CNN: Russland ruster opp i Kaliningrad

VIDEO: Tsjernjakhovsk er stedet hvor blant annet Iskander M-missilene du kan se i denne videoen er utplassert. Anleggene her skal ifølge CNNs analyser ha blitt ytterligere utvidet den siste tiden.

Nye satellittbilder tyder på at Russland er i ferd med å bygge opp flere militærbaser i Kaliningrad-enklaven sør i Østersjøen, ifølge CNN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kaliningrad er en russisk enklave som ligger inneklemt mellom NATO-landene Litauen og Polen. Enklaven nevnes ofte i rapporter om økt spenning og opprusting i Østersjøregionen.

Så sent som for to uker siden plasserte Russland ut avanserte Iskander-raketter i enklaven, noe som fikk den svenske forsvarsministeren Peter Hultquist til å reagere:

– Utplassering av raketter som kan bære kjernefysiske våpen gir dette en ekstra dimensjon. Det er et urovekkende og provokativt signal, uttalte Hultquist.

Les også: USA nyanserer trussel om å «ta ut» russiske raketter

Søreide: Russiske styrker i nord utfordrer NATO

Omfattende modernisering

Nå har nyhetskanalen CNN publisert satellittbilder som skal vise ytterligere russisk styrkeoppbygging i Kaliningrad-området.

Kaliningrad

Kaliningrad har vært russisk territorium siden 1946, da det østre og sentrale Tyskland ble okkupert og den tyske byen Königsberg ble annektert av Sovjetunionen. Under den kalde krigen var enklaven først og fremst kjent som flåtebase. I dag er det en stadig viktigere militærbase for Russland og sammen med St. Petersburg en av to større russiske havner i Østersjøen.

Den russiske enklaven Kaliningrad har vært russisk siden 1946. Enklaven ligger strategisk plassert mellom Litauen og Polen og nevnes ofte i rapporter om økt spenning og opprusting i Østersjøregionen. Nå viser nye satellittbilder en større militær opprustning, ifølge CNN. Foto: Wikimedia Commons.
Den russiske enklaven Kaliningrad har vært russisk siden 1946. Enklaven ligger strategisk plassert mellom Litauen og Polen og nevnes ofte i rapporter om økt spenning og opprusting i Østersjøregionen. Nå viser nye satellittbilder en større militær opprustning, ifølge CNN. Foto: Wikimedia Commons.

Bildene, som er tatt og analysert av det sivile byrået ImageSat International, skal ifølge CNN bekrefte at det pågår en omfattende modernisering og utviding av fire anlegg i enklaven.

Det inkluderer renovering av en bunker i et område hvor det antas at det oppbevares kjernefysiske våpen.

En annen serie bilder viser 40 nye bunkere under bygging i sommer i et depotområde nært Primorsk, Russlands nest største havn i Østersjøen.

På bilder tatt ti uker senere fremstår bunkerne som ferdigbygget.

Les også: NATO-styrker strømmer inn til megaøvelse i Norge

Russland holder rekordstor militærøvelse

Flere oppgraderinger

Også flybasen Kaliningrad Chkalovsk ni kilometer nord for Kaliningrad ser ut til å ha gjennomgått en oppgradering, ifølge de nye bildene.

Oppgraderingen inkluderer en ny jernbaneforbindelse og installering av et nytt landingssystem som gjør det lettere for fly å lande i dårlig vær.

Les også: Litauen vil bygge gjerde mot russisk enklave

Den siste serien med satellittbilder viser en oppgradering av byen Tsjernjakhovsk, rundt 80 kilometer utenfor Kaliningrad. Byen huser blant annet Russlands 152. missilbrigade, og i februar i år ble det taktiske missilsystemet Iskander-M plassert her.

Missilene har en antatt rekkevidde på opp mot 500 kilometer, noe som gjør at omlag halvparten av EU-landene er innenfor rekkevidde, ifølge Litauens president Dalia Grybauskaite.

Les også: Polen reagerer på russiske atomraketter nær grensa

NATO-fly mistet missil – Russland reagerer

USA: - Vi lar oss ikke avskrekke

Russiske myndigheter har ikke ennå besvart CNNs ønske om en kommentar på satellittbildene av den siste opprustingen i Kaliningrad, men den russiske regjeringen har flere ganger forsvart deres rett til å stasjonere våpen der.

Den amerikanske admiralen James G. Foggo, som leder NATO-øvelsen som starter i Norge neste uke, understreker overfor CNN hvor viktig Kaliningrad-området er for russerne.

Opprustingen i enklaven påvirker imidlertid ikke NATOs operasjoner i regionen.

– Om de vil utfordre oss, så vil vi utfordre dem. Vi lar oss ikke avskrekke av de systemene som finnes der ute, sier admiral Foggo.

Les også: NATO-land beskylder Russland for hackerangrep

CNBC: Russland har mistet atomrakett i Barentshavet

Personvernpolicy