Historisk brev fra Einstein solgt på auksjon - advarte mot antisemittismen

<p>Et brev fra Albert Einstein blitt solgt på auksjon i Jerusalem for 40.000 dollar, tilsvarende 340.000 kroner. I brevet advarer Einstein mot en gryende antisemittisme i Tyskland. Foto: AP / Reuters / NTB scanpix. Montasje: ABC Nyheter.</p>
Et brev fra Albert Einstein blitt solgt på auksjon i Jerusalem for 40.000 dollar, tilsvarende 340.000 kroner. I brevet advarer Einstein mot en gryende antisemittisme i Tyskland. Foto: AP / Reuters / NTB scanpix. Montasje: ABC Nyheter.

I brevet fra 1922 advarte den tyske vitenskapsmannen mot voksende nasjonalisme og antisemittisme. Nå har brevet blitt solgt på auksjon for nærmere 40.000 dollar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vitenskapsmannen Albert Einstein (1879-1955) er et av de største genier som noen gang har levd. Han oppdaget og utviklet relativitetsteorien, la grunnlaget for vår forståelse av masse, energi, kvantemekanikk, kjernefysikk og krigføring - og revolusjonerte vårt syn på universet.

Men jøden Einstein advarte også mot antisemittisme.

Nå har et brev fra Albert Einstein blitt solgt på auksjon i Jerusalem for 40.000 dollar, tilsvarende 340.000 kroner, skriver nyhetsbyrået AP.

I det håndskrevne brevet, som er datert april 1922, advarer Einstein sin lillesøster Maja om økende nasjonalisme og antisemittisme i Tyskland, mer enn ti år før nazistene kom til makten i Tyskland.

Les også: Kraftig økning i antisemittiske handlinger i Frankrike

Forlot Berlin

Einstein var på denne tiden svært bekymret for Tysklands fremtid. Etter henrettelsen på den tyske utenriksminister Walther Rathenau og advarsler fra politiet om at hans eget liv var i fare, så Einstein ingen annen utvei enn å forlate Berlin og dra til Kiel.

– Her er det ingen som kjenner meg og folk tror at jeg er forsvunnet, skriver han blant annet i brevet.

– Økonomisk og politisk mørke tider er under oppseiling, så jeg er glad for at jeg har klart å komme meg vekk fra alt, skriver Einstein i brevet, ifølge AP.

Les også: Amerikanere flest mener hatet øker i Trumps USA

Dro til USA

Da nazistene noen år senere kom til makten i Tyskland, var den store vitenskapsmannen på en foredragsturné i USA. Einstein valgte derfor å bli værende i USA, der han ble professor ved Princeton University.

– Det som gjør dette brevet ekstra spesielt er at Einstein virkelig spådde det som var i ferd med å skje i Tyskland allerede ti år i forveien, forteller Meron Eren ved auksjonshuset Kedem.

Brevet fra Einstein ble solgt for omlag dobbelt så mye som den forventede prisen.

Les også: Löfven: Sverige har et problem med antisemittisme

Personvernpolicy