Meny

– USA kan tape krig mot Kina og Russland

USA er i ferd med å miste sitt militære forsprang overfor landets rivaler, og vil kunne tape en krig mot Russland eller Kina, advarer en ny rapport til den amerikanske Kongressen.

Den amerikanske kommisjonen for forsvarsstrategi tegner et dystert bilde av de militære utfordringene USA står overfor.

USAs militære kan ta «uakseptabelt store tap» i sin neste konflikt. Landet kan slite med å vinne, og kanskje tape, en krig mot Kina eller Russland, heter det i en rapport som ble lagt frem onsdag.

Særlig Russland, og ikke minst Kina, blinkes ut som potensielle trusler. Risikoen for amerikansk nederlag regnes som særlig høy om det amerikanske forsvaret må kjempe på to fronter samtidig.

«Det vil være uansvarlig ikke å anta at fiender kan forsøke å gjennomføre ødeleggende forkjøpsangrep, dataangrep og andre former for angrep mot amerikansk territorium, mens de forsøker å beseire våre styrker utenlands», heter det i rapporten.

– For øyeblikket er USA dominerende, og vil være det en stund fremover. Men man ser at særlig Kina tar innpå. At Kina kan bli dominerende i mindre områder er tilfelle. Russland er i prinsipp svakere enn Nato, selv uten USA. Men Nato er likevel avhengig av USA som sikkerhetsgarantist og til å holde alliansen samlet, sier orlogskaptein Thomas Slensvik i Forsvarets høgskoles mediegruppe til ABC Nyheter.

«Prompt global strike»

Kommisjonen skriver videre::

«[Russland og Kina] søker regionalt hegemoni, og muligheten til å projisere makt globalt. Besluttsomt driver de militær opprustning med sikte på å nøytralisere USAs styrker.»

Amerikansk B-1B Lancer over Øst-Kinahavet 9. januar. NTB Scanpix/AFP.

– USA vil fortsatt ligge langt fremme, men man vil kunne se lokal dominans, ikke minst fra Kina som nå satser stor på sin marine. Kina vil kreve mer og mer innflytelse i sitt nærområde, sier Slensvik.

– USA ligger langt fremme teknologisk innen nye områder som cyberspace, romfartsteknologi og ubemannede systemer. De har også noe som kalles et «prompt global strike»-program, ment å kunne ramme konvensjonelt over hele verden på kort tid.

Les også: Putin advarer om nytt våpenkappløp

«Krise»

Nordkoreansk prøveskyting av missiler, foto offentliggjort 7. mars 2017. NTB Scanpix/ KRT via AP Video.

Også Iran og Nord-Korea nevnes som mulige trusler. Rapporten går så langt som å kalle trenden for «en krise i nasjonal sikkerhet for USA.»

En viktig del av kommisjonens arbeid har vært å evaluere den Nasjonale forsvarsstrategien 2018 (NDS), et dokument som ble offentliggjort i januar og er retningsgivende for det amerikanske forsvarsdepartementet.

Selv om dette dokumentet er «på rett spor», mener kommisjonen at det baserer seg på tvilsomme antakelser og svake analyser.

«Regional militær balanse i Øst-Europa, Midtøsten og det vestlige Stillehavet har skiftet i negativ retning.»

Kinas første egenproduserte hangarskip forlater Dalian i Liaoning-provinsen 13. mai 2018. NTB Scanpix/ REUTERS

– Mindre regionale konflikter virker mer sannsynlig enn direkte stormaktskonflikt. For øyeblikket, slik balansen er nå, tror jeg USA bør ha gode sjanser til å vinne enhver konflikt, sier Slensvik.

– I Øst-Europa har det på mange måter stabilisert seg til en slags ny stillstand. Man har gjort noen mottiltak i Nato for å sikre en troverdig avskrekking overfor Russland, som gjør det mindre sannsynlig at Russland vil prøve seg på noe mer i nær fremtid, sier Slensvik.

Forsker om Nord-Korea-avsløring: – Ikke det minste overrasket

Amerikansk Minuteman 3-missil, som kan utstyres med atomstridshoder. Minot flybase i North Dakota 25. juni 2014. NTB Scanpix/AP.

– Arven fra 11. september

Rapporten trekker blant annet USAs sterke fokus på anti-terror og anti-opprør de siste par tiår som en av årsakene til denne utviklingen.

Thomas Slensvik i Forsvarets høgskoles mediegruppe er hovedlærer i strategi og doktrine ved Forsvarets stabsskole. Foto: Forsvaret.

– Det skal neppe mer enn et større angrep på amerikansk jord til, før USA på ny må forplikte seg massivt i Midtøsten, sier en av kommisjonens formenn, Eric Edelman, til Defense News.

– Dette er arven fra terrorangrepene 11. september 2001. Det er alltid en fare for at hvis man vender oppmerksomheten vekk fra dette området vil det komme og bite deg i baken, sier Edelman.

Rapporten understreker også at USA vil fortsette å ha viktige strategiske interesser i Midt-Østen så lenge regionen er en stor oljeprodusent.

USA er i ferd med å miste sitt overtak på viktige områder som effektiv og rask maktanvendelse, luftforsvar, cyber- og dataoperasjoner, anti-u-båtkrigføring, bakke- til luft og elektronisk krigføring, mener kommisjonen.

– Høyteknologiske samfunn er mer sårbare for dataangrep. Det er vanskelig å forsvare seg 100 prosent mot datakrigføring, men det gjelder alle parter, også Kina og Russland, sier Slensvik.

Kina viste muskler med nye missiler: – USAs og Japans monopol er brutt

Britisk Typhoon overvåker de russiske krigsskipene Pjotr Velikij og Admiral Kuznetsov på vei forbi britisk farvann, 25. januar 2017. NTB Scanpix/Reuters.

Atomvåpen i Europa

I Europa oppfordrer rapporten til gjenoppbygging av de konvensjonelle Nato-styrkenes kapasitet på den østlige flanken, i Baltikum. Også for å være beredt til å avskrekke og om nødvendig motstå bruk av ikke-strategiske atomvåpen.

Kommisjonen er også utvetydig i sin støtte til NDS’ forslag om å modernisere infrastrukturen for atomvåpen.

«Det er korrekt av NDS å understreke at langsiktig strategisk konkurranse nasjoner imellom er tilbake for fullt som drivkraft i USAs strategi atomvåpen. Aggressive moderniseringsprogram for disse våpnene må til, slik enkelte av våre rivaler alt har gjennomført. Dette gjelder særlig modernisering av bombefly, interkontinentale ballistiske missiler og ubåter med atomvåpen.

– Ved en full atomkrig taper alle. Men hvis man regner med at menneskeheten ikke vil ødelegge seg selv, som var grunnleggende for terrorbalansen under den kalde krigen, er det lite sannsynlig, sier Slensvik.

Les også:

Stoltenberg: – Vi ønsker ikke et nytt våpenkappløp

SVT: Satellittbilder viser storstilt russisk militæroppbygging ved Østersjøen

Iran stålsetter seg for USAs oljesanksjoner

Kina bygger ny flyplass på Antarktis

Den russiske fregatten Admiral Grigorovitsj avfyrer cruise-missiler øst i Middelhavet utenfor kysten av Syria i november 2016. Ifølge det russiske forsvarsdepartementet et angrep mot IS. NTB Scanpix/AFP.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært