Meny

Vil ha forbud mot sigarettfilter laget av plast

Sigarettsneiper samlet inn under en strandrydding i Oregon i 2012. Foto: Thomas Jones / Ocean Conservancy.

Årlig produseres det 5,6 billioner sigaretter. De aller fleste av disse har et filter laget av en type plast det tar tiår å bryte ned. Nå kan det bli aktuelt med forbud.

Se for deg forurensning av havene, og du ser trolig for deg mengder av plastflasker, poser og sugerør som flyter rundt i vannet.

Men det er faktisk ikke denne plasten som er det største menneskeskapte forureningsproblemet for havene våre, skriver NBC.

– Det er sigarettstumper.

Stumpene som blir igjen etter at du har tatt deg en blås ser muligens nokså harmløse ut, men de kan føre til svært uheldige konsekvenser for både hav og dyreliv.

Inneholder plast

Årlig produseres det rundt 5,6 billioner sigaretter i verden. De aller fleste av disse har et filter laget av celluloseacetat, en type plast det kan ta tiår å bryte ned.

I tillegg er filteret fylt med alle de samme giftstoffene som er i sigaretter. Disse blir spist av havdyrene. Forskere har funnet restene i rundt 70 prosent av sjøfugl og 30 prosent av havskilpadder som er undersøkte, skriver NBC.

Les også: Forskning: Kontaktlinser som kastes i do brytes ned og kan ende som mikroplast

Ifølge NBC ender så mange som to tredjedeler av de 5,6 billioner sigarettene som produseres årlig i naturen. Siden 1986 har miljøgruppen Ocean Conservancy vært med og sponset strandryddinger hvert år. I løpet av de 32 årene som har gått siden starten, har det resultert i over 60 millioner innsamlede sigarettstumper, skriver Ocean Conservancy i en rapport.

Vil ha forbud

Nå forsøker kampanjen «Cigarette Butt Pollution Project» å forby sigarettfiltre laget av plast.

– Det synes klart at slike filtre ikke gir noen helsemessige fordeler. De tjener bare som et markedsføringsverktøy, samtidig som de gjør det lettere for folk å røyke, forteller kampanjens grunnlegger og helseprofessor Thomas Novotny til NBC.

Forsøket på å få på plass en lov som skal forby slike sigarettfiltre har sviktet hittil, trolig fordi mange lovgivere i USA mottar kampanjebidrag fra tobakkindustrien.

Les også: Plastforsøpling kan gi økt global oppvarming Så mye plast er det på strendene

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært