Hevder rike land presser på for «skitten energi»

Rike regjeringer anklages for å bidra til økt bruk av fossilt brensel i Afrika, heller enn grønn energi. Illustrasjonsfoto fra et fattig område vest for Johanesburg, Sør-Afrika: AP / NTB scanpix.
Rike regjeringer anklages for å bidra til økt bruk av fossilt brensel i Afrika, heller enn grønn energi. Illustrasjonsfoto fra et fattig område vest for Johanesburg, Sør-Afrika: AP / NTB scanpix.

En undersøkelse har vist at mens rike land satser på fornybar energi på hjemmebane, går 60 prosent av bistandsmidler til energirelaterte prosjekter i Afrika til fossilt brennstoff.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rike regjeringer anklages for å bidra til økt bruk av fossilt brensel i Afrika, heller enn grønn energi.

En analyse viste at 60 prosent av støtten gitt til energiprosjekter ble brukt på fossilt brennstoff, mens kun 18 prosent ble gitt til prosjekter med fokus på fornybare energikilder.

Oil Change International, som er en forkjemper for grønn energi, og står bak undersøkelsen. Organisasjonen anslår at den totale summen bistandsmidler gitt til energisektoren i Afrika var på rundt 487 milliarder kroner mellom 2014 og 2016.

Undersøkelsen viser at land som beveger seg bort fra fossilt brennstoff på hjemmebane, fortsatte å finansiere slike prosjekter i Afrika, hvor effekten av klimaforandringer påvirker samfunnet i størst grad.

Egypt, Angola og Sør-Afrika mottok over halvparten av støtten til energiprosjekter i løpet av nevnte periode.

Liten støtte til fornybar energi

Regionale og multilaterale banker, samt 10 giverland har blitt gransket. Av disse er det Kina som har gitt mest støtte til energisektoren i Afrika. De bidro med mer enn 41 milliarder kroner årlig, hvorav 88 prosent ble brukt på fossilt brensel. Kina ser ikke ut til å ha støttet noen prosjekter innen fornybar energi på kontinentet. Nesten tre fjerdedeler av støtten gikk til utvinning av olje og gass, mens 13 prosent gikk til kullbasert kraftproduksjon.

Les også: Et oljeeventyr uten lykkelig slutt

På plassene etter Kina finner man Verdensbankgruppen (World Bank Group, WBG), Japan og Tyskland. I undersøkelsen heter det at WBG i all hovedsak finansierte infrastruktur innen fossilt brennstoff i perioden, men at det sannsynligvis vil bli en nedgang i slike lån, etter at WBG nylig uttalte at den vil slutte å finansiere prosjekter knyttet til olje og gass fra og med 2019.

WBG selv mener tallene i undersøkelsen er feil.

Mohamed Adow, leder av avdelingen for klimaforandringer hos Christian Aid, mener praksisen bør stoppes.

Saken fortsetter under bildet

Et gassområde ved Port Harcourt, Nigeria. Foto: AP / NTB scanpix.
Et gassområde ved Port Harcourt, Nigeria. Foto: AP / NTB scanpix.

«Skitten energi»

– Disse landene bruker bistandsbudsjettene sine til å fremme utvikling i Afrika, men samtidig bidrar subsidiene deres til klimaforandringer. Dermed utjevner de negative sidene de positive. De rike landene bør slutte å belemre Afrika med «skitten energi», og heller bruke rikdommen sin til å bidra til energi som er ren, grønn, og vil være positiv for Afrika og resten av verden i årene som kommer, sier han.

Adow er sjokkert over undersøkelsens oversikt over Kinas støtte til energiprosjekter i Afrika. Spesielt siden landet selv investerer tungt i fornybar energi på hjemmebane, for å begrense forurensningen i Kinas byer.

Rapporten viser at mindre enn 2 prosent av bistanden til Afrikas energisektor gikk prosjekter innen fornybar energi, eller til småskala- og desentraliserte prosjekter innen energi.

Les også: Nå vil EU forby q-tips, sugerør og plastbestikk

Eksperter på området sier sistnevnte er ideelt for Afrika, med tanke på kontinentets størrelse, utviklingsgrad og lave befolkningstetthet.

Etterlyser langsiktig positiv effekt

Den kristne organisasjonen Tearfund, som er en annen forkjemper for fornybar energi, publiserte nylig en rapport som viste at nesten 700 millioner mennesker fortsatt vil leve uten tilgang til elektrisitet i 2030. Dette er i hovedsak mennesker som lever i Afrika, sør for Sahara-ørkenen.

Thuli Makam er seniorrådgiver for spørsmål knyttet til Afrika i Oil Change International. Hun mener man burde prioritere energiprosjekter som har langsiktig positiv effekt for menneskene i denne delen av verden.

– De forskjellige regjeringene burde ha større åpenhet rundt kontrakter, finansering og planlegging rundt slike prosjekter, og i større grad gå i dialog med sivilsamfunnet, mener Makam.

Rapporten viser også at det bilaterale finansieringssamarbeidet for energi i Afrika
begunstiget kommersielle interesser i landene som bidro med støtte.

Ber om flyttet fokus

Friends of the Earth US, en organisasjon som mener at to tredjedeler av energifinansiering bør brukes på fornybar energi, mener fokuset bør flyttes fra fossilt brennstoff.

«Offentlig finansiering av energi i Afrika er fortsatt vridd i retning fossilt brennstoff, til tross for at det er her man merker effekten av klimaforandringene i størst grad. Dersom landene ønsker å bedre tilgangen til elektrisitet i Afrika, uten å forverre forholdene klimamessig, må de vende ryggen til fossilt brensel og heller bruke pengene på fornybar energi, spesielt i rurale strøk», sa organisasjonen i en uttalelse.

Les også: FN advarer mot stadig mer jordforurensing

En talsmann for Verdensbanken uttalte at selv om den ønsker tiltaket med å tallfeste finansieringen av energiprosjekter i Afrika velkommen, er den ikke enig med metodikken brukt i rapporten, og tallene som har kommet frem.

– Verdensbanken jobber for å hjelpe land med å bedre tilgangen til rimelig, pålitelig og bærekraftig energi i Afrika og andre regioner, sa talsmannen.

Han la til at Verdensbankgruppen har finansiert 25 prosent av alle småskala-prosjekter innen solenergi i utviklingsland, hovedsakelig i Afrika og Sør-Asia, og at Verdensbanken «ligger godt an i forhold til målet om å bidra med 20 prosent av de totale investeringene som trengs for å utvikle systemer basert på solenergi i utviklingsland i løpet av de neste fire årene».

- Hyklerske

Talsmannen sier Verdensbankgruppen har gått forbi målene den hadde satt for
klimafinansiering for 2020. Blant annet har den bidratt til 18 gigawatt med fornybar energi i strømnettene, og skaffet mer enn 80 milliarder kroner i støtte til fornybar energi fra kommersielle parter de siste to årene.

The Guardian henvendte seg til China Development Bank (verdens største utviklingsbank, og eid av den kinesiske stat) for å få en kommentar, men mottok ikke svar.

Les også: Klimaendringene tapper havet for oksygen

I 2015 sa forskere på global oppvarming at dersom man skulle nå målet om å holde temperaturøkningen under 2 grader, måtte det meste av verdens ressurser av fossilt brensel bli liggende under jorda. I fjor ble G20-nasjonene anklaget for å være hyklerske, siden de snakket om å jobbe mot global oppvarming, men samtidig ga fire ganger mer støtte til energi basert på fossilt brensel, enn de gjorde til fornybar energi.

En undersøkelse har vist at mens rike land fremmer fornybar energi på hjemmebane, går 60 prosent av bistandsmidler til
energirelaterte prosjekter i Afrika til fossilt brennstoff.

Oversatt av Henning Skjørsæter / ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært