EUs kystvakt EMSA hyrer omstridt israelsk militærselskap til patruljeoppdrag

Video: Hermes 900-Dronen har vært med på å holde sikkerheten under fotball-VM. Nå skal den patruljere langs EU-kysten for EMSA.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det israelske selskapet Elbit har blitt underkontraktør for å overvåke migranter, forurensning og annet for EUs kystvaktorgan EMSA, som Norge deltar i. Selskapet ble kastet ut av Oljefondet i 2009.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det israelske høyteknologiselskapet Elbit, som blant annet leverer utstyr til overvåking av den omstridte delingsmuren i Israel, skal nå bidra til å vokte EUs yttergrenser på vegne av EU og EØS-landene Norge og Island.

Selskapet signerte nylig en kontrakt med EUs kystvaktbyrå EMSA verdt 59 millioner euro, for patruljering av kystene ved hjelp av ubemannede luftfartøyer, droner av den typen du kan se i videoen over.

Ble vurdert som mulig uetisk

Kontrakten er ikke inngått direkte med EMSA. Elbit blir underkontraktør for det portugisiske selskapet CEiiA, som har kontrakten med kystvaktbyrået, opplyser direktør for operasjoner i EMSA, Leendert Bal, til ABC Nyheter.

Ifølge ham skal Elbits droner kunne settes inn til ethvert patruljeringsformål som kyststatene trenger.

Det har de siste årene vært mye oppmerksomhet om at EUs yttergrenser må voktes bedre mot ulovlig immigrasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det norske oljefondet kastet ut Elbit av sin portefølje i 2009, da risikoen for brudd på fondets etiske regler var stor.

Året etter fulgte Sveriges største pensjonsfond opp.

Norge deltar i EMSA, med sjøfartsdirektør Olav Akselsen i styret for byrået.

Les hva pensjonsfondene gjorde: Svensk og norsk pensjonsfond vender ryggen til Elbit

Uttrykte Elbit-misnøye til Støre

Da daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre møtte sin daværende israelske kollega Avigdor Lieberman i 2009, uttrykte Lieberman misnøye med at Oljefondet hadde droppet Elbit.

Lieberman var den gang så misfornøyd med Norges holdninger til Israel, at han gikk inn for å utelukke nordmenn fra observatørkorpset TIPH i Hebron.

Denne uka var Lieberman igjen aktuell i nyhetene, idet han trakk seg som forsvarsminister fordi Isreal inngikk en våpenhvileavtale med Hamas i Gaza.