Arkeologer fant skotske prinsesse Æbbes fortapte hjem

Artikkelen fortsetter under annonsen

I flere år har arkeologer vært på leting etter klosteret som ble jevnet med jorden av vikinger i det niende århundre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I utkanten av den skotske landsbyen Coldingham har en gruppe arkeologer gjort et historisk funn. Under en utgraving kom de over sporene av en lang smal grøft. Videre forskning skulle tyde på at grøften var grensen til eiendommen til skotske prinsesse Æbbe.

Prinsessen bygde flere kloster i Coldingham-området på det 7. århundre. Ifølge BBC skal hun trolig ha bodd i det som nylig ble funnet.

Les også: 4.400 år gammelt gravkammer oppdaget i Egypt

Det var benrester fra slaktede dyr funnet i området som gjorde forskerne sikre i sin sak. Ved hjelp av radiokarbondatering klarte forskerne å fastslå at benrestene stammet fra mellom år 660 og 860 e.Kr. En tidsepoke som stemmer overens med da prinsesse Æbbe levde.

– Vi fant et knutepunkt mellom grøftene som omringer klosteret som står der nå, og vi har grunn til å tro at hjertet av Æbbes kloster befinner seg et sted rett under det, forteller arkeolog Manda Forster til BBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Arkeologer avdekket erotisk veggkunst i Pompeii

Klosteret ble jevnet med jorden da det ble stormet og plyndret av vikinger 200 år etter det ble bygd. Arkeologer har lenge forsøkt å finne spor av ruinene, men det er først nå de har lyktes.

– Det er fantastisk å endelig kunne bekrefte at vi har funnet prinsesse Æbbes kloster, og at det trolig befinner seg rett under Coldingham kolsteret, sier Forster.

Utgravingene fortsetter slik at prinsesse Æbbes historie kan fortelles på ny.

Les også: «Tapt» by funnet av arkeologer i Hellas

VIDEO: Dinosaur tråkket i søla på skotsk øy: