Bli med inn i den svenske steinalderens dødsrike

VIDEO: Se klipp fra tv-serien «De första svenskarna» her.

– Som tatt ut av en skrekkfilm, sier arkeologen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det må ha vært rene skrekkfilmen. Jeg er fullstendig overbevist om at dette har gitt opphav til senere myter om dødsriket, blant annet under vikingtiden, sier arkeolog Jonathan Lindström, som følger steinalderbøndene inn i dødsriket i første episode av SVTs nye serie «De första svenskarna».

I disse svenske steinkammergravene ble de døde innsvøpte i et villsvinskinn og plassert sittende langs veggene sammen med tidligere døde. Datidens mennesker trodde at kamrene var et sted de døde skulle vente på å gjenfødes.

– Det eksisterer en interessant teori om at gravene kan ses som en slags jordgudinnes livmor, sier Lindström.

Jordbruket kom til Sverige for 6.000 år siden. De første bøndene hadde forskjellige tradisjoner enn jegere som bodde der før. Disse bøndene skal ha hatt sine røtter i dagens Tyrkia og Midtøsten. Flere skal ha etablert seg i Falbygden i Västergötland, sørvest i Sverige.

Les også: 1.000 år gamle vikinggraver skal åpnes

Ny kunnskap om massegrav med vikinger i Storbritannia

Vikinger brygget øl med steiner