Ekspert om Nord-Korea: – Vi burde ikke bli for beruset på optimisme

Vipin Narang, førsteamanuensis ved Massachusetts Institute of Technology, er skeptisk til Nord-Koreas løfte om full atomnedrustning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag denne uken kom det meldinger om at Nord-Korea har begynt å avvikle fasiliteter på det som omtales som deres viktigste anlegg for prøveoppskytinger, ifølge amerikanske forskere.

Det er bilder fra overvåkings- og analysegruppen 38 North som viser at landet har begynt avviklingen. En talsperson for den sørkoreanske regjeringen sa tirsdag at også de har sett tegn på nedrustningsaktivitet i Nord-Korea. Talspersonen sa det dreier seg om Sohae-anlegget, men ga ikke noe informasjon om hvilke fasiliteter det er snakk om.

Som et viktig første steg mot å oppfylle forpliktelsen til Kim Jong-un under toppmøtet i Singapore, viser nye kommersielle satellittbilder av Sohae-anlegget at Nord-Korea har begynt å demontere en av sine viktigste fasiliteter, skriver Joseph S. Bermudez Jr. i 38 North.

Sør-Korea omtaler aktiviteten som positiv, men eksperter understreker at Nord-Koreas militære styrke ikke vil svekkes med mindre hele anlegget avvikles.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un og nordkoreanske soldater følger med på en prøveoppskyting. Foto: AP
Nord-Koreas leder Kim Jong-un og nordkoreanske soldater følger med på en prøveoppskyting. Foto: AP

Aktuelt: – 70 prosent av Nord-Koreas befolkning er avhengig av matforsyninger fra staten

– Ikke sikkert de trenger anlegget

Vipin Narang, som underviser i atomnedrustning og Nord-Korea ved Massachusetts Institute of Technology, sier dette er «gode nyheter, men det er noen forbehold».

Fakta om konflikten med Nord-Korea

* Nord-Korea invaderte Sør-Korea i 1950, noe som utløste Koreakrigen. Nord-Korea og Kina kjempet mot Sør-Korea og FN-styrker anført av USA. Millioner av mennesker ble drept.

* Det ble aldri undertegnet noen fredsavtale etter krigen, og konflikten er derfor formelt sett ikke avsluttet.

* Det fattige landet er nærmest fullstendig isolert internasjonalt. Viktigste handelspartner er Kina.

* Nord-Korea har pådratt seg verdenssamfunnets vrede ved å utvikle atomvåpen og langtrekkende raketter.

* FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd full stans i disse programmene, noe det nordkoreanske regimet har nektet. En lang rekke sanksjoner er innført mot Nord-Korea.

* I løpet av det siste året har Nord-Korea og USA flere ganger truet hverandre med krig. Forholdet mellom Nord-Korea, Sør-Korea og USA har imidlertid bedret seg drastisk de siste månedene.

* Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in ble i et møte 27. april enig om å jobbe for en permanent fredsavtale og kjernefysisk nedrustning.

* 12. juni møttes Kim og USAs president Donald Trump i Singapore. Det var første gang en nordkoreansk leder fikk møte en sittende amerikansk president ansikt til ansikt.

* De to ble enig om en slutterklæring der Nord-Korea forplikter seg til å arbeide for full kjernefysisk nedrustning på Koreahalvøya.

* Trump har varslet at USA vil innstille militærøvelsene med Sør-Korea. Han er blitt kritisert for å overdrive resultatet av toppmøtet, men samtidig anses møtet å ha hatt stor symbolsk betydning.

Kilde: NTB

– De har fjernet superstrukturen på den statiske motorens teststed, men de har beholdt betongen så vidt vi vet, sier førsteamanuensisen ifølge ABC News.

Vipin Narang mener Nord-Korea må overbevise mer enn bare å avvikle fasiliteter på Sohae-anlegget. Foto: Massachusetts Institute of Technology
Vipin Narang mener Nord-Korea må overbevise mer enn bare å avvikle fasiliteter på Sohae-anlegget. Foto: Massachusetts Institute of Technology

Videre sier Narang at hvis det er alt nordkoreanerne gjør, kan de lett bygge det opp igjen.

Eksperten sier også at Nord-Korea kanskje ikke engang trenger Sohae-anlegget for å produsere interkontinentale ballistiske missiler og motorer som kreves for langdistanse-raketter, fordi de muligens allerede har perfeksjonert dem.

– Hvis de allerede har utført alle testene de trenger, så koster det dem egentlig ikke veldig mye, understreker han.

Narang sier at Sohae-anlegget kan bli ødelagt, og likevel vil Nord-Korea fortsatt være i strand til å forbedre sin missilkraft, samt produsere atomvåpen.

– Vi burde ikke bli for beruset på optimisme, mener han.

– Det er et godt tillitsbyggende tiltak, men det er langt fra et virkelig skritt mot nedrustning, legger han til.

(Se video: I november 2017 skjøt Nord-Korea opp en testrakett som kunne nå USAs østkyst)

Les også: Slik er Kim Jong-un privat: – Han er hensynsløs

Lovet full nedrustning i 1993

USAs president Donald Trump møtte Nord-Koreas leder Kim Jong-un til et historisk toppmøte i Singapore 12. juni. De to lederne så ut til å komme godt overens, og de undertegnet en felles erklæring om å jobbe for full atomnedrustning på Koreahalvøya.

I erklæringen sto det også at de to landene skulle «anstrenge seg for å skape varig og stabil fred på Koreahalvøya».

Narang poengterte på Twitter etter samtalene mellom Kim og Trump i Singapore, at nordkoreanerne lovet et atomvåpenfritt Korea allerede i 1993, et løfte man trygt kan si at Nord-Korea ikke holdt.

(Se video: Her viser Trump Kim «The Beast»)

Les også: Pompeo: Sanksjonene mot Nord-Korea opprettholdes

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært