#MeToo-anklage mot fredsprisvinner

Oscar Arias Sánchez, fredsprisvinneren fra 1987, har vært flere ganger i Norge. Her hilser han i 2001 på prinsesse Märtha Louise, mens kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon står i bakgrunnen. Anledningen var en mottakelse på Slottet for tidligere vinnere av Nobels fredspris.
Oscar Arias Sánchez, fredsprisvinneren fra 1987, har vært flere ganger i Norge. Her hilser han i 2001 på prinsesse Märtha Louise, mens kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon står i bakgrunnen. Anledningen var en mottakelse på Slottet for tidligere vinnere av Nobels fredspris. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 1987 vant han Nobels fredspris. Nå anklages Costa Ricas tidligere president Oscar Arias Sanchez (77) for seksuelle overgrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Oscar Arias Sanchez i 1987 mottok Nobels fredspris møtte han både statsminister Gro Harlem Brundtland og Kong Olav V.

Han har to ganger vært president i hjemlandet Costa Rica.

Men nå anklages ekspresidenten for et overgrep i 2014. Offeret, Alexandra Arce von Herold, sier Arias tok tak i henne bakfra, befølte brystene hennes, forsøkte å kysse henne og penetrerte henne med fingrene.

– Jeg stivnet, og visste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg var i sjokk. Jeg hadde aldri opplevd noe lignende, sier kvinnen til New York Times.

Hun har samarbeidet med den tidligere presidenten i lengre tid om atomnedrustning.

Avviser anklagen

Forholdet ble anmeldte mandag denne uken. Allerede dagen etter avviste Arias beskyldningen.

Han sa at han aldri har handlet mot noen kvinnes vilje og at han har vært en forkjemper for likestilling gjennom hele sin karriere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Oscar Arias Sanchez under prisutdelingen i Oslo i 1987. Foto: NTB scanpix
Oscar Arias Sanchez under prisutdelingen i Oslo i 1987. Foto: NTB scanpix

I anmeldelsen skal det refereres til 15 personer som von Herold informerte og snakket med etter episoden, deriblant hennes bror, pappa og andre fredsaktivister.

Arias var president i Costa Rica fra 1986 til 1990 og fra 2006 til 2010. Han vant Nobels fredspris i 1987 for en fredsplan for å få slutt på krigene i Mellom-Amerika.

Høyt respektert

Den i dag 77 år gamle politikeren har flere ganger vært i Norge etter prisutdelingen. Han har da møtt norske politikere og representanter for kongehuset som kronprins Håkon, kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Märtha Louise.

Ved flere anledninger har andre fredsprisvinnere også vært til stede, som Lech Walesa, Desmond Tutu, Joseph Rotblat og Rigoberta Menchu.

Kvinnen sier at det vitnemålene til de unge kvinnene i saken mot Larry Nassar, USAs landslagslege i turn, som inspirerte henne til å levere anmeldelsen mot den høyt respekterte politikeren. I tillegg skal sakene mot Harvey Weinstein og Bill Cosby ha påvirket hennes beslutning.

I en ikke tilknyttet sak anklages Sanchez for brudd på miljølovgivningen da et kanadisk gruvefirma i 2008 fikk tillatelse til å grave etter gull.