Åpen for alle - alltid

Gjorde oppsiktsvekkende funn på månen

Foto: NASA / Naturhistoriske museet.
Foto: NASA / Naturhistoriske museet.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Astronauter kan ha funnet en liten bit av jorden på månen da de i 1971 plukket med seg en stor samling steiner for å ta med hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Apollo 14 vendte hjem til jorden i februar 1971, etter å ha vært det tredje romfartøyet til å lande på månen, hadde astronautene om bord med seg en mengde månesteiner.

Nå tyder en undersøkelse på at astronautene også kan ha hatt med seg tilbake en liten bit av jorden, skriver Videnskab.dk som siterer det anerkjente tidsskriftet New Scientist.

Det er på det Naturhistoriske Museum i Stockholm at man har funnet et lite stykke granitt i en stein som astronautene fra Apollo 14-ferden tok med seg tilbake til jorden.

Les også: Spirene på månen døde

Skapt i et oksygenrikt miljø

Undersøkelse av den kjemiske sammensetningen og de fysiske bestanddelene av zirkon-krystaller i granitten viste at steinen må ha blitt skapt i et miljø som var mye rikere på oksygen enn månen.

Forskerne mener også at krystallene må ha blitt skapt i et miljø som har hatt mye lavere temperaturer og høyere press enn det som er vanlig for månesteiner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom steinen er dannet på månen, må den ha blitt dannet på 167 kilometers dybde, forklarer Jeremy Bellucci ved det Naturhistoriske Museum i Stockholm til New Scientist.

Les også: 50 år siden de første mennesker nådde månen

Bellucci kjøper imidlertid ikke helt den forklaringen, ettersom ikke en gang et voldsomt sammenstøt med månen ville kunne grave opp steiner fra dette dypet.

Forskergruppen mener derfor det er mer sannsynlig at steinen har kommet fra jorden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eldgammel

Ifølge New Scientist minner steinen om steiner dannet i magma på vår egen, hjemlige planet.

Det vil i så fall være det første bevis på at steiner fra jorden også kan havne på andre planeter, på samme måte som man ser meteoritter lande på jorden.

Undersøkelser av steinen viser også at den er omlag fire milliarder år gammel. Det innebærer at steinen også er en av de eldste steinene fra jorden som noen gang er funnet og at den vil kunne gi forskerne viktig informasjon om hvordan forholdene på jorden var like etter at vår planet ble dannet for rundt 4,5 milliarder år siden.

– Steinen er en relikvie fra den tiden jorden var ung og rett før livet oppsto, sier Jeremy Bellucci i en pressemelding.

Les også: Romobjekt ser ut som en snømann