Gigantiske fjell oppdaget under jordens overflate

Her kan man se overgangssonen der fjellene ble oppdaget.
Her kan man se overgangssonen der fjellene ble oppdaget.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et massivt jordskjelv i Bolivia har gjort det mulig for forskere å oppdage fjell 660 kilometer under føttene våre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Geofysikerne Wenbo Wu og Jessica Irving ved Princeton University, fant fjellandskap og annen topografi 660 kilometer under jordoverflaten, i samarbeid med Sidao Ni fra institutt for geodesi og geofysikk ved Chinese Academy of Sciences.

– Vi vet at nesten alle gjenstander har overflateruhet og derfor sprer lys, sier Wenbo Wu, og legger til at det er på grunn av lysspredningen at de kan se disse objektene.

For å finne fjellene brukte de data etter et massivt boliviansk jordskjelv fra 1994, som er det nest største underjordiske jordskjelvet noensinne målt. Det ble målt til en styrke på 8,2 på Richter-skalaen.

Forskernes funn ble denne uken publisert i magasinet Science. Saken er omtalt av Science Daily.

– De spredte bølgene bærer informasjon om overflatens ruhet. I denne undersøkelsen så vi nærmere på spredte seismiske bølger som beveger seg inne i jorden for å avgrense ruhetene til jordens 660-kilometersgrense, sier Wu, om grensen mellom øvre og nedre mantel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kraftig jordskjelv i Mexico

Jordskjelv registrert ved Svalbard

Kan være større enn fjell på jorden

Mange lærer at jorden består av jordskorpe, mantel og kjerne, men forskere har kunnet identifisere flere lag enn det. Grensen mellom 660 og 410 kilometer er en av dem.

Forskerne ble overrasket over denne grensens ruhet. Den var mye grovere enn jordoverflaten.

– Med andre ord, sterkere topografi enn Rocky Mountains eller Appalachene finnes på 660-kilometersgrensen, sier Wu.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne fikk ikke målt nøyaktig høyde på fjellene, men det er en sjanse for at de er større enn de man finner på jordens overflate. På samme måte som jordskorpen har massive fjell og glattere havbunn, finnes det også variasjoner i topografien til det området forskerne undersøkte. De fant blant annet mindre ruhet 410 kilometer ned.

Les også: Jordskjelv registrert utenfor Vesterålen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jordskjelvene på Lombok tok livet av over 550 personer

Sjokkbølger

Ved hjelp av moderne teknisk utstyr analyserer forskerne bølgene fra massive jordskjelv, som det i Bolivia, for å kunne se dypt inn i jorden. Det er snakk om jordskjelv som skjer lenger ned i jorden, i stedet for de som skjer lenger oppe i jordskorpen og som ofte etterlater seg store skader.

Et dypere jordskjelv er i stand til å ryste hele mantelen. Og sjokkbølgene som blir sendt i alle mulige retninger, kan reise gjennom kjernen til andre siden av jorden og tilbake, ifølge Jessica Irving, assisterende professor i geovitenskap og en av forskerne bak fjellfunnene.

Les også: Bli med inn i den svenske steinalderens dødsrike

Havbunnens skjebne

Forskerne Wu og Irving ymter om at rester etter sjøgulv som tidligere har beveget seg under jordskorpen, nå befinner seg like over eller like under 660-kilometersgrensen.

– Det som er spennende med disse resultatene er at de gir oss ny informasjon til å forstå skjebnen til gamle tektoniske plater som har gått ned i mantelen, og hvor det fortsatt kan ligge eldgammelt materiale fra mantelen.

Les også: Mikrochip i hånden: – Dette er ingen døgnflue, det kommer til å ta av