Sør-Afrika til valg 25 år etter apartheid: – Verdens tristeste historie

Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa taler til innbyggerne i Alexandra under et valgkampmøte for ANC 11. april. NTB Scanpix/Reuters.
Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa taler til innbyggerne i Alexandra under et valgkampmøte for ANC 11. april. NTB Scanpix/Reuters.

Det går nok mot en seier for Nelson Mandelas ANC, men partiet er sterkt svekket av korrupsjonsanklager, arbeidsledighet og stadige strømbrudd. – 25 år etter slutten på apartheid er situasjonen til å grine av, sier Sør-Afrika-kjenner.

Onsdag 8. mai er det valg i Sør-Afrika, 25 år etter at det rasistiske apartheidsystemet formelt ble avviklet. Landet hjemsøkes av skyhøy arbeidsledighet, korrupsjon, omfattende strømbrudd og voldelige opptøyer i forkant av valget.

– Dette er verdens tristeste historie, om et land som hadde ledere av verdensformat, fantastiske muligheter og var et stjerneeksempel på demokratisering. 25 år etter slutten på apartheid er situasjonen til å grine av, sier direktør ved Nobels fredssenter Liv Tørres til ABC Nyheter. Hun har bodd og arbeidet i Sør-Afrika i mange år, og er gjesteprofessor ved Witwatersrand-universitetet i Johannesburg.

ANC har regjert siden avviklingen av den rasistiske segregasjonspolitikken, og ventes å gå seirende ut også av dette valget. Likevel har oppslutningen om partiet sunket kraftig siden de første frie valgene på 90-tallet, og ligger nå og vaker rundt 50 prosent på meningsmålinger før valget.

– Dritt lei

– Hvis du regner med alle de som er uten jobb, og dem som desperat ønsker jobb, men har gitt opp å lete er arbeidsledigheten på rundt 40 prosent, sier Tørres.

Halvparten av befolkningen lever under fattigdomsgrensen.

Direktør for Nobels Fredssenter Liv Tørres. Foto: Nobels Fredssenter.
Direktør for Nobels Fredssenter Liv Tørres. Foto: Nobels Fredssenter.

– Folk er sinte og dritt lei etter å ha ventet i mange år på fordelene ved demokrati. Isteden ser de at korrupsjonen har eksplodert og forskjellene har økt. Forskjellene mellom fattige og rike i Sør-Afrika er nå blant de aller største i verden, sier Tørres.

President Cyril Ramaphosa (66) har ledet partiet siden 2017, og tok over som president for korrupsjonssiktede Jacob Zuma (77) i februar i fjor. Ramaphosa regnes som en dyktig forhandler og strateg, og var ANCs sjefsforhandler under landets overgang til demokrati. Han er også mer markedsorientert enn Zuma-fløyen.

De viktigste opposisjonspartiene - sentrumsorienterte Demokratisk allianse (DA) og venstreradikale De økonomiske frihetskjemperne (EFF) - kan også bli jokere. På den ene siden lekker ANC middelklasse-velgere til DA, på den andre siden fattige og arbeidsledige til EFF, ikke minst ungdommer. En meningsmåling fra februar tyder på at bare 21 prosent av sørafrikanerne stoler på regjeringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bildekk i brann under en demonstrasjon mot dårlige offentlige tjenester i området Alexandra utenfor Johannesburg, 3. april. NTB Scanpix/AFP
Bildekk i brann under en demonstrasjon mot dårlige offentlige tjenester i området Alexandra utenfor Johannesburg, 3. april. NTB Scanpix/AFP

Vil beslaglegge jord fra hvite farmere

Begge opposisjonspartiene har sterkt nasjonalistisk/populistisk slagside. EFF er utbrytere fra ANC, stiftet av den tidligere lederen av ungdomspartiet, Julius Malema. Partiet krever blant annet radikale jordreformer med beslag av eiendom fra hvite bønder og nasjonalisering av bedrifter. EFF profilerer seg som et radikalt alternativ til ANC.

– Malema har uttalt seg positivt om beslagene av hvite bønders jord i Zimbabwe. Han går inn for slike beslag uten økonomisk kompensasjon til bøndene også i Sør-Afrika, sier professor Tørres.

Diktator Robert Mugabes politikk i nabolandet hadde katastrofale resultater for Zimbabwes økonomi.

– Ramaphosa har forsøkt å gå EFF og dets velgere i møte ved å gå til grunnlovsdomstolen med forslag knyttet til konfiskering av jord og regler for privat eiendomsrett, sier Tørres.

DA anklages for å ha tatt i bruk nasjonalistisk, innvandringsfiendtlig retorikk i forkant av valget, med slagord som «Sikre våre grenser».

I forkant av valget har det vært en rekke voldelige demonstrasjoner og opptøyer, fra fattige bydeler i Johannesburg og Cape Town til rurale bosetninger i landets ni provinser. Demonstrantene raser mot dårlig kvalitet på offentlige tjenester, forslumming, kriminalitet og arbeidsledighet. Ved demonstrasjonen har biler blitt påtent, og demonstranter har vært i kamper med politi.

Les også: Kina lover store investeringer i Sør-Afrika

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lederen for det venstreradikale partiet EFF, Julius Malama under en valgkampmobilisering. NTB Scanpix/Reuters.
Lederen for det venstreradikale partiet EFF, Julius Malama under en valgkampmobilisering. NTB Scanpix/Reuters.

Drepte utlendinger

– En annen gruppe demonstrasjoner er til dels voldelige protester mot innvandring. Mange sørafrikanerne er sinte for er at de selv sitter i en situasjon med enorm arbeidsledighet og fattigdom, og opplever at lavtlønte jobber går til utlendinger, sier Tørres.

FNs høgkommissær for flyktninger bekrefter mottak av rapporter om drap på minst seks utlendinger av mobber i KwaZulu-Natal-provinsen i slutten av mars.

Like oppunder valget herjes Sør-Afrika også av en strømkrise, der hele bydeler og landsbyer mørklegges deler av døgnet. Minst en tredjedel av den statlig eide, monopolistiske strømleverandøren Eskoms kraftstasjoner er ute av drift eller stengt for vedlikehold. Mørklegging forekommer jevnlig.

– Eskoms problemer er utvilsomt en følge av dårlig ledelse, korrupsjon og kameraderi. Mørkleggingen kommer rett og slett fordi det ikke er nok strøm til hele landet. Dette begrenser produksjonen og økonomien, men mest prekært er sikkerhetssituasjonen ved mørklegging av hele bydeler. Ved varslede mørklegginger kan du banne på at damer er voldtatt og verdier plyndret før strømmen kommer på igjen, sier Tørres.

Goldman Sachs i Afrika sør for Sahara anslår at strømbruddene kan redusere BNP med 0,9 prosentpoeng, omkring halvparten av myndighetenes anslag på økonomisk vekst i år.

Les også: 57 mennesker blir drept hver dag i Sør-Afrika

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mandisa (4) holder et lys for bestemor under en mørklegging av Soweto 14. februar. NTB Scanpix/Reuters.
Mandisa (4) holder et lys for bestemor under en mørklegging av Soweto 14. februar. NTB Scanpix/Reuters.

– Huskes fortsatt som Mandelas parti

Korrupsjonen i landet skjøt i taket i løpet av Jacob Zumas ni år lange regime. Offentlige utgifter og statsgjelden økte. I 1996 rangerte Transparency Interntional Sør-Afrika som det minst korrupte landet i Afrika. I dag vurderes det som mer korrupt enn land som Rwanda, Namibia og Senegal.

En rydding av «okkupert jord» i utkanten av Johannesburg 18. april. NTB Scanpix/AFP.
En rydding av «okkupert jord» i utkanten av Johannesburg 18. april. NTB Scanpix/AFP.

– Verden husker fortsatt ANC som Nelson Mandelas parti, og det har fremdeles mange tenksomme og modige politikere. Men de siste 25 årene har deler av partiet også vært svært korrupt, sier Tørres.

– Et av ANCs problemer er at ledelsen er delt mellom Zuma-støttespillere og Ramaphosas støttespillere. Ramaphosa har satt i gang omfattende tiltak mot og gransking av korrupsjon på toppnivå, men dette arbeidet er fortsatt i sin spede begynnelse, og de vil finne mye dritt og oppryddingen vil ta tid og være krevende. Noen spør seg også om ikke korrupsjonen har festet seg såpass at det blir umulig å rense opp i, sier Tørres.

Valget av president er indirekte, velgerne stemmer på politiske partier snarere enn enkeltpersoner, skriver africanews. Siden fremmer flertallet i parlamentet siden sin presidentkandidat. Valget vil gi landets fjerde president siden slutten av apartheid i 1994.

Øvrige kilder: Wikipedia. Economist , Irish Times , skriver The Economist.

Les også:

Nelson Mandela (t.v.) og kona Winnie forlater Victor Verster-fengselet nær Cape Town. Mandela satt 27 år i fengsel for sin aktivisme mot apartheid-regimet, og ble senere landets første svarte president i 1994. NTB Scanpix/AP.
Nelson Mandela (t.v.) og kona Winnie forlater Victor Verster-fengselet nær Cape Town. Mandela satt 27 år i fengsel for sin aktivisme mot apartheid-regimet, og ble senere landets første svarte president i 1994. NTB Scanpix/AP.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:27 Reiseselskapet Thomas Cook slått konkurs04:24 Tre Emmy-priser til «Chernobyl»04:11 Ving: 9.000 nordmenn berørt av Thomas Cook-konkurs03:40 Flere på fulltid i byggebransjen03:06 Emmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43 Van Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:25 Demokrater vil stille Trump for riksrett02:03 Gründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31 Italia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15 Danske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27 Ny uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40 Skrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33 Fare for sykehusstreik fra tirsdag22:48 Egypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17 Her begraver de isbreen21:59 Rosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46 2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44 Bendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26 To personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17 Kallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43 For første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21 18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19 Viking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18 Strømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17 Opptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16 Bunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46 Dette er fotavtrykket til en neandertaler19:29 Liverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01 Mann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57 Svenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54 Solberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08 Kjedekollisjon på E617:39 Arbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30 Havarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25 Start ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17 Hvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58 Trump har ingen intensjon om å møte iranere16:56 Manchester United senket av et effektivt West Ham16:51 Celtic og Ajer vendte til ny seier16:43 Solberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05 Spinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23 Russer frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21 Supporterbråk før HamKam møtte Start15:10 Gresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00 Båtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34 Kvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12 Nye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57 Virus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46 Minst fem skutt på swingersklubb i Kansas13:36 Solskjær med krystallklar beskjed - igjen: – Pogba går ingen steder12:45 Mistanke om russisk manipulasjon vil dominere mandagens WADA-styremøte12:38 Iran vil legge fram plan for Persiabukta12:08 Utagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00 Drillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56 Friskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44 Politiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33 De minste barna rammes oftest av grov vold09:58 Rapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43 Stor svindelsak opp i Bergen tingrett09:15 Kjempekamp av Zuccarello, scoring og to målgivende i oppkjøringskamp09:13 Ferieparadis ble massegrav: – Det lukter fordervelse08:30 Forsker tror ikke norske kvinner vil innfri Solbergs ønske om flere barn08:02 22 omkom i bussulykke i Pakistan07:58 Hongkong forbereder seg på nye protester06:22 Kvinne reddet opp fra sjøen i Oslo – to personer sett løpe fra stedet06:21 Sri Lanka oppretter kommisjon som skal undersøke terrorangrepet05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:20 Colombias president ber om ytterligere sanksjoner mot Venezuela04:09 LO-topp slår alarm om deltidsstillinger03:55 Nye demonstrasjoner mot Egypts president03:15 FN: Houthienes stans i angrep kan føre til en slutt på krigen i Jemen02:36 Tidligere justisminister frykter at sexkjøpsloven har hatt feil effekt02:34 Over 100 skadd i kraftig jordskjelv i Albania02:11 Nytt jordskjelv i Albania01:56 Brann på gård i Nome slukket00:27 Lorena nedjustert til tropisk storm00:01 Advokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59 Island bøtelagt etter Eurovision23:30 UP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59 Barcelona og Messi snublet mot Granada22:53 Stadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51 Inter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37 Overtidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29 Brann på gård i Nome22:11 Hotell-milliardær er død21:43 IS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36 Kanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24 To drept av bombe i Afghanistan20:22 Tidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05 Målløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37 Norwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09 Nei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00 MC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42 Hovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41 Politiet pågrep mann med kniv18:10 Kraftig jordskjelv i Albania17:57 Negotia: Partene står langt fra hverandre
Siste nytt
04:27VerdenReiseselskapet Thomas Cook slått konkurs04:24VerdenTre Emmy-priser til «Chernobyl»04:11NorgeVing: 9.000 nordmenn berørt av Thomas Cook-konkurs03:40NorgeFlere på fulltid i byggebransjen03:06VerdenEmmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43VerdenVan Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:25VerdenDemokrater vil stille Trump for riksrett02:03NorgeGründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31VerdenItalia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15VerdenDanske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27VerdenNy uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40VerdenSkrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33NorgeFare for sykehusstreik fra tirsdag22:48PolitikkEgypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17VerdenHer begraver de isbreen21:59SportRosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46Verden2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44NorgeBendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26NorgeTo personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17NorgeKallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43PolitikkFor første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21Sport18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19SportViking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18SportStrømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17SportOpptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16SportBunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46Helse og livsstilDette er fotavtrykket til en neandertaler19:29SportLiverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01NorgeMann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57VerdenSvenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54PolitikkSolberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08NorgeKjedekollisjon på E617:39PengerArbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30NorgeHavarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25SportStart ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17PolitikkHvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58VerdenTrump har ingen intensjon om å møte iranere16:56SportManchester United senket av et effektivt West Ham16:51SportCeltic og Ajer vendte til ny seier16:43PolitikkSolberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05SportSpinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23NorgeRusser frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21NorgeSupporterbråk før HamKam møtte Start15:10VerdenGresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00NorgeBåtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34NorgeKvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12VerdenNye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57Helse og livsstilVirus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46VerdenMinst fem skutt på swingersklubb i Kansas13:36SportSolskjær med krystallklar beskjed - igjen: – Pogba går ingen steder12:45SportMistanke om russisk manipulasjon vil dominere mandagens WADA-styremøte12:38VerdenIran vil legge fram plan for Persiabukta12:08NorgeUtagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00Helse og livsstilDrillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56SportFriskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44NorgePolitiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33NorgeDe minste barna rammes oftest av grov vold09:58VerdenRapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43NorgeStor svindelsak opp i Bergen tingrett09:15SportKjempekamp av Zuccarello, scoring og to målgivende i oppkjøringskamp09:13ReiseFerieparadis ble massegrav: – Det lukter fordervelse08:30NorgeForsker tror ikke norske kvinner vil innfri Solbergs ønske om flere barn08:02Verden22 omkom i bussulykke i Pakistan07:58VerdenHongkong forbereder seg på nye protester06:22NorgeKvinne reddet opp fra sjøen i Oslo – to personer sett løpe fra stedet06:21VerdenSri Lanka oppretter kommisjon som skal undersøke terrorangrepet05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:20VerdenColombias president ber om ytterligere sanksjoner mot Venezuela04:09NorgeLO-topp slår alarm om deltidsstillinger03:55VerdenNye demonstrasjoner mot Egypts president03:15VerdenFN: Houthienes stans i angrep kan føre til en slutt på krigen i Jemen02:36NorgeTidligere justisminister frykter at sexkjøpsloven har hatt feil effekt02:34VerdenOver 100 skadd i kraftig jordskjelv i Albania02:11VerdenNytt jordskjelv i Albania01:56NorgeBrann på gård i Nome slukket00:27VerdenLorena nedjustert til tropisk storm00:01NorgeAdvokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59VerdenIsland bøtelagt etter Eurovision23:30NorgeUP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59SportBarcelona og Messi snublet mot Granada22:53VerdenStadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51SportInter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37SportOvertidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29NorgeBrann på gård i Nome22:11PengerHotell-milliardær er død21:43VerdenIS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36NorgeKanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24NorgeTo drept av bombe i Afghanistan20:22NorgeTidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05SportMålløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37ReiseNorwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09MotorNei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00NorgeMC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42NyheterHovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41NorgePolitiet pågrep mann med kniv18:10VerdenKraftig jordskjelv i Albania17:57PengerNegotia: Partene står langt fra hverandre
Populært