Meny

Arkeologisk storfunn i Svartehavet:

– Verdens eldste intakte skipsvrak

Et over 2400 år gammelt gresk handelsskip er funnet godt bevart på 2 kilometers dyp utenfor kysten av Bulgaria. Arkeologer antar at det er verdens eldste bevarte skipsvrak.

Det 23 meter lange skipet er antatt å stamme fra antikkens Hellas.

– At et skip fra antikkens verden skulle kunne bevares intakt på 2 kilometers dyp er noe jeg aldri hadde trodd var mulig, sier professor Jon Adams, leder av forskningsprosjektet Black Sea Maritime Archaeology Project (MAP), som gjorde funnet.

Vraket omtales allerede som «verdens offisielt eldste kjente intakte skipsvrak», skriver BBC News.

Ror, roernes benker og innholdet i skroget til det eldgamle funnet er bevart nærmest helt intakt.

– Dette vil endre vår forståelse av skipsbygging og sjøfart i den antikke verden, sier professor Adams.

– Trygt for skattejegere

Skipet har en utforming tilsvarende den man ser på den såkalte Sirene-vasen i British Museum. Vasen er fra ca. år 480 f.Kr., og viser sagnhelten Odyssevs som binder seg til masten for å kunne lytte til sirenenes sang uten å bli lokket overbord. Foto: British Museum.

Handelsfartøyet er så godt bevart fordi vannet i området er anoksisk, altså uten oksygen. På 2000 meters dyp er det også langt utenfor rekkevidde for dykkere og skattejegere.

Fjernstyrte undervannsfarkoster har vært brukt til å undersøke vraket.

– Det er godt bevart, og ligger trygt. Det er ikke i ferd med å forringes, og det vil neppe tiltrekke seg skattejegere, sier et av ekspedisjonens medlemmer, Helen Farr, til BBC News.

På 400-tallet f.Kr., da skipet ble bygget, var det mye skipsfart mellom Middelhavet og de antikke greske Svartehavskoloniene.

Professor Jon Adams. Foto: blackseamap.com

Les også: Katastrofeskipet «Amoco Cadiz» utenfor Bretagne har blitt en dykkermagnet

En rekke vrakfunn

I løpet av tre års undersøkelser i Svartehavet har Black Sea M.A.P. påvist 67 vrak, inkludert romerske handelsskip og en kosakk-flåte fra 1600-tallet.

ABC Nyheter har også tidligere omtalt undervannsjakten: Tusen år gamle skip funneti Svartehavet: – Håper vi finner et vikingskip

Forskerne brukte to undervannsroboter til å lage et 3D-kart over skipet og hente ut en prøve som er brukt til aldersbestemmelse ved karbondatering. De planlegger å la skipet ligge mer eller mindre uforstyrret på havets dyp.

Data fra det nyeste funnet vil legges frem ved Black Sea MAP-konferansen i London senere i uken. Det skal også vises en dokumentarfilm om funnet ved British Museum tirsdag.

Les også:

Fant spansk gallion med enorme skatter

Polarskuta Maud har ankommet Asker

Populært