Meny

Vulkanekspert advarer om Katla: – Det er noe som skjer der

Magma kan være i ferd med å bygge seg opp inne i den islandske vulkanen Katla, ifølge ny forskning. I tillegg viser målinger at store mengder gasser siver ut av vulkanen. Det kan være et forvarsel på at et større utbrudd er i emning.

Det skriver den statlige kringkasteren på Island, Ríkisútvarpið.

Katla er en av Islands største og mest aktive vulkaner. Det siste kjente utbruddet var i 1918. Etter utbruddet til Eyjafjallajökull i mars 2010 fryktet islandske geofysikere at Katla skulle følge etter, men faren ble avblåst.

For om lag to år siden ble det registrert flere store og små jordskjelv rundt vulkanen Katla. Også da lyste varsellampene blant ekspertene.

– Katla minner om at hun eksisterer

– Dette er vitterlig blant de større jordskjelvene vi har registrert her i området. Man kan si det slik at dette er Katla som minner om at hun eksisterer, sa Gunnar B. Guðmundsson, geofysiker ved Meteorologisk institutt på Island, til den islandske nettavisen Vísir i august 2016.

Så sent som i fjor skal det ha blitt registrert økt aktivitet i vulkanen. Fortsatt venter forskere på at et nytt utbrudd kan komme, men når det vil skje er det ingen som vet.

Nye målinger viser imidlertid at noe kan være på gang, ifølge islandske og britiske forskere som sammen har undersøkt gassutslippene fra den gigantiske vulkanen.

Les også: Vulkanen Katla er på overtid: – Folk har én time på seg til å komme seg ut

– Det overrasket oss

Ved hjelp av et spesialdesignet forskningsfly har forskerne kartlagt at Katla nå slipper ut enorme mengder karbondioksid, skriver NRK.

– Det som kom ut av vulkanen overrasket oss. Det var en enorm mengde karbondioksid som strømmet ut av vulkanen. Og det var ingen tvil om at dette kom ut av Katla, sier vulkanolog Evgenia Iljinskaja ved universitetet i Leeds til RUV.

Katla rager 1512 meter over havet og ligger 300–400 meter under den 595 kvadratmeter store isbreen Mýrdalsjökull. Krateret har en diameter på 10 kilometer.

Vulkanen har siden 874 hatt i overkant av tyve utbrudd, med omtrent femti års mellomrom. De tre siste utbruddene hadde en varighet på henholdsvis 30, 20 og 24 dager, ifølge Wikipedia.

– Det er noe som skjer der

Slik så det ut da Katla hadde et utbrudd i 1918. Foto: Nordic Volcanological Center, Iceland

Institutt for geovitenskap ved Háskóli Íslands mener vulkanen trolig hadde et lite utbrudd i 1955, men at det var så lite at det ikke brøt igjennom isen, men beboere i nærheten kunne observere at flomvann fosset nedover fjellsiden.

Et nytt, stort utbrudd vil kunne resultere i askenedfall og nedsmelting av breen, som igjen vil kunne utløse storflom og elvedannelse.

Nå advarer forskere og geofysikere om at den sovende kjempen kan våkne til liv.

– Vi trenger å vite om gassen alltid er så stabil i så store mengder, eller om det er på vei oppover. Det er kjent fra andre utbrudd på Hawaii og i Alaska at karbondioksid kan oppstå uker eller flere år før utbruddet. Disse resultatene viser at det er noe som skjer der, understreker Evgenia Iljinskaja overfor den islandske kringkasteren Ríkisútvarpið.

Les også: Over 200 jordskjelv på ett døgn ved islandske Katla

– Tegn på at magma bygger seg opp

Vulkanen Katla ligger under store mengder is og snø. Forskere mener det kan nærme seg et utbrudd. Så sent som i 2017 ble det registrert økt aktivitet to ganger.

– Vi kan ikke si noe om mengden magma endrer seg; hverken om den øker eller minsker. For å kunne si noe om det må vi måle gassutslippene jevnlig. Dersom fremtidige målinger viser at utslippsmengden øker, så kan det være et tegn på at magma bygger seg opp, skriver Iljinskaja i en epost til NRK.

Et utbrudd fra Katla vil sannsynligvis være minst ti ganger kraftigere enn utbruddet fra Eyjafjallajökull som førte til store askeskyer og som lammet flytrafikken i mange land.

Les også: Over 500 turgåere evakuert fra indonesisk vulkan etter jordskjelv

Aktiv vulkan under isen truer Antarktis

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært