Michigan, USA:

Brukte sjelden meteoritt som dørstopper - i 30 år

En gårdeier fra Michigan i USA kontaktet geologene ved et lokalt universitet, for å be om en vurdering av en stein han hadde hatt i 30 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er vanlig at folk kommer og spør om steinene de har funnet er meteoritter, sier geologen Mona Sirbescu ved universitetet Central Michigan.

– I 18 år har jeg alltid måtte svare nei, sier hun i en pressemelding.

Det har nå endret seg.

Tidligere i år kom en mann fra Grand Rapids i delstaten for å be henne undersøke en stor stein han har hatt i 30 år. Hun var skeptisk, men sa seg villig til å møte mannen. Steinen han hadde med seg var en skikkelig rugg, den største potensielle meteoritten hun har blitt bedt om å undersøke.

– Jeg forsto umiddelbart at dette var noe spesielt, sier hun.

Geolog Monaliza Sirbescu var den første akademikeren som gransket steinen siden den falt ned i Michigan i 1930. Faksimile fra universitetets video.
Geolog Monaliza Sirbescu var den første akademikeren som gransket steinen siden den falt ned i Michigan i 1930. Faksimile fra universitetets video.

Undersøkelsen viste seg at det faktisk dreide seg om en 10 kg tung meteoritt, den sjette største som er funnet i delstaten noensinne. Den kan være verdt opp mot én million kroner.

– Steinen er den mest verdifulle meteorittprøven jeg noen gang har holdt, vitenskapelig og monetært, sier forskeren.

Les også: Mystiske kuler fra rommet landet i åker i Peru

Landet med et smell i 1930

Mannen fikk tak i meteoritten i 1988 da han kjøpte en gård i Edmote i Michigan. Den lå ute i et skur. Bonden som solgte gården sin mente selv at det var en meteoritt.

– På 30-tallet hadde bonden og faren hans sett den lande på eiendommen, med et stort brak. Meteoritten var fremdeles varm da de gravde den opp av krateret.

Bonden mente steinen var del av eiendommen, og at mannen kunne få den.

Den nye eieren av gården beholdt steinen i 30 år. Han brukte den blant annet som dørstopper, og lot barna vise den frem på skolen i forbindelse med undervisning.

Les også: En innvandrer fra et annet solsystem

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Steinen veier omtrent 10 kilo. Faksimile fra universitetets video.
Steinen veier omtrent 10 kilo. Faksimile fra universitetets video.

Sjeldent metall

Da han nylig leste om folk som fant og solgte små biter av meteoritter ble han nysgjerrig på hvor mye hans var verdt, og kontaktet universitetet.

Med røntgen-instrumenter er det fastslått at steinen inneholder 88 prosent jern og 12 prosent nikkel, et metall som er sjeldent på jorda.

Nå vurderer USAs nasjonalmuseum, Smithsonian, å kjøpe meteoritten for å stille den ut.

En prøve av meteoritten skal også granskes nærmere for å lære mer om sammensetningen.

Les også: Her smeller det over Finnmark

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden