– USA kan tape krig mot Kina og Russland

USA er i ferd med å miste sitt militære forsprang overfor landets rivaler, og vil kunne tape en krig mot Russland eller Kina, advarer en ny rapport til den amerikanske Kongressen.

Den amerikanske kommisjonen for forsvarsstrategi tegner et dystert bilde av de militære utfordringene USA står overfor.

USAs militære kan ta «uakseptabelt store tap» i sin neste konflikt. Landet kan slite med å vinne, og kanskje tape, en krig mot Kina eller Russland, heter det i en rapport som ble lagt frem onsdag.

Særlig Russland, og ikke minst Kina, blinkes ut som potensielle trusler. Risikoen for amerikansk nederlag regnes som særlig høy om det amerikanske forsvaret må kjempe på to fronter samtidig.

«Det vil være uansvarlig ikke å anta at fiender kan forsøke å gjennomføre ødeleggende forkjøpsangrep, dataangrep og andre former for angrep mot amerikansk territorium, mens de forsøker å beseire våre styrker utenlands», heter det i rapporten.

– For øyeblikket er USA dominerende, og vil være det en stund fremover. Men man ser at særlig Kina tar innpå. At Kina kan bli dominerende i mindre områder er tilfelle. Russland er i prinsipp svakere enn Nato, selv uten USA. Men Nato er likevel avhengig av USA som sikkerhetsgarantist og til å holde alliansen samlet, sier orlogskaptein Thomas Slensvik i Forsvarets høgskoles mediegruppe til ABC Nyheter.

«Prompt global strike»

Kommisjonen skriver videre::

«[Russland og Kina] søker regionalt hegemoni, og muligheten til å projisere makt globalt. Besluttsomt driver de militær opprustning med sikte på å nøytralisere USAs styrker.»

Amerikansk B-1B Lancer over Øst-Kinahavet 9. januar. NTB Scanpix/AFP.
Amerikansk B-1B Lancer over Øst-Kinahavet 9. januar. NTB Scanpix/AFP.

– USA vil fortsatt ligge langt fremme, men man vil kunne se lokal dominans, ikke minst fra Kina som nå satser stor på sin marine. Kina vil kreve mer og mer innflytelse i sitt nærområde, sier Slensvik.

– USA ligger langt fremme teknologisk innen nye områder som cyberspace, romfartsteknologi og ubemannede systemer. De har også noe som kalles et «prompt global strike»-program, ment å kunne ramme konvensjonelt over hele verden på kort tid.

Les også: Putin advarer om nytt våpenkappløp

«Krise»

Nordkoreansk prøveskyting av missiler, foto offentliggjort 7. mars 2017. NTB Scanpix/ KRT via AP Video.
Nordkoreansk prøveskyting av missiler, foto offentliggjort 7. mars 2017. NTB Scanpix/ KRT via AP Video.

Også Iran og Nord-Korea nevnes som mulige trusler. Rapporten går så langt som å kalle trenden for «en krise i nasjonal sikkerhet for USA.»

En viktig del av kommisjonens arbeid har vært å evaluere den Nasjonale forsvarsstrategien 2018 (NDS), et dokument som ble offentliggjort i januar og er retningsgivende for det amerikanske forsvarsdepartementet.

Selv om dette dokumentet er «på rett spor», mener kommisjonen at det baserer seg på tvilsomme antakelser og svake analyser.

«Regional militær balanse i Øst-Europa, Midtøsten og det vestlige Stillehavet har skiftet i negativ retning.»

Kinas første egenproduserte hangarskip forlater Dalian i Liaoning-provinsen 13. mai 2018. NTB Scanpix/ REUTERS
Kinas første egenproduserte hangarskip forlater Dalian i Liaoning-provinsen 13. mai 2018. NTB Scanpix/ REUTERS

– Mindre regionale konflikter virker mer sannsynlig enn direkte stormaktskonflikt. For øyeblikket, slik balansen er nå, tror jeg USA bør ha gode sjanser til å vinne enhver konflikt, sier Slensvik.

– I Øst-Europa har det på mange måter stabilisert seg til en slags ny stillstand. Man har gjort noen mottiltak i Nato for å sikre en troverdig avskrekking overfor Russland, som gjør det mindre sannsynlig at Russland vil prøve seg på noe mer i nær fremtid, sier Slensvik.

Forsker om Nord-Korea-avsløring: – Ikke det minste overrasket

Amerikansk Minuteman 3-missil, som kan utstyres med atomstridshoder. Minot flybase i North Dakota 25. juni 2014. NTB Scanpix/AP.
Amerikansk Minuteman 3-missil, som kan utstyres med atomstridshoder. Minot flybase i North Dakota 25. juni 2014. NTB Scanpix/AP.

– Arven fra 11. september

Rapporten trekker blant annet USAs sterke fokus på anti-terror og anti-opprør de siste par tiår som en av årsakene til denne utviklingen.

Thomas Slensvik i Forsvarets høgskoles mediegruppe er hovedlærer i strategi og doktrine ved Forsvarets stabsskole. Foto: Forsvaret.
Thomas Slensvik i Forsvarets høgskoles mediegruppe er hovedlærer i strategi og doktrine ved Forsvarets stabsskole. Foto: Forsvaret.

– Det skal neppe mer enn et større angrep på amerikansk jord til, før USA på ny må forplikte seg massivt i Midtøsten, sier en av kommisjonens formenn, Eric Edelman, til Defense News.

– Dette er arven fra terrorangrepene 11. september 2001. Det er alltid en fare for at hvis man vender oppmerksomheten vekk fra dette området vil det komme og bite deg i baken, sier Edelman.

Rapporten understreker også at USA vil fortsette å ha viktige strategiske interesser i Midt-Østen så lenge regionen er en stor oljeprodusent.

USA er i ferd med å miste sitt overtak på viktige områder som effektiv og rask maktanvendelse, luftforsvar, cyber- og dataoperasjoner, anti-u-båtkrigføring, bakke- til luft og elektronisk krigføring, mener kommisjonen.

– Høyteknologiske samfunn er mer sårbare for dataangrep. Det er vanskelig å forsvare seg 100 prosent mot datakrigføring, men det gjelder alle parter, også Kina og Russland, sier Slensvik.

Kina viste muskler med nye missiler: – USAs og Japans monopol er brutt

Britisk Typhoon overvåker de russiske krigsskipene Pjotr Velikij og Admiral Kuznetsov på vei forbi britisk farvann, 25. januar 2017. NTB Scanpix/Reuters.
Britisk Typhoon overvåker de russiske krigsskipene Pjotr Velikij og Admiral Kuznetsov på vei forbi britisk farvann, 25. januar 2017. NTB Scanpix/Reuters.

Atomvåpen i Europa

I Europa oppfordrer rapporten til gjenoppbygging av de konvensjonelle Nato-styrkenes kapasitet på den østlige flanken, i Baltikum. Også for å være beredt til å avskrekke og om nødvendig motstå bruk av ikke-strategiske atomvåpen.

Kommisjonen er også utvetydig i sin støtte til NDS’ forslag om å modernisere infrastrukturen for atomvåpen.

«Det er korrekt av NDS å understreke at langsiktig strategisk konkurranse nasjoner imellom er tilbake for fullt som drivkraft i USAs strategi atomvåpen. Aggressive moderniseringsprogram for disse våpnene må til, slik enkelte av våre rivaler alt har gjennomført. Dette gjelder særlig modernisering av bombefly, interkontinentale ballistiske missiler og ubåter med atomvåpen.

– Ved en full atomkrig taper alle. Men hvis man regner med at menneskeheten ikke vil ødelegge seg selv, som var grunnleggende for terrorbalansen under den kalde krigen, er det lite sannsynlig, sier Slensvik.

Les også:

Stoltenberg: – Vi ønsker ikke et nytt våpenkappløp

SVT: Satellittbilder viser storstilt russisk militæroppbygging ved Østersjøen

Iran stålsetter seg for USAs oljesanksjoner

Kina bygger ny flyplass på Antarktis

Den russiske fregatten Admiral Grigorovitsj avfyrer cruise-missiler øst i Middelhavet utenfor kysten av Syria i november 2016. Ifølge det russiske forsvarsdepartementet et angrep mot IS. NTB Scanpix/AFP.
Den russiske fregatten Admiral Grigorovitsj avfyrer cruise-missiler øst i Middelhavet utenfor kysten av Syria i november 2016. Ifølge det russiske forsvarsdepartementet et angrep mot IS. NTB Scanpix/AFP.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:27 Inkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24 USAs sentralbank senker styringsrenta20:23 Minst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23 Kristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55 Slik løser Kongen utslippsfloken19:43 Sp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24 Bitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01 Trump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58 Telenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38 Venstre varsler PST om Raja-trussel18:25 Grande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59 Netanyahu avlyser USA-besøk17:57 Politiet har kontroll på mann som er mistenkt for trusler mot BI17:56 Positiv dag på Oslo Børs17:42 Streik avblåst i British Airways17:26 Regjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12 Frp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55 Saudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53 Person omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41 Ni personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39 Solskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37 Indonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17 Høyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06 Tyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia16:03 Alvorlig trafikkulykke i Fredrikstad15:57 Solberg: – Regner med helgens diskusjon ikke har vært til regjeringens gunst15:38 SAS-fly på vei til Oslo måtte nødlande15:32 Journalister i Morgenbladet truer med å slutte15:31 Trump har utnevnt John Boltons etterfølger14:55 Røyk fra brennende regnskog tvinger flere tusen skoler til å stenge14:54 Sterk misnøye med svensk statsbudsjett14:36 Fullt bompengeparti-kaos i Rogaland14:30 Venstre-nestleder: Krevende å samarbeide med Frp14:28 Russisk skiskytter utestengt i 18 måneder14:26 Sørøst politidistrikt svarte ikke på 105 nødanrop i juni14:23 India varsler forbud mot e-sigaretter13:59 Sol og varme i Sør-Norge til helgen – Nord-Norge må vente seg snø og sludd13:55 Corbyn antyder at han vil være nøytral før en mulig ny folkeavstemning13:36 Kristoff spurtet til seier i Slovakia12:48 Statsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21 Iran advarer USA12:16 Lastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10 Ernas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53 Forskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50 Politiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44 E6 stenges ved Gardermoen11:43 Netanyahus dager som statsminister kan være over11:18 FN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17 Ronaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11 Britene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07 USA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06 Mann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47 Bullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39 Inndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25 Rødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10 22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04 Vil trykkoke frem kunstige bier09:57 Raja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34 Mann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28 Svenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27 Moxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04 Saudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03 18 reddet fra drukning i sommer08:28 Etter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26 Uro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16 Sp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00 Undersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56 Zuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44 Grensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37 Trener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26 Sentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25 Feilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58 Dette skjer i dag05:45 Dette skjedde i natt05:36 Netanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11 Norsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42 Mexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38 Høyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15 Ingen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07 Rusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51 Opposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29 Netanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24 Negotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59 Flere migranter i verden01:50 Medier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30 Vintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05 MDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41 FIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35 Høyere valgdeltakelse i Israel23:44 Haaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37 Trumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35 Schibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33 Barcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28 Liverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21 Lagerbäck jublet over Haaland-show23:09 Lieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06 Straffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48 Ny pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12 Flygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49 Haaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause
Siste nytt
20:27PengerInkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24PengerUSAs sentralbank senker styringsrenta20:23VerdenMinst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23SportKristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55MotorSlik løser Kongen utslippsfloken19:43PolitikkSp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24PengerBitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01VerdenTrump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58PengerTelenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38PolitikkVenstre varsler PST om Raja-trussel18:25PolitikkGrande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59VerdenNetanyahu avlyser USA-besøk17:57NorgePolitiet har kontroll på mann som er mistenkt for trusler mot BI17:56PengerPositiv dag på Oslo Børs17:42ReiseStreik avblåst i British Airways17:26MotorRegjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12PolitikkFrp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55VerdenSaudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53NorgePerson omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41VerdenNi personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39SportSolskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37VerdenIndonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17NorgeHøyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06VerdenTyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia16:03NorgeAlvorlig trafikkulykke i Fredrikstad15:57PolitikkSolberg: – Regner med helgens diskusjon ikke har vært til regjeringens gunst15:38ReiseSAS-fly på vei til Oslo måtte nødlande15:32KulturJournalister i Morgenbladet truer med å slutte15:31VerdenTrump har utnevnt John Boltons etterfølger14:55VerdenRøyk fra brennende regnskog tvinger flere tusen skoler til å stenge14:54PengerSterk misnøye med svensk statsbudsjett14:36PolitikkFullt bompengeparti-kaos i Rogaland14:30PolitikkVenstre-nestleder: Krevende å samarbeide med Frp14:28SportRussisk skiskytter utestengt i 18 måneder14:26NorgeSørøst politidistrikt svarte ikke på 105 nødanrop i juni14:23Helse og livsstilIndia varsler forbud mot e-sigaretter13:59NorgeSol og varme i Sør-Norge til helgen – Nord-Norge må vente seg snø og sludd13:55VerdenCorbyn antyder at han vil være nøytral før en mulig ny folkeavstemning13:36SportKristoff spurtet til seier i Slovakia12:48NorgeStatsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21VerdenIran advarer USA12:16NorgeLastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10PolitikkErnas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53NorgeForskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50NorgePolitiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44NorgeE6 stenges ved Gardermoen11:43PolitikkNetanyahus dager som statsminister kan være over11:18VerdenFN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17SportRonaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11PolitikkBritene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07VerdenUSA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06NorgeMann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47SportBullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39KulturInndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25PolitikkRødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10Norge22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04VerdenVil trykkoke frem kunstige bier09:57PolitikkRaja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34NorgeMann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28VerdenSvenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27PolitikkMoxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04VerdenSaudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03Norge18 reddet fra drukning i sommer08:28SportEtter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26PolitikkUro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16PolitikkSp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00NorgeUndersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56SportZuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44VerdenGrensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37SportTrener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26PengerSentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25NorgeFeilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58NorgeDette skjer i dag05:45NorgeDette skjedde i natt05:36VerdenNetanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11NorgeNorsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42VerdenMexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38PolitikkHøyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15NorgeIngen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07Helse og livsstilRusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51VerdenOpposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29VerdenNetanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24PengerNegotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59VerdenFlere migranter i verden01:50VerdenMedier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30NorgeVintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05PolitikkMDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41NorgeFIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35VerdenHøyere valgdeltakelse i Israel23:44SportHaaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37VerdenTrumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35NorgeSchibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33SportBarcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28SportLiverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21SportLagerbäck jublet over Haaland-show23:09VerdenLieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06SportStraffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48VerdenNy pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12NorgeFlygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49SportHaaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause
Populært