Meny

Professor om bilbrannene i Sverige:

– Hensikten med bilbrannene er å provosere samfunnet

Se video fra bilbrannen på Frölunda Torg i Göteborg natt til tirsdag.

Over hundre biler er påtent i Sverige siden helgen. Også natt til onsdag brant det. 9. september går Sverige til valg: – Brannene skjer under svært sensitive politiske omstendigheter, sier kriminologen Jerzy Sarnecki.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utbrente biler på en parkeringsplass ved Frölunda torg i Gøteborg. Rundt 80 biler ble enten satt fyr på eller utsatt for hærverk i og utenfor Göteborg mandag kveld. Foto: Adam Ihse/TT / NTB scanpix
Utbrente biler på en parkeringsplass ved Frölunda torg i Gøteborg. Rundt 80 biler ble enten satt fyr på eller utsatt for hærverk i og utenfor Göteborg mandag kveld. Foto: Adam Ihse/TT / NTB scanpix

– Hensikten med bilbrannene er å «jävlas med» samfunnet og politiet. Det er en slags samfunnsprotest utført av grovt kriminelle, sier professor i kriminologi ved Stockholms universitet, Jerzy Sarnecki, til ABC Nyheter.

Politiet mistenker at brannstiftelsen kan ha vært koordinert gjennom sosiale medier.

– Det er åpenbart at det var koordinert, da brannene ble antent samtidig flere steder vest i Sverige. Men en viss grad av koordinering behøver ikke innebære at det var en konspirasjon. Politiet må nå etterforske dette svært nøye, sier Sarnecki.

Ytterligere to biler ble påtent i Västre Frölunda i Göteborg i løpet av en halvtime natt til onsdag, i det samme området der flere biler ble påtent natt til tirsdag. Også i Mölndal utenfor Göteborg og i Borås brant det.

Professor i kriminologi ved Stockholms universitet Jerzy Sarnecki. Foto: su.se.
Professor i kriminologi ved Stockholms universitet Jerzy Sarnecki. Foto: su.se.

Det er uklart om de siste brannene kan knyttes direkte til de nærmere 100 bilene som ble påtent og vandalisert natt til tirsdag, men ifølge operasjonsleder Johan Ljung i Väst politidistrikt er det mye som tyder på det.

Sverige går til valg 9. september, og bilbranner er ikke uventet blitt tema i valgkampen. Statsminister Stefan Löfven gikk hardt ut tirsdag og la ikke skjul på at han var «forbannet».

– Brannene skjer under svært sensitive politiske omstendigheter. Om noen ville provosere frem slike hendelser for å vinne politiske poeng ville det vært fullt mulig, men vi vet ikke om det ligger noe slikt bak, sier kriminologen.

– Ser du dette i sammenheng med svensk innvandringsdebatt?

– Det vil jeg ikke svare på. Vi vet ikke om det er en sammenheng, og om det var tilfelle vet vi ikke hvem som sto bak.

Les også: Wara bekymret over svenske bilbranner

Sveriges statsminister Stefan Löfven (t.v.) på Frölunda torg i Göteborg, etter mandagens mange påsatte bilbranner i byen. Foto: Henrik Brunnsgård/TT / NTB scanpix
Sveriges statsminister Stefan Löfven (t.v.) på Frölunda torg i Göteborg, etter mandagens mange påsatte bilbranner i byen. Foto: Henrik Brunnsgård/TT / NTB scanpix

«Tok av» i 2009

Ungdom i kriminelle kretser har gjennomført slik vandalisme flere ganger tidligere. Ifølge en tidligere artikkel om tilsvarende branner hos SVT tok den bisarre «trenden» av i området omkring Gottsunda år 2009. Etter dette ble antall bilbranner mer enn doblet.

– Vi har også tidligere sett branner av dette slaget og lignende opptøyer i sosialt utsatte områder. Svenske politi omtaler visse områder som «sosialt utsatt», sier Sarnecki.

– Dette er ghettolignende områder med sosiale problem, høy ungdomskriminalitet, arbeidsledighet og dårlige skoleresultater, sier Sarnecki.

De første meldingene om bilbranner begynte å strømme inn fra Göteborg og Trollhättan i 21-tiden mandag kveld. Utover natten kom det lignende meldinger fra Stockholm og flere andre byer. Da politiet rykket ut til meldinger om bilbranner i Trollhättan ble de møtt av steinkastende ungdommer.

– Ungdomsopptøyer er noe vi av og til har, både i Sverige og Norge, men det med bilene er litt spesielt. Det er lett å tenne på en bil, og det vekker stor oppmerksomhet, sier Sarnecki.

«Å brenner biler i august er ikke uvanlig», skriver SVT Nyheter.

– Det er særlig urolig i disse områdene like før skolestart og rett etter at sommerferien har begynt, sier Sarnecki.

Les også: Löfven forbannet over bilbranner i Sverige

– Ukens branner skiller seg ut

Kulturgeograf John Östh ved Uppsala universitet har studert bilbrannene som fenomen. Han bekrefter at bilbrannene er en trend som har tiltatt siden 2009, men mener det er viktig å betrakte denne ukens branner også som enkelthendelse:

– Brannene fremstår mer koordinert, og skiller seg dermed ut, sier Östh til ABC Nyheter.

– Hvis jeg skal spekulere fritt kan denne ukens hendelser fremstå som en slags hevn for noe politiet har gjort, eksempelvis innsats mot narkohandel eller annen gjengkriminalitet.

Östh forsker på segregasjon og utenforskap i Sverige, og deltok i en studie der man særlig tok for seg bilbrannene.

– I vår studie så vi på sammenhengen mellom bilbranner og segregasjon, områder der unge faller utenfor arbeidslivet og det er økonomisk fattigdom, sier han.

På 50- og 60-tallet ble det bygget store boligområder i forsteder til svenske storbyer, omtalt som «miljonprogrammet». I perioden 1965-75 ble det bygget omkring 100.000 boliger per år.

– Det var ikke noe galt med tanken, at folk skulle anledning til å bo billig med ok standard nær storbyene. Men områdene har gått fra å være arbeiderklassebydeler til segregerte «utenforskapsområder». Mange ungdommer har havnet helt utenfor, sier Östh.

Les også: Löfven vil ikke lempe på asylreglene

– Ofte innvandrerbakgrunn

Lektor i samfunnsgeografi ved Uppsala universitet, John Östh. Foto: uu.se.
Lektor i samfunnsgeografi ved Uppsala universitet, John Östh. Foto: uu.se.

Det er særlig i slike områder bilbrannene har vært et fenomen.

– Ofte har de involverte ungdommene innvandrerbakgrunn, men det finnes svært mange innvandrerungdommer i Sverige som ikke oppfører seg slik. Hendelsene er først og fremst knyttet til det sosiale og økonomisk utenforskapet, sier Östh.

– Det er overhodet ingen unnskyldning. Dette er kriminelle handlinger og skal behandles deretter, men skal vi løse problemet må vi se på hva som ligger bak.

Statsminister Löfven har uttalt at han og partiet Socialdemokraterna vil slå hardt ned på slik kriminalitet og vise at vandalismen ikke er akseptabel.

– Jeg synes det har vært en ganske nøktern holdning denne gang, også hos partier som Sverigedemokraterne. Det later til å være en enighet om å betrakte denne ukens hendelser først og fremst som kriminalitet, sier Östh.

En av dem som ble pågrepet etter bilbrannene i Frölunda ble arrestert på en flyplass i Tyrkia etter at han forsøkte å flykte. De tre som er pågrepet er i 20-årsalderen.

Jakten pågår etter flere mistenkte gjerningspersoner.

Les også: Svensk politi: – Et angrep mot samfunnet

Biler i brann i Trollhättan i Sverige sent mandag kveld. Foto: Joachim Nywall/TT / NTB scanpix
Biler i brann i Trollhättan i Sverige sent mandag kveld. Foto: Joachim Nywall/TT / NTB scanpix

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:06 Svensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36 Småbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28 Sjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20 Frp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10 Sagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41 Venstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39 Senterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31 Russisk robot bistår astronauter på ISS23:22 Spektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12 Størseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07 Spektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46 FCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35 Brasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32 Fem døde i lynnedslag i Polen22:07 Hissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56 FN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28 Kvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10 VG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59 Sør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45 Hjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36 Italias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28 Rettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24 Siv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15 Ny måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12 Orkla tilbakekaller kyllingrett20:08 Pentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07 Valg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02 Verdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05 Fem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33 Mann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27 Fire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23 Macron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36 Norges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50 Utrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46 – Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02 Sjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01 Innfører rabattkort for personreiser på ferger15:32 Død person funnet i bekk – stort område sperret av15:24 Nordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08 Håper på snarlig bompengeløsning14:18 Enova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14 Trump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55 300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54 VIF-profil ute med brudd i armen13:46 Beskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44 Tyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15 Svenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15 Religiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10 Her får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42 Italiensk mafiatopp pågrepet12:22 72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21 Brann på elvebåt i St. Petersburg12:17 Irans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49 Kosovos nasjonalforsamling oppløst11:49 Indonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29 Kallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26 Trailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10 Vil øke fartsgrensene på flere veier10:36 Blindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14 VAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13 Tause om mulige nye bommøter09:50 Israelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50 Pompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20 IS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14 Ap stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13 Ytterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42 Trump vil ikke kutte skatten likevel08:38 USAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24 Støre er valgkampens flykonge08:14 Mann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44 Equinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36 Vanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36 KrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30 Amerikanske soldater drept i Afghanistan06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Eksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55 Trump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50 Dette skjer i dag05:35 – Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35 Dette skjedde i natt05:30 Stresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47 Nordmenn kan være mette på matkasser04:37 Evakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58 AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56 Frp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43 Jay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20 Færre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01 WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46 Guerin blir Zuccarellos sjef02:42 Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42 Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36 Volkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24 Johansen og Fulham i tetstriden
Siste nytt
01:06VerdenSvensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36NorgeSmåbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28VerdenSjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20NorgeFrp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10SportSagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41PolitikkVenstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39NorgeSenterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31VerdenRussisk robot bistår astronauter på ISS23:22SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12SportStørseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46SportFCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35VerdenBrasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32VerdenFem døde i lynnedslag i Polen22:07Helse og livsstilHissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56VerdenFN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28Helse og livsstilKvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10KulturVG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59VerdenSør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45NorgeHjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36VerdenItalias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28NorgeRettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24PolitikkSiv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15PolitikkNy måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12Mat og drikkeOrkla tilbakekaller kyllingrett20:08VerdenPentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07PolitikkValg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02SportVerdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05VerdenFem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33NorgeMann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27NorgeFire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23PolitikkMacron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36SportNorges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50VerdenUtrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46Verden– Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02Helse og livsstilSjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01ReiseInnfører rabattkort for personreiser på ferger15:32NorgeDød person funnet i bekk – stort område sperret av15:24VerdenNordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08PolitikkHåper på snarlig bompengeløsning14:18NæringslivEnova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14VerdenTrump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55Helse og livsstil300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54SportVIF-profil ute med brudd i armen13:46VerdenBeskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44VerdenTyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15VerdenSvenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15NorgeReligiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10MotorHer får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42VerdenItaliensk mafiatopp pågrepet12:22Norge72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21VerdenBrann på elvebåt i St. Petersburg12:17PolitikkIrans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49PolitikkKosovos nasjonalforsamling oppløst11:49VerdenIndonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29PolitikkKallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26MotorTrailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10MotorVil øke fartsgrensene på flere veier10:36Helse og livsstilBlindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14SportVAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13PolitikkTause om mulige nye bommøter09:50VerdenIsraelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50VerdenPompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20VerdenIS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14PolitikkAp stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13VerdenYtterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42PengerTrump vil ikke kutte skatten likevel08:38PengerUSAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24PolitikkStøre er valgkampens flykonge08:14NorgeMann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44NorgeEquinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36SportVanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36NorgeKrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30VerdenAmerikanske soldater drept i Afghanistan06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25KulturEminem saksøker Spotify06:17VerdenAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01VerdenEksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00PolitikkMange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55PolitikkTrump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50NorgeDette skjer i dag05:35Politikk– Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenStresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47Helse og livsstilNordmenn kan være mette på matkasser04:37VerdenEvakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58Helse og livsstilAUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56ReiseFrp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43VerdenJay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20ReiseFærre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01Helse og livsstilWHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46SportGuerin blir Zuccarellos sjef02:42NorgePolitiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41PengerTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42PolitikkKan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36PolitikkVolkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24SportJohansen og Fulham i tetstriden
Populært