Meny

Dansk pyramide-porno granskes

Et dansk par som lagde et nakent selvportrett på en pyramide og offentliggjorde det på sosiale medier, er anmeldt til myndighetene. – Dum idé, vedgår fotografen.

– En euforisk følelse traff oss begge da vi nådde toppen, forteller Andreas Hvid til Ekstra Bladet om hvordan han og venninnen gjorde sitt ytterste for å unngå vaktholdet.

Det er ulovlig å klatre opp på pyramidene i Egypt. Det å være naken og tilsynelatende ha samleie på en pyramide gjør ikke saken bedre.

– «Pyramid fuck» var den dummeste ideen jeg kunne komme på. Vestlig privilegert ungdom på sitt verste. Alt som mangler er en joint og en flaske vodka, sier han, og understreker at de var et oppstilt bilde uten reelt samleie.

Hvid lagde en video hvor han klatret til topps, og deretter koser med venninnen. I etterkant har han redigert bort deler av seansen.

Hvid håper at bildene ikke skaper noen ny krise lik det Muhammed-karikaturene i sin tid gjorde. Han sier at han også har fått positiv respons fra mange egyptere, og tror at kanskje liberale egyptere vil se på dette som et avbrekk.

– Fornærmelse

Ifølge DR.dk sammenligner Ayman Ashmawy, lederen av Egypts antikvitetsprogram, bildene med en «krig mot Egypt» og kaller filmen en «fornærmelse mot alle symboler på menneskeheten» og sier den er imot «vår moral og våre verdier».

Asharf Mohey, en annen representant for egyptiske myndigheter, er dog ikke sikker på at videoen eller bildene er ekte. Han viser blant annet til «falskt og unaturlig» lys, skriver Egypt Today.

Likevel forlanger Mohey at saken blir etterforsket.

Strenger lover og politisk ustabilitet

Egypt har en streng lovgiving hva gjelder ytringer som oppfattes å skade egyptisk kultur og nasjonal sikkerhet. Det har det siste året vært tilfeller der personer er idømt fengselsstraff etter kritikk av egyptisk samfunn, kultur eller myndigheter på sosiale medier, ifølge norske myndigheters reiseinformasjon.

Den politiske situasjonen er svært ustabil. Etter at Den arabiske våren veltet regimet til tidligere general Hosni Mubarak i 2011.

I 2012 valgte egyptere Mohammed Mursi, med fortid fra Det muslimske brorskap, som president. Brorskapet var tidligere bannlyst av Mubarak. Mursi ble selv avsatt og stilt for retten året etterpå.

Nå styrer igjen en tidligere general landet, Abdel Fattah el-Sisi, og det er store motsetninger mellom liberale og konservative i landet.

Populært