Verdens eneste mammuthatt selges for 80.000

Se video: Denne hatten er verdens eneste laget av ekte mamuthår.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da det nylig ble gjort et nytt mammutfunn i Sibir fikk en lokal bygningsarbeider en idé.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle som har hatt på seg bestemors ullue eller strikkede raggsokker vet hvordan det kan klø når ullfibrene skraper mot huden.

Du kan trolig multiplisere den følelsen opp og i mente mange ganger - om du tar på deg lua russiske Vladimir Ammosov (44) har skaffet seg.

Ullua er nemlig ikke strikket av deilig merinoull, eller eksklusivt garn fra angorakanin eller angorageit. Ei heller er den laget av alpakkaull eller kashmirgeiter. Den er laget av hår fra flere tusen år gammel ... mammut.

– En slektning av meg besøkte et gammelt gravsted for ullhåret mammut i nærheten av landsbyen Kazatsje i Sakha (tidligere republikken Jakutia i Sibir, red.anm). Der fylte han en pose med mammuthår som han solgte til meg, forteller Vladimir Ammosov til nyhetsbyåret AP.

– Jeg tittet på posen og funderte på hva jeg skulle gjøre med all ulla. Så bestemte jeg meg rett og slett for å forsøke å lage en hatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sakha-regionen i Sibir er kjent for de mange mammut-restene som er funnet i permafrosten i området. Spesielt Batagaika-krateret er et eldorado for forskerne.

Les også: De siste mammutene tørstet trolig i hjel

Vond å bruke

Inspirert av de runde hattene som lages av hestehår i regionen, tenkte Ammosov at det måtte være mulig å lage noe tilsvarende av håret fra mammuten. Han tok derfor kontakt med en hattemaker og hyret ham til å lage en tradisjonell, rund Sakha-hatt.

Ammosov kontaktet også en ekspert fra Mammutmuseet i Jakutsk for å få bekreftet at hatten virkelig var laget av hår fra den utdødde og behårede elefantarten som for noen tusen år siden regjerte på tundraen i det nordlige Europa, Amerika og Sibir.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er faktisk lett å skille mammuthår fra andre dyr. Bare en mammut kan ha hår så tykt med den lengden, sier musemsdirektør Semjon Gigorjev - og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er den mest stikkende hatten jeg noen gang har hatt på meg.

Håret er beregnet å være mellom 10.000 og 30.000 år gammelt.

Les også: Dinosaur-skjelett solgt for 2 millioner euro

Som hodemassasje

Foruten at den stikker, beskrives ullua, eller hatten, som fullstendig luktløs og som ekstra tykk. Som om den konstant gir deg hodemassasje ved bruk.

Ifølge Vladimir Ammosov blir slike runde hodeplagg tradisjonelt brukt av menn ved spesielle anledninger, som for eksempel nyttår eller sommersolverv.

– Men fordi vi lever i det 21. århundret, ser jeg ingen problemer med at kvinner eller barn kan ha på seg en hatt som dette.

Ifølge russiske medier er det uvanlige hodeplagget nå til salgs. Ammosov har planlagt å legge ut hatten på en auksjon i Vladivostok i september. Der håper han å få over 80.000 kroner for hodeplagget.

Se video øverst i saken.

Les også: – Jeg vet ikke om vi ønsker oss T-rex tilbake