyheter.
Goodbye, New York! Illustrasjonsfoto: Colourbox / effekter: ABC Nyheter.

Planetforsvar: I dag er det ikke stort vi kunne gjort

Kollisjonskurs med New York

To måneder før asteroiden treffer blir det kjent at den vil tilintetgjøre New York og jevne alt med jorden innenfor en radius på 15 kilometer fra Central Park.

USAs største by tømmes fullstendig. 10 millioner innbyggere evakueres raskt. Og den 29. april 2027 treffer den dødbringende asteroiden.

Den kommer inn i jordens atmosfære i en hastighet på 69.000 kilometer i timen og eksploderer over Central Park på Manhattan med en kraft tusen ganger sterkere enn atombomben som ble sluppet over Hiroshima i 1945.

Ifølge scenariet knuses alle vinduer i en radius på 45 kilometer av den voldsomme eksplosjonen. Ødeleggelsene strekker seg 68 kilometer fra episenteret.

USAs mest folkerike by er historie. Det samme er forstedene rundt.

Dette kartet viser de antatte ødeleggelsene dersom en asteroide på 60 meter i diameter treffer Manhattan. Rød sone betyr at alt utslettes. Oransj sone vil si at de leste bygninger vil kollapse og at klær vil ta fyr. I den ytterste sonen er det forventet annengrads forbrenning.
Dette kartet viser de antatte ødeleggelsene dersom en asteroide på 60 meter i diameter treffer Manhattan. Rød sone betyr at alt utslettes. Oransj sone vil si at de leste bygninger vil kollapse og at klær vil ta fyr. I den ytterste sonen er det forventet annengrads forbrenning.

Flere simuleringer

Romfartseksperter gjennomfører simuleringer som dette annet hvert år. Tidligere har Den franske rivieraen, Dhaka i Bangladesh og Tokyo vært gjenstand for lignende øvelser.

Ekspertene understreker at scenariene de tar for seg er usannsynlige. Men de understreker samtidig viktigheten av å øve og å være forberedt, skulle katastrofen virkelig inntreffe.

Til nå har det blitt oppdaget cirka 20.000 asteroider med baner som tar dem nær jorden. Hver måned oppdages 150 nye slike nærgående asteroider, skriver Norsk Romsenter.

– Vi må forsikre oss om at folk forstår at dette ikke bare er Hollywood, uttalte NASA-administrator Jim Bridenstine da han åpnet den sjette Internasjonale konferansen om planetforsvar ved Maryland-universitetet i College Park.

Les også: Her studeres øyeblikket dinosaurene ble utryddet

Tsjeljabinsk i 2013

En meteor som sprengte i atmosfæren over Russland 15. februar 2013 har bidratt til å tørke vekk flirene fra de som tror trusselen fra verdensrommet ikke kan være reell.

Den morgenen dukket en 20 meter bred meteor opp fra intet over de sørlige Ural-fjellene, og eksploderte 23 km over byen Tsjeljabinsk med en slik kraft at den knuste vinduene i flere tusen bygg.

Ett tusen mennesker ble såret av glasskår.

Neste konferanse om potensielle trusler fra rommet finner sted i Wien om to år. Da blir det trolig en europeisk storby som skal fungere som forsøkskanin for verdensrommets vrede.

Se video: Hva om en asteroide var på vei rett mot jorden?

Les også: NASA-sjef: – Vårt beste forsvar er å be

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden