Aper steinet eldre mann til døde

<p>En ape på toppen av et tempel i Vrindavana, India, tester ut et par solbriller. Bildet har ingen direkte forbindelse med den omtalte saken.</p>
En ape på toppen av et tempel i Vrindavana, India, tester ut et par solbriller. Bildet har ingen direkte forbindelse med den omtalte saken. Foto: Colourbox

Apene har gått amok i Nord-India, der de stjeler babyer, penger, alkohol, bensin, og bryter seg inn i sykehus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en landsby i regionen Uttar Pradesh, øst for hovedstaden New Delhi, døde mannen av skadene han fikk i møte med en gruppe aper, skriver Times of India.

Han samlet ved til «homa», et urgammelt offerritual forankret i vediske skikker, som er enda eldre enn hinduisme og buddhisme.

Apene, av arten rhesusape, begynte av en eller annen grunn å kaste murstener ned på ham som de plukket løs fra en bygning. 72-åringen ble truffet i hodet og brystet. Politiet klassifiserer dette som en «ulykke».

Broren: – Kastet 20 mursteiner

Det er ikke godt nok for broren. Ifølge ham kastet apene mer enn 20 murstener på den eldre mannen.

– Kastet ned fra en formidabel høyde var det nok til å drepe ham. Disse lovløse apene står bak ugjerningen og må bli straffet, sier Krishnapal Singh til avisen.

Apene har blitt et såpass stort problem for den indiske befolkningen i de nordlige regionene at folk vet ikke sitt arme råd. Likevel, politiets stasjonssjef Chitwan Singh, avviser å registrere en sak mot apene.

– Dette vil gjøre oss til latter. Jeg tror ikke dette er en logisk forespørsel, sier Chitwan Singh.

Stjal og druknet spedbarn

Angrepet er ikke enestående. I april i år ble et nyfødt, 16 dager gammelt spedbarn bortført av en ape mens det sov under et myggnett i den nordøstlige regionen Odisha. Den tok babyen opp på taket og forsvant, skriver AFP.

Babyen ble senere funnet død i bunnen av en brønn. Obduksjonen viste at babyen druknet, ifølge politiinspektør S.M. Baral.

– Siden det ikke var noen merker på babyen, er det mulig at apen slapp den ned i brønnen, sa hun.

Stjeler mat og alkohol

Apene er kjent for å stjele mat og alkohol, til og med gjøre innbrudd i biler og sykehus, når de finner ut hvordan komme forbi dørene. På ett av sykehusene opplever de ansatte 120 bitt i året.

I 2007 falt New Delhis viseborgermester i døden fra balkongen etter et basketak med ville aper.

Som oftest er det rhesusaper som er det største problemet. Det gjør at enkelte engasjerer og trener opp større apearter, som langurer, som de mindre rhesusapene kan respektere og holde seg unna. Imidlertid kan de rhesusapene finne på å komme i flokk og banke dem opp.

Les også: Nordmenn stoppes med apekjøtt på grensa

Indere har begynt å trene opp langurer som «vaktbikkjer» for å ta rotta på de mindre rhesusapene. Bilde fra New Dehli. Foto: Sonu Mehta / AP
Indere har begynt å trene opp langurer som «vaktbikkjer» for å ta rotta på de mindre rhesusapene. Bilde fra New Dehli. Foto: Sonu Mehta / AP

Avhengige av bensin

Rhesusapene har også blitt en plage for turister, skriver India Today. Apene har for eksempel invadert Taj Mahal, et av verdens sju underverker.

I mai ble to franske turister angrepet og bitt til blods i bena. Besøkende i nærheten måtte flykte fra de aggressive apene.

I en landsby i nordvest, Supa, opplevde innbyggere 19 angrep på én måned. En kvinne ble av ingen tilsynelatende grunn meid ned bakfra og falt ned i asfalten med hodet først. En bonde ble dratt ned fra en motorsykkel.

Hvorfor de angrep en motorsyklist, kan man bare spekulere over. Imidlertid er enkelte av apene glade i bensinlukten. I november i fjor ble en gjeng aper tatt på fersken i å stjele bensin fra motorsykler og drikke det.

Aper leker «Robin Hood»

Apene har også blitt observert mens de stjal penger. I Shimla, nord for New Delhi, tok en ape 10.000 rupier fra et hjem den kom seg inn i gjennom vinduet, etter et frustrerende søk etter mat. Så moret den seg i en time med å kaste sedlene ned på turistene som løp rundt og plukket dem opp. Ifølge øyenvitner kastet den ned én og én seddel.

Tilfellet skal heller ikke være det første der apene leker millionærer. For to år siden stjal også en annen ape penger fra en gullsmedbutikk.

Bare i den ene regionen der Shimla er hovedstaden, er det registrert 2.315 angrep siden 2004. I 2016 erklærte regionen apene som skadedyr og satte en skuddpremie. Likevel har kun fem aper blitt drept eller fanget.

Brukt til medisinske forsøk

Årsakene til eksplosjonen av bestanden er flere. Gjennom store deler av 1900-tallet ble rhesusapene eksportert til bruk i medisinske forsøk. Så mange som 50.000 aper ble fanget og sendt ut av landet per år. Populasjonen ble redusert med mer enn 90 prosent.

Men i 1977 ble eksporten strengt regulert. Samtidig eksploderte Indias befolkning og tok beslag på stadig mer av deres tidligere leveområder.

Dessuten er apene sett på som hellige av mange indere, som gir dem mat.

I byene er det generelt overflod av mat for apene. Tidligere brukte de 10-14 timer om dagen på å finne mat. Nå tar det ti minutter. Resten av tiden bruker de på å formere seg og skape ugagn.

Personvernpolicy