100 år siden slutten på første verdenskrig:

I den ellevte time

11. november er det 100 år siden den første verdenskrigens gru endelig var over. Dagens europeiske ledere er smertelig klar over viktigheten av internasjonalt samarbeid, tross Donald Trumps avvisning av «globalismen», mener historieprofessor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Franske soldater ser til sårede kamerater i en skyttergrav under den tyske offensiven ved Verdun, øst for Paris, i 1916. NTB Scanpix/AFP. Foto: -
Franske soldater ser til sårede kamerater i en skyttergrav under den tyske offensiven ved Verdun, øst for Paris, i 1916. NTB Scanpix/AFP. Foto: -

11/11 klokken 11. På dette noe teatralske tidspunktet trådte endelig våpenhvilen i Europa i kraft, etter fire års stillingskrig. Første verdenskrig kostet 18 millioner livet i Europa og rundt om i kolonibesittelser og på hav over hele verden. Den er fortsatt en av historiens mest dødbringende konflikter.

Etter krigen gikk fire av de store, landbaserte imperiene i Europa i oppløsning. Det var krigens tapere, samt Russland som fikk en bolsjevik-revolusjon. Det osmanske riket ble delt opp i mindre britiske og franske «mandatområder», og fra 1923 det moderne Tyrkia. Også det tyske keiserriket og Østerrike-Ungarn gikk i oppløsning.

Mindre nasjonalstater vokste frem i deres sted.

Professor Nils Arne Sørensen. Foto: Syddanske universitet.
Professor Nils Arne Sørensen. Foto: Syddanske universitet.

– Fredsavtalene etter første verdenskrig skapte et bånd av små og mellomstore stater fra Finland i nord til Jugoslavia i sør, sier historieprofessor ved Syddansk Universitet, Nils Arne Sørensen, til ABC Nyheter. Han har skrevet «Den store krigen. Europeernes første verdenskrig» (2010), en anerkjent oversiktfremstilling av krigen.

Mange hadde ønsket seg slike nasjonalt funderte stater, men overgangen fra «imperienes tidsalder» bød også på utfordringer.

– I den nye europeiske orden inkluderte flere av de nye, nasjonalt funderte, statene store etniske og språklige minoriteter innenfor sine grenser. Dette førte til territorialkrav de nye landene imellom, og la grunnlaget for en rekke fremtidige konflikter, sier professoren.

Et eksempel så Europa i Jugoslavia under krigen fra 1992-1995. Landet ble opprettet like etter verdenskrigens slutt, og eksisterte i forskjellige inkarnasjoner gjennom forrige århundre med en flere nasjonale og etniske minoriteter innenfor sine grenser. Etter kommunismens fall spilte politiske ledere og separatistgrupper på motsetningene mellom disse.

Nasjonalisme eller internasjonalt samarbeid?

Fra slaget ved Verdun i Frankrike 1916. Bildet viser en fransk soldats grav. Arkivfoto/SCANPIX Sverige/NTB scanpix
Fra slaget ved Verdun i Frankrike 1916. Bildet viser en fransk soldats grav. Arkivfoto/SCANPIX Sverige/NTB scanpix

Etter første verdenskrig søkte Europa å realisere den store visjonen om et internasjonalt politisk samarbeid for fred og fellesskap mellom nasjonene. Folkeforbundet var en amerikansk idé, en forløper til FN. Men USA ble aldri med, og dermed trodde heller ikke Frankrike og Storbritannia at organisasjonen reelt kunne fungere som ramme for internasjonale forhandlinger.

Britisk rekrutteringsplakat i 1914. Feltmarskalks Kitcheners hær var en rent frivillig basert britisk soldatgruppe. NTB Scanpix/AP.
Britisk rekrutteringsplakat i 1914. Feltmarskalks Kitcheners hær var en rent frivillig basert britisk soldatgruppe. NTB Scanpix/AP.

– Små stater som Norge og Danmark hadde interesse i denne type verdensorden, men man hadde lite hell med den nye internasjonale organisasjonen på 20- og 30-tallet. Likevel kan man si at FN var en videreføring av Folkeforbundet, tuftet på disse ideene. I FN rettet man opp noen av feilene som ble gjort blant annet ved å gi stormaktene vetomakt i sikkerhetsrådet. Selv om det måtte enda en verdenskrig til, sier Sørensen.

Trumps avvisning av «globalismen»

I FNs hovedforsamling 25. september sa USAs president Donald Trump blant annet: «USA styres av amerikanere, vi avviser ideologien globalisme og vi omfavner doktrinen patriotisme. (...) Vi kommer aldri til å overgi USAs suverenitet til et ikke-valgt, globalt byråkrati.»

Folkeforbundet samlet i Geneve 13. september 1923. NTB Scanpix/AP.
Folkeforbundet samlet i Geneve 13. september 1923. NTB Scanpix/AP.

Dagens amerikanske fokus på en «nasjonalstatenes orden» under president Donald Trump ligner den amerikanske linjen etter første verdenskrig, mens landet etter andre verdenskrig aksepterte behovet for internasjonalt samarbeid i en verdensorganisasjon som FN, mener professoren:

– Likevel vil det være feil å si at Trump har vendt ryggen til alt slikt samarbeid. Jeg vil være forsiktig med svartmaling og å trekke alt for tydeligere paralleller. I dag har verdens land sterke tradisjoner for internasjonalt samarbeid.

Ikke minst i Europa er man svært bevisst verdien av slikt samarbeid, mener Sørensen.

– Jeg vil vedde mye på at dette også vil vektlegges i talene Europas ledere kommer til å holde ved 100-årsmarkeringene 11. november.

– Det kan hende jeg er for optimistisk, men jeg tror ikke vi vil vende tilbake til en like anarkistisk verdensorden som vi så før første verdenskrig, alle Trumps utspill til tross.

Les også: Landene som ikke lenger eksisterer

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SKUDDENE I SARAJEVO: Erkehertugen av Østerrike, Franz Ferdinand og kona Sofie minutter før attentatet som startet kjedereaksjonen som utløste første verdenskrig. NTB Scanpix/AP.
SKUDDENE I SARAJEVO: Erkehertugen av Østerrike, Franz Ferdinand og kona Sofie minutter før attentatet som startet kjedereaksjonen som utløste første verdenskrig. NTB Scanpix/AP.

Skapte dagens Midtøsten

Våpenhvilen ble undertegnet av representanter for de allierte landene og Tyskland i en togvogn i Compiègne-skogen nord i Frankrike. Våpenhvilen skulle tre i kraft samme dag, 11/11 klokken 11. NTB Scanpix/AFP.
Våpenhvilen ble undertegnet av representanter for de allierte landene og Tyskland i en togvogn i Compiègne-skogen nord i Frankrike. Våpenhvilen skulle tre i kraft samme dag, 11/11 klokken 11. NTB Scanpix/AFP.

Også i Midtøsten ble grensene etter første verdenskrig trukket på ny, etter seierherrenes vilje. Det er en vanlig analyse at oppstykkingen av det osmanske riket er del av bakgrunnen for konfliktene i Midtøsten helt opp til vår tid, som i Syria.

NYE VÅPEN: En stridsvogn passerer to soldater på vei for å støtte franske styrker i Juvigny. NTB Scanpix/AP.
NYE VÅPEN: En stridsvogn passerer to soldater på vei for å støtte franske styrker i Juvigny. NTB Scanpix/AP.

De tidligere osmanske besittelsene i dagens Syria og Libanon tilfalt Frankrike som mandatområder, mens Palestina og Irak ble britiske.

– Grensene var basert vel så mye på seierherrenes strategiske ønsker og hvor naturressurser befant seg, som hvor ulike etniske og språklige grupper bodde. Dette så man ikke minst i Irak, der seierherrene gikk bort fra tanken om et selvstendig Kurdistan på grunn av de store oljeforekomster i Nord-Irak, sier den danske professoren.

Fly ble våpen i første verdenskrig. Den amerikanske kampflygere Eddie Rickenbacker poserer med et Spad-fly. NTB Scanpix/AP.
Fly ble våpen i første verdenskrig. Den amerikanske kampflygere Eddie Rickenbacker poserer med et Spad-fly. NTB Scanpix/AP.

Det var også planer om å dele opp Tyrkia; deler av territoriet skulle gå til Hellas, andre deler forbli under alliert kontroll etter krigen. Men her ledet offiseren Kemal Atatürk et militært opprør, og grunnla det moderne Tyrkia i 1922.

Året etter våpenhvilen i Europa fulgte Versailles-traktaten, undertegnet 28. juni 1919. Sett med tyske øyne var det en rekke problemer med avtalen.

– Det ble et Europa basert på nasjonal selvbestemmelse, men mange områder ble skilt ut fra det tyske riket uten at lokalbefolkningen fikk være med på beslutningen, sier professor Sørensen.

Les også: Vakre landskap med blodig historie

Se ABC Nyheters video: Derfor startet første verdenskrig

Nye spliders frø

En fransk og en tysk soldat i en skyttergrav etter en kamp til døden. 8. oktober 1916. NTB Scanpix/AFP.
En fransk og en tysk soldat i en skyttergrav etter en kamp til døden. 8. oktober 1916. NTB Scanpix/AFP.

Dermed fikk man ordninger som «den polske korridor», som skilte Danzig og Øst-Preussen fra det tyske riket og ble del av bakgrunnen for andre verdenskrig. Det tysk-vennlige Østerrike var adskilt fra det nye Tyskland. Her marsjerte østerrikskfødte Adolf Hitlers styrker inn uten motstand ved «Anschluss» (tilslutningen) i 1938.

Tysklands tidligere keiser Wilhelm II poserer i 1929. Keiseren abdiserte 10. november 1918, dagen før våpenhvilen som gjorde slutt på første verdenskrig. Han reiste i eksil til Nederland. NTB Scanpix/AP.
Tysklands tidligere keiser Wilhelm II poserer i 1929. Keiseren abdiserte 10. november 1918, dagen før våpenhvilen som gjorde slutt på første verdenskrig. Han reiste i eksil til Nederland. NTB Scanpix/AP.

– Svært mange tysktalende østerrikere ønsket å være del av Tyskland umiddelbart etter verdenskrigen, men dette ble forbudt av de seirende parter i Versailles-avtalen, sier Sørensen.

De enorme krigsskadeerstatningene og at Tyskland måtte innrømme «skyld» for krigen ble også opplevd som bittert urettferdig av tyskerne. De var også katastrofale for økonomien i den påfølgende «Weimar-republikken», og med på å øke oppslutningen om ekstreme og udemokratiske krefter. Kravene om demilitarisering i et land det militæret hadde spilt en viktig samfunnsrolle var ydmykende for tyskerne. Nazistenes maktovertakelse i Tyskland fulgte i 1933.

– Versailles-avtalen ble noe helt annet enn tyskerne så for seg da de søkte fred, sier Sørensen.

Noen historikere har lagt vekt på at krigens «brutalisering av en generasjon unge menn» bidrar til å forklare fenomener som nazismen i Tyskland, fascismen i Italia og brutaliteten i den russiske borgerkrigen etter revolusjonen i 1917.

– Men man må ikke glemme de antimilitaristiske og demokratiske fredsbevegelsene som vokste frem blant tyske sosialdemokrater og i franske veteranbevegelser. Mange hadde opplevd krigens grusomheter på kroppen, og ønsket ikke en gjentakelse, sier Sørensen.

Les også: 100 år siden krigen som endret Europa brøt ut (2014)

Britiske styrker klatrer ut av skyttergraven for å angripe. Ukjent slagsmark i Europa under første verdenskrig. Mer enn ni millioner soldater og sju millioner sivile mistet livet som direkte følge av krigen. NTB Scanpix/AP.
Britiske styrker klatrer ut av skyttergraven for å angripe. Ukjent slagsmark i Europa under første verdenskrig. Mer enn ni millioner soldater og sju millioner sivile mistet livet som direkte følge av krigen. NTB Scanpix/AP.


Se video: Ringenes Herre-regissør Peter Jackson har restaurert arkivfilm fra første verdenskrig i et imponerende dokumentarprosjekt:

Les også:

Spanskesyken - viktige lærdommer til neste store influensa-katastrofe

Ringenes Herre-regissør med dokumentar om første verdenskrig

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:29 Nord-Korea fornærmer Trump19:13 Farevarsel for snø og vind sendt ut over store deler av Sør-Norge18:59 Supervulkanene som kan ødelegge verden18:53 Luftambulanselege sier opp jobben18:35 Fredsprisvinneren har ankommet Norge17:57 Karlsson må stå over flere skirenn17:51 FN-topp: – Klimakrisen største globale trussel siden andre verdenskrig17:42 Bedrageriliga svindlet pensjonister – millioner er sporløst borte17:30 SV truer med mistillit mot Høie i luftambulansesaken – Høie beklager16:58 Norsk skip angrepet: Ni gisler løslatt etter 35 dager16:53 Knallhardt kjør mot Høie i luftambulansesaken16:46 Ny leder for flyoperasjoner i Babcock-ledelsen16:24 Kvinne dømt til 16 års fengsel for å ha drept mannen sin i Halden i 201516:19 Paul Volcker er død15:54 Barthold vraket fra EM-troppen: – Et vanvittig vanskelig uttak15:52 Tildelingen av fotball-VM 2022 etterforskes for korrupsjon15:18 Østberg får fortsatt ikke gå verdenscuprenn15:04 Kjærestens far er sluppet fri – mistanken opprettholdes15:01 Tragedien i Tromsø: Moren døde av drukning og alvorlig nedkjøling14:52 Tidenes varmeste oktober – rammer de mest sårbare14:29 «Marriage Story» årets Golden Globe-grossist14:12 Drømmedag for Norge i VM: Seier over Sør-Korea og hjelp fra alle hold13:52 Helse Nord kaller situasjonen «bekymringsfull» – har satt krisestab13:48 9. ETG: Århundrets julekalender: Velkomen til år 200613:33 Forlatt femåring bar baby gjennom sprengkulde13:25 RUSADA: – En tragedie for rene utøvere13:25 Fredsprisvinner i motvind på hjemmebane13:23 Regjeringsbygning på Malta stormet av demonstranter13:23 Nye regler skal gjøre det enklere å kjøre drosje13:22 Turister må holde avstand fra hvalen13:21 EU gir grønt lys til storstilt batteri-satsing12:48 Haaland beste tenåring i Europa12:34 Putin og Zelenskyj møtes i Paris12:16 Støre innkalles til høring om trygdeskandalen12:15 Bilist kjørte ned i hull der to personer jobbet11:53 Tolletaten advarer mot dødelige ecstasypiller11:28 Toryene øker forspranget på ny måling11:27 Minst 26 omkom i oversvømmelser i Uganda11:17 Russland utestengt fra OL og VM i fire år11:15 Mann siktet for drap på kvinne i Drammen10:38 Guardiola usikker på om City kan kjempe i Europa10:24 Mikael Dorsin erstatter Bjørnebye10:23 Kina vil kvitte seg med utenlandsk datautstyr09:50 Sjefredaktøren i Aftenposten går av09:33 Minst 2.000 koalaer har mistet livet i skogbrannene09:33 Wallin funnet skyldig i å ha ærekrenket Virtanen09:28 Tyrkia returnerte elleve IS-medlemmer til Frankrike09:28 Serbia og Danmark med VM-gave til Norge08:50 Uvær skaper trafikkproblemer08:43 SAS skal fly direkte fra København til Tokyo08:10 Universitet i nord dropper opptak av teologistudenter07:38 Skip grunnstøtte ved Rørvik i Trøndelag07:37 Vy vant kontrakten om togtrafikk på Bergensbanen og Vossebanen07:34 Juletreprodusenter sier de må legge ned på grunn av konkurranse fra store kjeder07:32 PST og tysk politi etterforsker terrorfinansiering via norske banker07:07 USA offentliggjør, Norge hemmeligholder: F-35-fly umulige å bruke06:45 Ingen tegn til liv på vulkanøya på New Zealand06:16 Flere fjellveier åpnet i Sør-Norge – kan stenge på kort varsel06:13 UNN: Åtte uønskede hendelser på ett døgn med ambulanseflymangel06:12 Dette skjer i dag06:01 Norge fremdeles på topp i FNs utviklings-rangering05:37 Sør-Afrika vant Miss Universe05:37 Dette skjedde i natt05:31 Brudd for Løke05:27 Trusler og sjikane preger opptakten til valget05:05 Langfingret tyv gikk rett i fella04:25 Tre banker har brukt 15 milliarder mot økonomisk kriminalitet03:35 Dødsfallene på Samoa stiger etter meslingutbrudd03:33 Norske handelshøyskoler bak andre nordiske på måling03:18 Johnsons parti øker på måling02:19 Nok en statsministerkandidat i Libanon trekker seg02:14 SV vil forby overnatting på lukket SFO01:31 Verdens våpensalg fortsetter å øke01:08 75-årig kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss01:00 Riksrevisjonens jagerflykritikk holdes hemmelig00:28 Slutt på egne innganger for kvinner og menn på restauranter i Saudi-Arabia00:12 Skarpnord mistet europatourtittelen på målstreken23:37 Farmen-vinner Erik Rotihaug: – Mentalt og fysisk utslitt22:07 Verdens våpensalg fortsetter å øke21:52 Kristoffersen og Nestvold-Haugen på pallen i Beaver Creek21:32 NISO-heder til Johaug og Warholm21:19 SV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02 Kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss20:59 Biler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet20:15 Uvær stenger fjelloverganger i hele Sør-Norge: To timers ventetid20:03 Drapet på Wilma (17): Politiet har pågrepet kjærestens far18:47 Fotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel i Oslo18:25 Havarikommisjonen undersøker ulykke i Rana18:20 Macrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform17:46 19 år gamle Markeng overrasket med femteplass: – Må oppjustere målene for sesongen17:27 Rundt 200 syrere får forlate al-Hol17:18 Hegerberg med hattrick i Lyons storseier17:15 Rapperen Juice Wrld (21) er død17:10 Olsbu Røiseland sikret norsk stafettseier16:37 Mann fant slange i eske med underbukser16:15 Har vi helt mistet evne til å føle skam?15:28 Maren Lundby vant igjen - knuste konkurrentene15:11 Viking vant cupfinalen - kaptein Tripic ble helten15:10 Mulig nesebrudd for Løke: – Fantastisk deilig15:00 Bjerkeli Grøvdal tok sølv terrengløp-EM
Siste nytt
19:29VerdenNord-Korea fornærmer Trump19:13NorgeFarevarsel for snø og vind sendt ut over store deler av Sør-Norge18:59VerdenSupervulkanene som kan ødelegge verden18:53NorgeLuftambulanselege sier opp jobben18:35NorgeFredsprisvinneren har ankommet Norge17:57SportKarlsson må stå over flere skirenn17:51NorgeFN-topp: – Klimakrisen største globale trussel siden andre verdenskrig17:42NorgeBedrageriliga svindlet pensjonister – millioner er sporløst borte17:30PolitikkSV truer med mistillit mot Høie i luftambulansesaken – Høie beklager16:58NorgeNorsk skip angrepet: Ni gisler løslatt etter 35 dager16:53PolitikkKnallhardt kjør mot Høie i luftambulansesaken16:46NorgeNy leder for flyoperasjoner i Babcock-ledelsen16:24NorgeKvinne dømt til 16 års fengsel for å ha drept mannen sin i Halden i 201516:19VerdenPaul Volcker er død15:54SportBarthold vraket fra EM-troppen: – Et vanvittig vanskelig uttak15:52SportTildelingen av fotball-VM 2022 etterforskes for korrupsjon15:18SportØstberg får fortsatt ikke gå verdenscuprenn15:04VerdenKjærestens far er sluppet fri – mistanken opprettholdes15:01NorgeTragedien i Tromsø: Moren døde av drukning og alvorlig nedkjøling14:52VerdenTidenes varmeste oktober – rammer de mest sårbare14:29Kultur«Marriage Story» årets Golden Globe-grossist14:12SportDrømmedag for Norge i VM: Seier over Sør-Korea og hjelp fra alle hold13:52NorgeHelse Nord kaller situasjonen «bekymringsfull» – har satt krisestab13:48Kultur9. ETG: Århundrets julekalender: Velkomen til år 200613:33VerdenForlatt femåring bar baby gjennom sprengkulde13:25SportRUSADA: – En tragedie for rene utøvere13:25VerdenFredsprisvinner i motvind på hjemmebane13:23PolitikkRegjeringsbygning på Malta stormet av demonstranter13:23PengerNye regler skal gjøre det enklere å kjøre drosje13:22ReiseTurister må holde avstand fra hvalen13:21MotorEU gir grønt lys til storstilt batteri-satsing12:48SportHaaland beste tenåring i Europa12:34VerdenPutin og Zelenskyj møtes i Paris12:16PolitikkStøre innkalles til høring om trygdeskandalen12:15NorgeBilist kjørte ned i hull der to personer jobbet11:53NorgeTolletaten advarer mot dødelige ecstasypiller11:28PolitikkToryene øker forspranget på ny måling11:27VerdenMinst 26 omkom i oversvømmelser i Uganda11:17SportRussland utestengt fra OL og VM i fire år11:15NorgeMann siktet for drap på kvinne i Drammen10:38SportGuardiola usikker på om City kan kjempe i Europa10:24SportMikael Dorsin erstatter Bjørnebye10:23VerdenKina vil kvitte seg med utenlandsk datautstyr09:50KulturSjefredaktøren i Aftenposten går av09:33VerdenMinst 2.000 koalaer har mistet livet i skogbrannene09:33KulturWallin funnet skyldig i å ha ærekrenket Virtanen09:28VerdenTyrkia returnerte elleve IS-medlemmer til Frankrike09:28SportSerbia og Danmark med VM-gave til Norge08:50NorgeUvær skaper trafikkproblemer08:43ReiseSAS skal fly direkte fra København til Tokyo08:10NorgeUniversitet i nord dropper opptak av teologistudenter07:38NorgeSkip grunnstøtte ved Rørvik i Trøndelag07:37ReiseVy vant kontrakten om togtrafikk på Bergensbanen og Vossebanen07:34PengerJuletreprodusenter sier de må legge ned på grunn av konkurranse fra store kjeder07:32NorgePST og tysk politi etterforsker terrorfinansiering via norske banker07:07NorgeUSA offentliggjør, Norge hemmeligholder: F-35-fly umulige å bruke06:45VerdenIngen tegn til liv på vulkanøya på New Zealand06:16NorgeFlere fjellveier åpnet i Sør-Norge – kan stenge på kort varsel06:13NorgeUNN: Åtte uønskede hendelser på ett døgn med ambulanseflymangel06:12NorgeDette skjer i dag06:01Helse og livsstilNorge fremdeles på topp i FNs utviklings-rangering05:37VerdenSør-Afrika vant Miss Universe05:37NorgeDette skjedde i natt05:31SportBrudd for Løke05:27PolitikkTrusler og sjikane preger opptakten til valget05:05VerdenLangfingret tyv gikk rett i fella04:25PengerTre banker har brukt 15 milliarder mot økonomisk kriminalitet03:35Helse og livsstilDødsfallene på Samoa stiger etter meslingutbrudd03:33NorgeNorske handelshøyskoler bak andre nordiske på måling03:18PolitikkJohnsons parti øker på måling02:19PolitikkNok en statsministerkandidat i Libanon trekker seg02:14NorgeSV vil forby overnatting på lukket SFO01:31VerdenVerdens våpensalg fortsetter å øke01:08Norge75-årig kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss01:00NorgeRiksrevisjonens jagerflykritikk holdes hemmelig00:28VerdenSlutt på egne innganger for kvinner og menn på restauranter i Saudi-Arabia00:12SportSkarpnord mistet europatourtittelen på målstreken23:37KulturFarmen-vinner Erik Rotihaug: – Mentalt og fysisk utslitt22:07VerdenVerdens våpensalg fortsetter å øke21:52SportKristoffersen og Nestvold-Haugen på pallen i Beaver Creek21:32SportNISO-heder til Johaug og Warholm21:19PolitikkSV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02NorgeKvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss20:59NorgeBiler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet20:15NorgeUvær stenger fjelloverganger i hele Sør-Norge: To timers ventetid20:03VerdenDrapet på Wilma (17): Politiet har pågrepet kjærestens far18:47NorgeFotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel i Oslo18:25NorgeHavarikommisjonen undersøker ulykke i Rana18:20PolitikkMacrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform17:46Sport19 år gamle Markeng overrasket med femteplass: – Må oppjustere målene for sesongen17:27VerdenRundt 200 syrere får forlate al-Hol17:18SportHegerberg med hattrick i Lyons storseier17:15KulturRapperen Juice Wrld (21) er død17:10SportOlsbu Røiseland sikret norsk stafettseier16:37NorgeMann fant slange i eske med underbukser16:15VerdenHar vi helt mistet evne til å føle skam?15:28SportMaren Lundby vant igjen - knuste konkurrentene15:11SportViking vant cupfinalen - kaptein Tripic ble helten15:10SportMulig nesebrudd for Løke: – Fantastisk deilig15:00SportBjerkeli Grøvdal tok sølv terrengløp-EM
Populært