Meny

Kan ha funnet myteomspunnet skip lastet med enorm gullskatt

Sørkoreanske dykkere hevder de har funnet et russisk krigsskip lastet med gull verdt tusen milliarder kroner.

Funnet av det som hevdes å være det sagnomsuste russiske krigsskipet Dmitrij Donskoj, har ført til rene gullfeberen i Sør-Korea. Da skipet ble senket utenfor kysten av Sør-Korea i 1905, skal skipet nemlig ha vært lastet med flere hundre tonn gullbarrer og gullmynter til en verdi tilsvarende svimlende 1000 milliarder kroner, skriver Daily Mail.

Det er det sørkoreanske selskapet Shinil Group som sier at de endelig har lokalisert Dmitrij Donskoj på 434 meters dyp i havområdet utenfor vulkanøya Ulleungdo på den sørkoreanske østkysten.

– Du vil ikke tro dette, men vi har funnet navnet (på skipet, red anm), sier en talsmann fra Shinil i videoen de har sluppet i forbindelse med funnet.

– Når det gjelder tilstanden så er skipet brukket, men det er fortsatt mange identifiserbare strukturer som vi kjenner igjen fra modellene og de gamle bildene av skipet.

Du kan se videoen øverst i artikkelen.

Les også: 50 år siden Nord-Korea tok amerikansk spionskip

Vil legge frem flere funn

Selskapet vil avholde en pressekonferanse neste uke hvor de vil legge fram flere utrolige bevis, bilder og videoer av funnet. Ifølge selskapet har de undertegnet en intensjonsavtale med det kinesiske selskapet China Yantai Salvage om å forsøke å heve vraket i løpet av oktober og november, skriver russiske RT.

Saken fortsetter under bildet

Bilde tatt av det sørkoreanske selskapet Shinil Group av det som skal vise skipet Dmitrij Donskoj på 434 meters dyp i havområdet utenfor vulkanøya Ulleungdo. Navnet på skipet kan sees med kyrilliske bokstaver. Foto: EPA / NTB scanpix.
Bilde tatt av det sørkoreanske selskapet Shinil Group av det som skal vise skipet Dmitrij Donskoj på 434 meters dyp i havområdet utenfor vulkanøya Ulleungdo. Navnet på skipet kan sees med kyrilliske bokstaver. Foto: EPA / NTB scanpix.

Etter oppdagelsen av krigsskipet har en russisk kampanjegruppe kommet på banen og uttalt at eventuelle verdier på skipet i sin helhet bør returneres til Moskva.

– Skipet er et uvurderlig funn for Russland, et symbol på vår heroiske og tragiske fortid, en del av den russiske militærhistorien, sier den russiske arkeologen Jaroslav Livanskij, ifølge Daily Mail.

Avisen skriver videre at Shinil planlegger å donere ti prosent av verdien av et eventuelt gullfunn til Russland for å bidra til finansiering av byggingen av en togforbindelse mellom Russland og Sør-Korea gjennom Nord-Korea. Ytterligere ti prosent vil bli brukt til å utvikle den sørkoreanske øya Ulleungdo videre som turistdestinasjon. Planene inkluderer blant annet et eget museum tilknyttet det russiske krigsskipet.

Dykkerne har funnet flere jernbokser i vraket, men disse skal så langt ikke være åpnet.

Les også: Har funnet skip med enorme skatter

Kritiske til historien om gull

Øya Ulleungdo ligger øst for Den koreanske halvøya.
Øya Ulleungdo ligger øst for Den koreanske halvøya.

Det er imidlertid ikke alle som tror på historien om at Dmitrij Donskoj skal ha vært fullastet med gull. I et intervju med magasinet Bloomberg i 2000 helte den russiske forskeren Sergej Klimovskij ved Central Naval Museum i St. Petersburg kaldt vann i årene på alle som måtte tro at russiske krigsskip skulle inneholde store gullskatter.

– Det finnes ingen arkivmaterialer eller vitenskapelige bevis som underbygger teorien at det skulle være gull om bord på Dmitrij Donskoj. Med jevne mellomrom dukker spørsmålet om gull på russiske krigsskip opp, men det finnes ikke. Koreanerne kaster bare bort pengene sine.

Les også: Svartskjeggs skatt

Velrennomerte New York Times har også stilt spørsmål knyttet til den påståtte mengden gull som skulle befinne seg om bord. Ifølge avisen skal 14.000 tonn gull ha vært en umulig mengde for det russiske krigsskipet, som selv hadde en vekt på anslagsvis 6000 tonn.

Saken fortsetter under bildet

Skipet påstås å ha gullverdier på rundt 1000 milliarder. Flere er imidlertid kritiske til disse påstandene. Foto: EPA / NTB scanpix.
Skipet påstås å ha gullverdier på rundt 1000 milliarder. Flere er imidlertid kritiske til disse påstandene. Foto: EPA / NTB scanpix.

Den russisk-japanske krigen

Den russisk-japanske krigen var en relativt kortvarig, men svært betydningsfull konflikt mellom Russland og Japan i 1904-05, utløst av begge lands imperialistiske ambisjoner i Det fjerne østen. Krigen startet med at japanerne gjorde et overraskende lynangrep mot den russiske flåtebasen Port Arthur i Mandsjuria, torpederte den russiske stillehavsflåten sønder og sammen og inntok Koreahalvøya.

For å erstatte flåtetapet bestemte den russiske tsaren seg for å sende avgårde Østersjøflåten sin på en mange måneders ferd over halve kloden og til Vladivostok for å lære den japanske marinen en skikkelig lekse. Blant skipene var allerede omtalte Dmitrij Donskoj.

Les også: Hemmelig skattekart fra rommet får skattejegere til å juble

Angrep britiske fiskere i Nordsjøen

Dmitrij Donskoj var bygget i 1883. Skipet ble sendt sammen med den russiske tsars Østersjøflåte til å kjempe mot den japanske marine i Stillehavet. Det gikk dårlig. Nå er skipet funnet igjen. Foto fra 1893.
Dmitrij Donskoj var bygget i 1883. Skipet ble sendt sammen med den russiske tsars Østersjøflåte til å kjempe mot den japanske marine i Stillehavet. Det gikk dårlig. Nå er skipet funnet igjen. Foto fra 1893.

Turen fra Østersjøen til Stillehavet var av det famøse slaget. Den russiske flåten startet med å navigere gjennom et ikke-ekisterende japansk minefelt, og hadde ikke kommet lengre enn til Nordsjøen da en full russisk kaptein forvekslet en svensk tråler med en japansk torpedobåt og rapporterte til resten av armadaen at skipet hans hadde blitt forsøkt angrepet. Noen timer senere fikk russerne øye på flere fremmede skip og bestemte seg for å gå til angrep.

Slik gikk det til at den russiske marinen den 21. oktober 1904 gikk amok, og en flåte av 48 fredelige britiske fiskebåter plutselig ble utsatt for tungt, russisk bombardement, skriver det norske tidsskriftet Levende Historie.

I kaoset som oppsto begynte noen av de russiske skipene å skyte på hverandre. Slaget, som ikke akkurat var den russiske marines stolteste øyeblikk, resulterte i at to russere mistet livet og tre ubevæpnede britiske fiskere døde.

Les også: Tror de vet hvor legendarisk skatt er

Sjokkerende inkompetanse

Episoden er famøs, både fordi Russland angrep uskyldige fiskere, men også fordi den viste sjokkerende inkompetanse hos tsarens marine. Ifølge kilder skal et av de russiske skipene ha avfyrt 500 skudd uten å ha truffet noe som helst av betydning. Russland måtte senere betale 66.000 pund i erstatning til de britiske fiskerne. Storbritannia raste naturlig nok etter episoden, men gikk ikke til motangrep. I stedet fulgte The Royal Navy den russiske flåten helt til den forlot Biscayabukten.

Noen måneder senere ankom endelig den russiske Østersjøflåten til Det fjerne østen. Her ble den sendt til bunns og utradert av en effektiv japansk marine i Slaget ved Tsushima.

Konsekvensen var at russerne ble tvunget til å inngå fredsavtale, mens Japan fikk den ulykksalige lærdom om at forkjøpskrig kan lønne seg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:12 Instruktør omkom under dykking på Hitra21:27 Helse Nord ber om forlengelse av kriseplanen for ambulansefly21:25 Italia vil sende mulla Krekar ut av landet etter soning21:23 Politiet vil ha helikopter i nord – lyser ut konkurranse til 250 millioner21:21 Berlin kjøper nesten 700 leiligheter21:17 – Perus ekspresident pågrepet i USA21:15 Kvinne var strandet på holme i Østfold i tre dager – uten vann19:07 von der Leyen ny president for EU-kommisjonen18:41 Kallmyr: Mulla Krekar er uønsket i Norge18:36 «Game of Thrones» kapret 32 Emmy-nominasjoner18:11 Sommerværet snur over hele landet17:45 Økende uro over oljetanker som er forsvunnet i Hormuzstredet17:43 Redningsskøyte kom til unnsetning for fiskebåt i trøbbel17:35 Mann i 80-årene omkom i brann i Harstad17:33 Krekar har uendelige ankemuligheter16:58 Trump: – Jeg har ikke ett rasistisk bein i kroppen16:56 Medieeksperter om Amundsen-sensur: – Veldig overraskende16:37 Slik blir de nye Oslo-trikkene16:20 Terrorforsker stiller spørsmål ved Krekar-dom16:08 Dyr vin og for mye hummer tvinger fransk miljøvernminister til å gå16:05 Helseforetak får kritikk etter at levende kvinne ble erklært død15:38 Mann tatt i Barcelona med en halv kilo kokain under parykken15:23 Stadig flere melder seg ut av kirken15:02 Trump gir seg ikke: – Er du ikke lykkelig her, kan du bare reise!15:01 Apollo 11-astronautene gjenforenes - se livesending fra møtet14:56 Tørkesommer i fjor – nå gror det frodig og grønt14:54 Ruud sjanseløs i Sverige – tapte i første runde14:38 Thailands nye regjering tatt i ed14:34 Tyrkia vil ikke la EU-sanksjoner stå i veien for leteboring ved Kypros13:42 Meling hardt ut mot PST etter Krekar-pågripelse13:40 Zabaleta gir seg i England etter sesongen13:39 Molde-back klar for belgisk fotball13:16 Politiet etterforsker dødsfall i Telemark – mann pågrepet13:16 Per-Willy Amundsen sensurert av Facebook13:06 Ektepar dømt for ulovlig bruk av arbeidskraft13:05 Hiv-relaterte dødsfall ned 33 prosent siden 201012:46 Nesebrudd for Stabæk-kaptein Hanche-Olsen12:26 PST ser ingen grunn til å pågripe terrordømte11:45 Politiet etterlyser pårørende etter at eldre kvinne ble funnet i vannet11:31 De grønne i EU-parlamentet vil stemme mot von der Leyen11:29 Gransking av Mattilsynet kan koste 1,1 millioner kroner11:28 Nord-Korea sier amerikansk øvelse i Sør-Korea vil påvirke atomsamtaler11:20 Grindhaug tar ikke Haugesund-avansement på forskudd11:18 Kontantfri danskebåt får kritikk11:15 15-åring avhørt etter knivstikking på Holmlia11:04 Økokrim gir millionbot etter ulovlig lagring av kompost10:52 Giroud forsvarer Koscielny etter at han nektet å være med Arsenal til USA10:38 Tidligere fotballspiller skutt og drept10:25 Oslo-politiet: – Regelmessig funksjonsfeil på tjenestepistolen10:09 Regjeringen vil ha null døde i småbåtulykker, men rører ikke promillegrensen10:05 Von der Leyen lover plan for klimanøytralitet innen 100 dager09:40 India: To døde og over 40 fanget under sammenrast bygning09:37 CAS-medlem råder Messi: – Si unnskyld og unngå straff09:32 Livstid pluss 419 år for Charlottesville-angrepet09:24 PST: Krekar framstilles for fengsling onsdag09:20 Tysk mann uten penger har slått seg ned på Gardermoen09:16 Duterte godkjenner lov mot seksuell trakassering08:36 Tidligere skihopper Bjørn Einar Romøren har blitt kreftsyk08:33 Schibsted-gruppen passerte én milliard i brutto driftsresultat08:29 Solid resultatvekst for Yara08:00 Resultatvekst for Telenor07:56 Dyrebeskyttelsen mener kjøtt slaktet uten bedøvelse må merkes07:50 Offensiv Solskjær vil kjempe seg tilbake til toppen07:42 Vi kan ikke ha en hvit Pocahontas eller Mulan07:26 Arsenal-supportere raser mot «passiv» klubbeier07:05 Kraftig jordskjelv ved Bali07:03 Landslagskaptein om J19-EM: – Satt oss mål om å komme til finalen06:41 Sevilla hentet spiller for 120 millioner kroner – Berge-pris kan skape trøbbel06:38 FN bekymret for USAs restriksjoner på Zarifs visum06:00 Ufrivillig PGA-pause for Hovland06:00 Frp har færrest «rike onkler» i valgkampen05:57 Mann skadd i leilighetsbrann i Notodden05:50 Dette skjer i dag05:32 Dette skjedde i natt05:15 100 år siden stemmerett for alle ble innført05:14 Salvini-alliert avhørt om pengestøtte fra Russland04:46 Mulla Krekar pågrepet i Oslo av PST04:35 Regjeringen: FN-mandat ikke et krav for å delta i koalisjon i Persiabukta04:01 Demonstranter imot teleskop på Hawaii04:01 Rushtidsultimatum fra Frps kandidat i Rogaland03:40 Duterte vil bryte forbindelsene med Island03:33 Vaktordning mot rusforgiftning i fadderukene02:45 313 lik gravd opp av massegrav i Syria02:21 Norsk barnehage kommer dårlig ut i ny forskning02:16 Trump vurderer å sparke handelsminister Ross01:50 Israel fordømmer EU for å prøve å redde Iran-avtalen01:14 Kritisk for skadd syklist i Nordland00:58 Mexico avviser nye amerikanske asyl-restriksjoner00:37 Tre personer pågrepet for drap i Danmark23:32 Alan Turing blir det nye ansiktet på ny 50-pundseddel23:28 Savnet niåring funnet i god behold i Vestfold23:23 CNN: Assange brukte Ecuadors ambassade til å manipulere presidentvalget i USA23:03 CNN: Assange brukte Ecuadors ambassade til å manipulere presidentvalget i USA23:01 Minnestund for Umeå-ofre22:57 Niåring savnet i Re i Vestfold22:18 Republikanere bryter tausheten og kritiserer Trump for Twitter-utfall21:33 Bohinen sikret Stabæk-poeng på overtid21:23 Bjørn skutt i Selbu21:16 Boris Johnson: – Trumps utspill er totalt uakseptabelt20:34 Norge rotet bort seieren i åpningskampen i G19-EM
Siste nytt
22:12NorgeInstruktør omkom under dykking på Hitra21:27NorgeHelse Nord ber om forlengelse av kriseplanen for ambulansefly21:25NorgeItalia vil sende mulla Krekar ut av landet etter soning21:23NorgePolitiet vil ha helikopter i nord – lyser ut konkurranse til 250 millioner21:21PengerBerlin kjøper nesten 700 leiligheter21:17Verden– Perus ekspresident pågrepet i USA21:15NorgeKvinne var strandet på holme i Østfold i tre dager – uten vann19:07Verdenvon der Leyen ny president for EU-kommisjonen18:41NorgeKallmyr: Mulla Krekar er uønsket i Norge18:36Kultur«Game of Thrones» kapret 32 Emmy-nominasjoner18:11NorgeSommerværet snur over hele landet17:45VerdenØkende uro over oljetanker som er forsvunnet i Hormuzstredet17:43NorgeRedningsskøyte kom til unnsetning for fiskebåt i trøbbel17:35NorgeMann i 80-årene omkom i brann i Harstad17:33NorgeKrekar har uendelige ankemuligheter16:58PolitikkTrump: – Jeg har ikke ett rasistisk bein i kroppen16:56PolitikkMedieeksperter om Amundsen-sensur: – Veldig overraskende16:37NorgeSlik blir de nye Oslo-trikkene16:20NorgeTerrorforsker stiller spørsmål ved Krekar-dom16:08PolitikkDyr vin og for mye hummer tvinger fransk miljøvernminister til å gå16:05NorgeHelseforetak får kritikk etter at levende kvinne ble erklært død15:38VerdenMann tatt i Barcelona med en halv kilo kokain under parykken15:23NorgeStadig flere melder seg ut av kirken15:02PolitikkTrump gir seg ikke: – Er du ikke lykkelig her, kan du bare reise!15:01VerdenApollo 11-astronautene gjenforenes - se livesending fra møtet14:56PengerTørkesommer i fjor – nå gror det frodig og grønt14:54SportRuud sjanseløs i Sverige – tapte i første runde14:38VerdenThailands nye regjering tatt i ed14:34VerdenTyrkia vil ikke la EU-sanksjoner stå i veien for leteboring ved Kypros13:42NorgeMeling hardt ut mot PST etter Krekar-pågripelse13:40SportZabaleta gir seg i England etter sesongen13:39SportMolde-back klar for belgisk fotball13:16NorgePolitiet etterforsker dødsfall i Telemark – mann pågrepet13:16PolitikkPer-Willy Amundsen sensurert av Facebook13:06NorgeEktepar dømt for ulovlig bruk av arbeidskraft13:05NorgeHiv-relaterte dødsfall ned 33 prosent siden 201012:46SportNesebrudd for Stabæk-kaptein Hanche-Olsen12:26NorgePST ser ingen grunn til å pågripe terrordømte11:45NorgePolitiet etterlyser pårørende etter at eldre kvinne ble funnet i vannet11:31VerdenDe grønne i EU-parlamentet vil stemme mot von der Leyen11:29NorgeGransking av Mattilsynet kan koste 1,1 millioner kroner11:28VerdenNord-Korea sier amerikansk øvelse i Sør-Korea vil påvirke atomsamtaler11:20SportGrindhaug tar ikke Haugesund-avansement på forskudd11:18PengerKontantfri danskebåt får kritikk11:15Norge15-åring avhørt etter knivstikking på Holmlia11:04NorgeØkokrim gir millionbot etter ulovlig lagring av kompost10:52SportGiroud forsvarer Koscielny etter at han nektet å være med Arsenal til USA10:38SportTidligere fotballspiller skutt og drept10:25NorgeOslo-politiet: – Regelmessig funksjonsfeil på tjenestepistolen10:09MotorRegjeringen vil ha null døde i småbåtulykker, men rører ikke promillegrensen10:05PolitikkVon der Leyen lover plan for klimanøytralitet innen 100 dager09:40VerdenIndia: To døde og over 40 fanget under sammenrast bygning09:37SportCAS-medlem råder Messi: – Si unnskyld og unngå straff09:32VerdenLivstid pluss 419 år for Charlottesville-angrepet09:24NorgePST: Krekar framstilles for fengsling onsdag09:20ReiseTysk mann uten penger har slått seg ned på Gardermoen09:16VerdenDuterte godkjenner lov mot seksuell trakassering08:36Helse og livsstilTidligere skihopper Bjørn Einar Romøren har blitt kreftsyk08:33NorgeSchibsted-gruppen passerte én milliard i brutto driftsresultat08:29NorgeSolid resultatvekst for Yara08:00NorgeResultatvekst for Telenor07:56NorgeDyrebeskyttelsen mener kjøtt slaktet uten bedøvelse må merkes07:50SportOffensiv Solskjær vil kjempe seg tilbake til toppen07:42StemmerVi kan ikke ha en hvit Pocahontas eller Mulan07:26SportArsenal-supportere raser mot «passiv» klubbeier07:05VerdenKraftig jordskjelv ved Bali07:03SportLandslagskaptein om J19-EM: – Satt oss mål om å komme til finalen06:41SportSevilla hentet spiller for 120 millioner kroner – Berge-pris kan skape trøbbel06:38VerdenFN bekymret for USAs restriksjoner på Zarifs visum06:00SportUfrivillig PGA-pause for Hovland06:00NorgeFrp har færrest «rike onkler» i valgkampen05:57NorgeMann skadd i leilighetsbrann i Notodden05:50NorgeDette skjer i dag05:32NorgeDette skjedde i natt05:15Norge100 år siden stemmerett for alle ble innført05:14VerdenSalvini-alliert avhørt om pengestøtte fra Russland04:46NorgeMulla Krekar pågrepet i Oslo av PST04:35NorgeRegjeringen: FN-mandat ikke et krav for å delta i koalisjon i Persiabukta04:01VerdenDemonstranter imot teleskop på Hawaii04:01NorgeRushtidsultimatum fra Frps kandidat i Rogaland03:40VerdenDuterte vil bryte forbindelsene med Island03:33NorgeVaktordning mot rusforgiftning i fadderukene02:45Verden313 lik gravd opp av massegrav i Syria02:21NorgeNorsk barnehage kommer dårlig ut i ny forskning02:16VerdenTrump vurderer å sparke handelsminister Ross01:50VerdenIsrael fordømmer EU for å prøve å redde Iran-avtalen01:14NorgeKritisk for skadd syklist i Nordland00:58VerdenMexico avviser nye amerikanske asyl-restriksjoner00:37VerdenTre personer pågrepet for drap i Danmark23:32VerdenAlan Turing blir det nye ansiktet på ny 50-pundseddel23:28NorgeSavnet niåring funnet i god behold i Vestfold23:23VerdenCNN: Assange brukte Ecuadors ambassade til å manipulere presidentvalget i USA23:03VerdenCNN: Assange brukte Ecuadors ambassade til å manipulere presidentvalget i USA23:01VerdenMinnestund for Umeå-ofre22:57NorgeNiåring savnet i Re i Vestfold22:18VerdenRepublikanere bryter tausheten og kritiserer Trump for Twitter-utfall21:33SportBohinen sikret Stabæk-poeng på overtid21:23NorgeBjørn skutt i Selbu21:16VerdenBoris Johnson: – Trumps utspill er totalt uakseptabelt20:34SportNorge rotet bort seieren i åpningskampen i G19-EM
Populært