Her studeres øyeblikket dinosaurene ble utryddet

<p>I et lite område i den amerikanske delstaten Nord-Dakota har forsker Robert A. DePalma gravd fram fossil etter fossil av dyr som døde kun minutter etter meteoren traff for 66 millioner år siden. Foto: Universitetet i Kansas.</p>
I et lite område i den amerikanske delstaten Nord-Dakota har forsker Robert A. DePalma gravd fram fossil etter fossil av dyr som døde kun minutter etter meteoren traff for 66 millioner år siden. Foto: Universitetet i Kansas.

For 65 millioner år siden traff en meteor med diameter på 10 kilometer jorden og utryddet dinosaurene. Nå har amerikanske forskere funnet unike spor fra minuttene rett etter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det gikk ikke mange minuttene før det altødeleggende meteornedslaget på Yucatan-halvøya i Mexico førte til en enorm bølge av leire og mudder ble slynget ut og begravde en stor mengde dyr hundrevis av mil unna.

Hendelsen som fant sted for 65 millioner år siden etterlot seg et 30 kilometer dypt og 150 kilometer bredt krater, og sørget for at tre av fire plante- og dyrearter strøk med, deriblant dinosaurene.

Nå har amerikanske paleontologer begynt å få et tidsbilde av hvordan de første minuttene etter det skjebnesvangre meteornedslaget fortonet seg.

Fant fossiler

I et lite område i den amerikanske delstaten Nord-Dakota har paleontolog Robert A. DePalma gravd fram fossiler av dyr som døde kun minutter etter meteoren traff det som i dag er Yucatan-halvøya rundt 3000 kilometer unna.

Mange av de fossile fiskene er knust mot hverandre eller flettet sammen. Det tyder på voldsomme krefter. Foto: Universitetet i Kansas / AFP / NTB scanpix.
Mange av de fossile fiskene er knust mot hverandre eller flettet sammen. Det tyder på voldsomme krefter. Foto: Universitetet i Kansas / AFP / NTB scanpix.

Det gir forskerne et unikt, forsteinet øyeblikksbilde av den katastrofale hendelsen.

I en fersk pressemelding fra Universitetet i Kansas beskriver DePalma funnene.

– Det var en sammenfiltret masse av ferskvannsfisk, virveldyr, trær, greiner og stammer, utdødde blekkspruter og andre sjødyr som alle var pakket sammen i ett og samme lag fra en bølge av vann, skriver DePalma som er hovedforfatter i en artikkel som mandag ble publisert i Proceedings of the National Academy of Science.

Det var NRK som først skrev om nyheten i Norge.

Les også: Studie av øglesex: – Staute horn tiltrakk triceratops

(Saken fortsetter under bildet)

En av fiskene forskerne fant. Ifølge forskerne døde denne fisken få minutter etter meteornedslaget som tok livet av dinosaurene for 66 millioner år siden. Foto: Universitetet i Kansas / AFP / NTB scanpix.
En av fiskene forskerne fant. Ifølge forskerne døde denne fisken få minutter etter meteornedslaget som tok livet av dinosaurene for 66 millioner år siden. Foto: Universitetet i Kansas / AFP / NTB scanpix.

Glasspartikler

Robert DePalma mener at partikler - som han kaller tektitter - fra meteornedslaget kan spores i fossiler av fisk. Det dreier seg om avrundede glassbiter som ble dannet da den flytende steinen ble kastet ut av meteorkrateret, og som deretter satte seg fast blant annet i gjellene på omlag halvparten av fiskene forskerne har funnet i Nord-Dakota.

Foto: Robert DePalma ved funnstedet. Foto: Universitetet i Kansas / AFP / NTB scanpix.
Foto: Robert DePalma ved funnstedet. Foto: Universitetet i Kansas / AFP / NTB scanpix.

Ifølge DePalma er dette et klart bevis på at dyrene døde under selve katastrofen.

– Fiskene ble begravet raskt, men ikke så raskt at de ikke rakk å puste inn materialet som ble slynget ut og regnet ned over elven der fisken levde.

Les også: Fant flått på dinosaurhalen

Godt bevart

Forskerne skriver videre at innkapslingen av dyrene skjedde så raskt at alt ble bevart i tre dimensjoner - de ble ikke knust. De sammenligner det med et skred som først oppfører seg nesten som væske, før det til slutt størkner som betong.

– Det vi ser er en øyeblikksskildring av en av de mest sentrale hendelsene i jordens historie. Ingen andre steder har klart å dokumentere det som her. Denne hendelsen er knyttet til oss alle og til hvert et pattedyr på jorden. Det er i bunn og grunn derfor vi har arvet planeten. Ingenting ble det samme igjen etter nedslaget. Jorden ble en planet for pattedyr, ikke for dinosaurer, skriver DePalma.

Laget som paleontologene fant i Nord-Dakota er på under én meter og inneholder i tillegg til fossiler fra planter, dyr og fisk også brent vegetasjon og aske.

Forskerne beskriver også funn av en fisk som på grunn av de voldsomme kreftene har truffet et tre og blitt delt i to.

Til avisen New York Times forteller DePama at de også fant rester etter dinosaurer, men at de vil komme tilbake til dinosaurfunnene i senere artikler.

Les også:

Forskere fant 70 millioner år gamle levninger og fossiler

Dette bildet er feil: T-Rex kunne ikke rekke tunge

– Det er lite brøling og løping i Dinosaurusparken

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden