Meny

BBC «Dynasties»:

Unike opptak: Her bryter David Attenboroughs team alle regler

VIDEO: Se de hjerteskjærende scenene som til slutt gjorde at filmteamet brøt inn.
Da en liten gruppe keiserpingviner ble fanget i en ravine, valgte et filmteam fra BBC oppsiktsvekkende nok å bryte den gylne regelen om aldri å gripe inn - uansett hva man er vitne til.

– Det er alltid vanskelig å se brutale scener utfolde seg uten å gripe inn underveis. Men det er ingen ting vi kan gjøre. Vi er der for å observere og dokumentere, fortalte regissør Rosie Thomas da ABC Nyheter møtte henne i Oslo i forbindelse med premieren på BBCs nye serie, «Dynasties».

Men da et annet team filmet keiserpingviner i Antarktis, valgte man å bryte regelen for å redde en gruppe pingviner fra en sikker, iskald død. Nå får de støtte fra ledende naturfotografer, og Attenborough ville gjort det samme selv.

VIDEO: I «Dynasties» følger vi historien til fem av verdens mest kjente, men truede dyrearter. Serien avslører kompleksiteten av makt, rivalisering og ømhet i dyrenes forhold til hverandre. (saken fortsetter under)

– Utrolig hardt å se

I søndagens episode får vi se en gruppe keiserpingviner som enten har ramlet eller blitt blåst ned i en ravine. Flere av pingvinene har små kyllinger oppå føttene sine, dekket av isolerende fjær. Men til tross for gjentatte forsøk, klarer de ikke ta seg opp kantene.

– Jeg vet det er naturens gang, men det er utrolig hardt å se. Det er fugler med unger der nede, sier en av kameramennene.

Temperaturen sank ned mot 50 minusgrader, noen av de små var allerede frosset ihjel og for resten av fuglene virket skjebnen å være ubønnhørlig forseglet i den iskalde kløften.

Etter å ha gått noen runder med seg selv, bestemmer til slutt filmteamet seg for å grave ut en rampe som fuglene kan bruke til å komme seg opp og tilbake til flokken.

(Saken fortsetter under)

To seks uker gamle pingvinunger trykker seg sammen for å holde varmen etter at de er blitt etterlatt av sine foreldre. Foto: BBC Earth

– Uvanlige omstendigheter

Seriens sjefsprodusent, Mike Gunton, mener det var de uvanlige omstendighetene som gjorde at de valgte å redde fuglene.

– Det er mange situasjoner hvor du ikke kan og ikke burde gjøre noe. Men i denne situasjonen var det så mange faktorer som spilte inn. Det var ingen dyr som ville lide, det var ikke farlig, og ingen av dyrene ble fysisk løftet og flyttet på , sier Gunton til ABC News.

– Da vi hadde gravd ut den lille trappa, overlot vi resten til fuglene, men vi ble veldig glade da de bestemte seg for å bruke den.

Sir David Attenborough har tidligere gått ut og sagt at tragedier er en del av livet, men ifølge Gunton har Attenborough fortalt ham at ville gjort det samme i dette tilfellet. I klippet som du ser øverst i saken, kommenterer han dramaet slik:

– Det er høyst uvanlig at et filmteam griper inn. Men de innså at de kunne redde noen av fuglene bare ved å grave ut noen trappetrinn i isen.

Les også: – Som villmarkens svar på «House of Cards»

– Ikke det samme som ved jakt

Enkelte har påpekt at ved å grave ut en fluktmulighet som ikke var der naturlig, brøt man regelen om ikke gripe inn i naturens gang, selv om den virker aldri så nådeløs. Nå går flere naturfotografer ut og forsvarer kollegenes handling.

Veteranen Doug Allen, som selv har jobbet med Attenborough, mener det ville vært noe helt annet om et rovdyr var involvert i pingvin-situasjonen.

– Det å gripe inn eller ikke er en beslutning som må være basert på hva du bevitner der og da. Å forstyrre en jakthendelse er definitivt feil, men i denne situasjonen ble ikke pingvinene skremt. Alt de gjorde, var å skape en rømningsrute for dem, sier han til The Guardian.

(Saken fortsetter under)

Voksne keiserpingviner som selv har mistet ungen sin, vil forsøke å kidnappe andres. Foto: BBC Earth

Forfatter og filmskaper Philip Hoare forteller at han selv har vært i en liknende situasjon da han filmet spermhvaler utenfor Sri Lanka. Da det dukket opp noen spekkhoggere, valgte de å flytte båten sin som skilte bytte fra rovdyr.

– Filmcrewet ville ha gjort noen opprørt uavhengig av hvordan de bestemte seg for å respondere på det som skjedde.

Episoden om keiserpingvinene vises torsdag 29. november kl. 22.00 på BBC Earth

Les også: «Tilgi oss, lille venn»

Populært