Meny

Myteomspunnet skip funnet i utrolig tilstand etter 90 år på havets bunn

UTROLIG HISTORIE: I videoen over kan du se de unike bildene av skipsvraket Manasoo og samtidig høre lydopptaket av Arthur Middlebro, som var den siste gjenlevende etter forliset i 1928.
De sa det hvilte en forbannelse over dampskipet Manasoo. Nå er skipet funnet på 60 meters dyp i Lake Huron, Canada.

Da dampskipet Manasoo gikk ned en stormfull natt 19. september 1928 med 21 passasjerer og 116 storfe ombord, mente flere sjømenn at det var en varslet tragedie.

«Forbannelse»

Tidligere samme år skiftet skipet navn fra Macassa til Manasoo, da det skiftet eier og begynte å trafikkere Lake Huron i Canada.

– Det er gammel overtro blant sjøfolk at om man endrer navnet på et skip, så vil skipet bli forfulgt av ulykke, sier maritimhistoriker Cris Kohl til canadiske CBC News.

– Manasoo viste seg å bli et eksempel på uflaksen som møtte skip som skiftet navn, sier han videre til avisen.

Arkeologer jubler: – Verdens eldste intakte skipsvrak

Funnet i «perfekt» tilstand

GAMMEL KLASSIKER: Blant de mest utrolige funnene i skipsvraket er en Chevrolet Coupe fra 1927, som i likhet med skipet er i overraskende god stand. Foto: Kenneth Merryman via Storyful

På omtrent 60 meters dyp utenfor Griffith Island i provinsen Ontario fant nylig skipsjegerne Ken Merryman, Jerry Eliason skipet sammen med Kohl. De kunne knapt tro hvilken stand skipet fortsatt var i.

– Det mest unike er at vraket ligger på havbunnen i i den samme vinkelen som den sank i, sier Merryman. I skipet fant de førerhuset, flere livbåter og utrolig nok en Chevrolet Coupe fra 1927 i lasterommet - alt var tilsynelatende fullstendig intakt.

Senket av nazistene: Skipsvrak fra krigen skjuler intakte bilvrak

60 timer skipbrudden

Etter at båten sank klarte kapteinen, fire fra mannskapet og en passasjer å komme seg ombord en redningsflåte. De ventet i 60 timer før de ble funnet. Da hadde sjefmaskinisten Thomas McCutcheon sovnet inn.

Én av de fem overlevende, Arthur Middlebro, fortalte senere om det han husket fra forliset. Lydopptaket av hans beretninger kan du høre sammen med de unike bildene fra skipet i videoen øverst.

Skipet skal nå forskes videre på, i håp om å få svar på årsaken til at det sank.

– Om vi kan finne en indikasjon på hva som skjedde med skipet, så kanskje det kan føles som en avslutning på et mysterium for familiene til de som omkom, sier Kohl til CBC.

Sterke naturkrefter: Historisk skipsvrak filleristet av monsterbølger

FORBANNELSE: Gamle sjøfolk mente det hvilte en forbannelse over Manasoo etter at skipet tidligere samme år skiftet navn.
Populært