Kan ha funnet myteomspunnet skip lastet med enorm gullskatt

Sørkoreanske dykkere hevder de har funnet et russisk krigsskip lastet med gull verdt tusen milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Funnet av det som hevdes å være det sagnomsuste russiske krigsskipet Dmitrij Donskoj, har ført til rene gullfeberen i Sør-Korea. Da skipet ble senket utenfor kysten av Sør-Korea i 1905, skal skipet nemlig ha vært lastet med flere hundre tonn gullbarrer og gullmynter til en verdi tilsvarende svimlende 1000 milliarder kroner, skriver Daily Mail.

Det er det sørkoreanske selskapet Shinil Group som sier at de endelig har lokalisert Dmitrij Donskoj på 434 meters dyp i havområdet utenfor vulkanøya Ulleungdo på den sørkoreanske østkysten.

– Du vil ikke tro dette, men vi har funnet navnet (på skipet, red anm), sier en talsmann fra Shinil i videoen de har sluppet i forbindelse med funnet.

– Når det gjelder tilstanden så er skipet brukket, men det er fortsatt mange identifiserbare strukturer som vi kjenner igjen fra modellene og de gamle bildene av skipet.

Du kan se videoen øverst i artikkelen.

Les også: 50 år siden Nord-Korea tok amerikansk spionskip

Vil legge frem flere funn

Selskapet vil avholde en pressekonferanse neste uke hvor de vil legge fram flere utrolige bevis, bilder og videoer av funnet. Ifølge selskapet har de undertegnet en intensjonsavtale med det kinesiske selskapet China Yantai Salvage om å forsøke å heve vraket i løpet av oktober og november, skriver russiske RT.

Saken fortsetter under bildet

Bilde tatt av det sørkoreanske selskapet Shinil Group av det som skal vise skipet Dmitrij Donskoj på 434 meters dyp i havområdet utenfor vulkanøya Ulleungdo. Navnet på skipet kan sees med kyrilliske bokstaver. Foto: EPA / NTB scanpix.
Bilde tatt av det sørkoreanske selskapet Shinil Group av det som skal vise skipet Dmitrij Donskoj på 434 meters dyp i havområdet utenfor vulkanøya Ulleungdo. Navnet på skipet kan sees med kyrilliske bokstaver. Foto: EPA / NTB scanpix.

Etter oppdagelsen av krigsskipet har en russisk kampanjegruppe kommet på banen og uttalt at eventuelle verdier på skipet i sin helhet bør returneres til Moskva.

– Skipet er et uvurderlig funn for Russland, et symbol på vår heroiske og tragiske fortid, en del av den russiske militærhistorien, sier den russiske arkeologen Jaroslav Livanskij, ifølge Daily Mail.

Avisen skriver videre at Shinil planlegger å donere ti prosent av verdien av et eventuelt gullfunn til Russland for å bidra til finansiering av byggingen av en togforbindelse mellom Russland og Sør-Korea gjennom Nord-Korea. Ytterligere ti prosent vil bli brukt til å utvikle den sørkoreanske øya Ulleungdo videre som turistdestinasjon. Planene inkluderer blant annet et eget museum tilknyttet det russiske krigsskipet.

Dykkerne har funnet flere jernbokser i vraket, men disse skal så langt ikke være åpnet.

Les også: Har funnet skip med enorme skatter

Kritiske til historien om gull

Øya Ulleungdo ligger øst for Den koreanske halvøya.
Øya Ulleungdo ligger øst for Den koreanske halvøya.

Det er imidlertid ikke alle som tror på historien om at Dmitrij Donskoj skal ha vært fullastet med gull. I et intervju med magasinet Bloomberg i 2000 helte den russiske forskeren Sergej Klimovskij ved Central Naval Museum i St. Petersburg kaldt vann i årene på alle som måtte tro at russiske krigsskip skulle inneholde store gullskatter.

– Det finnes ingen arkivmaterialer eller vitenskapelige bevis som underbygger teorien at det skulle være gull om bord på Dmitrij Donskoj. Med jevne mellomrom dukker spørsmålet om gull på russiske krigsskip opp, men det finnes ikke. Koreanerne kaster bare bort pengene sine.

Les også: Svartskjeggs skatt

Velrennomerte New York Times har også stilt spørsmål knyttet til den påståtte mengden gull som skulle befinne seg om bord. Ifølge avisen skal 14.000 tonn gull ha vært en umulig mengde for det russiske krigsskipet, som selv hadde en vekt på anslagsvis 6000 tonn.

Saken fortsetter under bildet

Skipet påstås å ha gullverdier på rundt 1000 milliarder. Flere er imidlertid kritiske til disse påstandene. Foto: EPA / NTB scanpix.
Skipet påstås å ha gullverdier på rundt 1000 milliarder. Flere er imidlertid kritiske til disse påstandene. Foto: EPA / NTB scanpix.

Den russisk-japanske krigen

Den russisk-japanske krigen var en relativt kortvarig, men svært betydningsfull konflikt mellom Russland og Japan i 1904-05, utløst av begge lands imperialistiske ambisjoner i Det fjerne østen. Krigen startet med at japanerne gjorde et overraskende lynangrep mot den russiske flåtebasen Port Arthur i Mandsjuria, torpederte den russiske stillehavsflåten sønder og sammen og inntok Koreahalvøya.

For å erstatte flåtetapet bestemte den russiske tsaren seg for å sende avgårde Østersjøflåten sin på en mange måneders ferd over halve kloden og til Vladivostok for å lære den japanske marinen en skikkelig lekse. Blant skipene var allerede omtalte Dmitrij Donskoj.

Les også: Hemmelig skattekart fra rommet får skattejegere til å juble

Angrep britiske fiskere i Nordsjøen

Dmitrij Donskoj var bygget i 1883. Skipet ble sendt sammen med den russiske tsars Østersjøflåte til å kjempe mot den japanske marine i Stillehavet. Det gikk dårlig. Nå er skipet funnet igjen. Foto fra 1893.
Dmitrij Donskoj var bygget i 1883. Skipet ble sendt sammen med den russiske tsars Østersjøflåte til å kjempe mot den japanske marine i Stillehavet. Det gikk dårlig. Nå er skipet funnet igjen. Foto fra 1893.

Turen fra Østersjøen til Stillehavet var av det famøse slaget. Den russiske flåten startet med å navigere gjennom et ikke-ekisterende japansk minefelt, og hadde ikke kommet lengre enn til Nordsjøen da en full russisk kaptein forvekslet en svensk tråler med en japansk torpedobåt og rapporterte til resten av armadaen at skipet hans hadde blitt forsøkt angrepet. Noen timer senere fikk russerne øye på flere fremmede skip og bestemte seg for å gå til angrep.

Slik gikk det til at den russiske marinen den 21. oktober 1904 gikk amok, og en flåte av 48 fredelige britiske fiskebåter plutselig ble utsatt for tungt, russisk bombardement, skriver det norske tidsskriftet Levende Historie.

I kaoset som oppsto begynte noen av de russiske skipene å skyte på hverandre. Slaget, som ikke akkurat var den russiske marines stolteste øyeblikk, resulterte i at to russere mistet livet og tre ubevæpnede britiske fiskere døde.

Les også: Tror de vet hvor legendarisk skatt er

Sjokkerende inkompetanse

Episoden er famøs, både fordi Russland angrep uskyldige fiskere, men også fordi den viste sjokkerende inkompetanse hos tsarens marine. Ifølge kilder skal et av de russiske skipene ha avfyrt 500 skudd uten å ha truffet noe som helst av betydning. Russland måtte senere betale 66.000 pund i erstatning til de britiske fiskerne. Storbritannia raste naturlig nok etter episoden, men gikk ikke til motangrep. I stedet fulgte The Royal Navy den russiske flåten helt til den forlot Biscayabukten.

Noen måneder senere ankom endelig den russiske Østersjøflåten til Det fjerne østen. Her ble den sendt til bunns og utradert av en effektiv japansk marine i Slaget ved Tsushima.

Konsekvensen var at russerne ble tvunget til å inngå fredsavtale, mens Japan fikk den ulykksalige lærdom om at forkjøpskrig kan lønne seg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:38 ARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20 Stortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19 Solskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42 Klopp forlenget med Liverpool12:37 Mann «nøytralisert» etter å ha truet politiet i Paris12:36 Vil sette øvre aldersgrense ved assistert befruktning12:28 Letingen fortsetter etter norsk gutt på Island12:28 Flere terrorsiktede løslates i Danmark12:23 33 barn forsvunnet fra Hammerfest: – Frykter kjønnslemlestelse12:06 Lanserer nytt parti og utfordrer Erdogan11:41 Labour slikker sårene etter historisk dårlig valg11:38 Kvinner og barn drept av veibombe i Afghanistan11:32 Rösler ferdig i Malmö tross Europa-eventyr11:23 Rekordmange svenske bokser pantes i Norge11:22 Favorittfall i håndball-VM, Nederland slo Russland11:05 Equinor dropper oljeterminal i Finnmark11:03 Sola-drapet: Navnet på drapsofferet er frigitt10:45 Tusenvis av penisfisk skylte opp på strand i USA10:42 Tiden renner ut for 9000 nordmenn – førerkortet blir ugyldig til nyttår10:21 Eksplosjon i boligblokk i Tyskland10:10 Mann frifunnet for å ha skutt hund09:59 Skotske nasjonalister står sterkt – det kan gå mot løsrivelse09:58 Ericsson skal levere Telenors nye 5G-nett09:57 Klart for avstemning over riksrettstiltale mot Trump09:49 Flyselskap serverer kaffe i spiselige kopper09:27 Mann pågrepet for vold mot kvinne i Trondheim09:20 Tror på ny rekord i julehandelen09:15 Håndball-VM: Sverige utklasset Tyskland09:06 Over 2.000 elever i Hordaland går på skoler som ikke ansetter homofile lærere08:39 Johnson: Vi skal gjennomføre brexit08:38 Venteliste hos Røde Kors i julen08:03 Pundet styrker seg etter britisk valg07:51 Ødegaard før Messi-møte: – På et annet nivå enn meg07:23 Undersøkelse: Nordmenn og svensker undervurderer hverandre07:08 Togreisende må betale mer fra neste uke. Sjekk om du er berørt!06:54 Boris Johnson etter valgskredet: – Vi klarte det!06:51 Wild vant over Oilers i et tett og målrikt oppgjør06:37 «VM-krigingen» fortsetter for Norge: – Få hadde tro på oss06:25 De konservative sikrer rent flertall i Parlamentet06:22 Dette skjer i dag06:05 Full jubel for toryene, Labour-lederen varsler at han vil gå av06:02 Svært glatte veier – flere trailere i grøfta06:00 Interne Nav-krav om trygdesvindel: – Viser parodisk mistenkeliggjøring06:00 Over tusen antikviteter tilbake på museum etter IS-krig i Syria05:59 Skjebnedag for Bergen Frp – kan være kroken på døra05:35 Dette skjedde i natt05:35 Mange tusen passasjerer må betale mer på toget fra søndag05:05 Mystisk syn på kirkegården skapte frykt i engelsk landsby05:03 Liberaldemokratenes leder er ute av Parlamentet04:46 Labour-leder Jeremy Corbyn varsler sin avgang som partileder04:06 21-åring slått bevisstløs på utested i Bergen03:54 Labours partisekretær: Å gå til valg på en ny brexitavstemning førte til katastrofevalg03:08 LO medgir lønnsøkning til egen Agenda-sjef kan framstå uheldig02:53 Børsoppgang i Asia etter britisk valg02:31 EU-landene enige om klimanøytralitet innen 2050 – gjør unntak for Polen02:21 Polen vil nå klimamålene i «eget tempo»02:13 Forskning på studenters psykiske helse får 2,4 millioner02:06 Labour-politiker ber Corbyn om å gå01:53 EU-topper avventer britisk valgresultat01:50 Seks døde hentet ut fra vulkan på New Zealand01:35 DUP mener de fortsatt kan påvirke Johnsons brexitplan01:20 Dom i to nye barnevernssaker mot Norge tirsdag00:51 Giske favoritt til å bli fylkesleder i Trøndelag00:48 Pundet styrket seg etter valgdagsmåling00:44 Nigel Farage utelukker ikke å trekke seg fra politikken00:41 Michael Gove mener Corbyns ubesluttsomhet førte til nederlag00:22 Frankrike fornøyd med tydelig resultat i det britiske valget00:18 Tory-flertall på valgdagsmåling: – Klar støtte til å ta landet ut av EU00:11 Svensk EU-minister: – Bedre med ordnet brexit enn å krasje ut00:02 Utenriksminister Dominic Raab vil ikke ta seieren på forskudd23:59 Labour-topp: – Nedslående resultat23:50 Valgmåling kom som et sjokk på Labour-topp23:39 Leteaksjon etter norsk gutt i elv på Island23:37 Sturgeon: Bra for SNP, dystert for Storbritannia23:34 Sjokkexit for bundesligalederen etter keepertabbe23:29 Britisk minister: – Vil handle fort i brexitsaken23:22 Storbritannia-ekspert om valgdagsmåling: – Katastrofevalg for Labour23:17 Solskjærs stjerneskudd herjet med AZ Alkmaar23:11 Tre Babcock-fly tilbake i tjeneste22:37 Fretex-maleri solgt for 125.000 kroner22:28 Leteaksjon etter norsk gutt i elv på Island22:11 Ekspertene kritiske til Arsenal: – De trengte flaks, og fikk det21:55 Ajer og Celtic tapte betydningsløs toppkamp21:38 Trolig ingen løsning i Hagen-saken før nyttår21:16 Tre Babcock-fly er reparert21:03 Bloomberg: USA og Kina enige om handelsavtale20:56 RBK avsluttet med poeng etter Helland-perle: – Skjemte oss ikke helt ut20:53 Nav ba om hjelp til å tolke EØS-reglementet – fikk nei av departementet20:37 New Zealand henter ut de døde etter vulkanutbruddet20:32 Briter trosser regn og vind og går til valgurnene20:23 Fotballspiller tiltalt for vold under kamp20:08 Person funnet død på kjøpesenter i Trondheim20:04 Drapssiktet mann i Kristiansand fengslet i fire uker19:46 Setesdals kulturtradisjon på UNESCOs verdensarvliste19:18 Hvorfor kommer spekkhoggere i overgangsalderen?19:17 EU-parlamentet mener Maltas statsminister må gå av19:00 Asylsøkere tapte ankesak om beviskrav ved fastsettelse av alder18:55 Mann dømt til 30 års fengsel for knivangrep i Nice18:19 Kritikken hagler mot regjeringens forslag: – Rett og slett en katastrofe18:07 Menneskehandeltiltalt ektepar frifunnet i lagmannsretten
Siste nytt
13:38SportARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20MotorStortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19SportSolskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42SportKlopp forlenget med Liverpool12:37VerdenMann «nøytralisert» etter å ha truet politiet i Paris12:36Helse og livsstilVil sette øvre aldersgrense ved assistert befruktning12:28NorgeLetingen fortsetter etter norsk gutt på Island12:28NorgeFlere terrorsiktede løslates i Danmark12:23Norge33 barn forsvunnet fra Hammerfest: – Frykter kjønnslemlestelse12:06PolitikkLanserer nytt parti og utfordrer Erdogan11:41PolitikkLabour slikker sårene etter historisk dårlig valg11:38VerdenKvinner og barn drept av veibombe i Afghanistan11:32SportRösler ferdig i Malmö tross Europa-eventyr11:23NorgeRekordmange svenske bokser pantes i Norge11:22SportFavorittfall i håndball-VM, Nederland slo Russland11:05PengerEquinor dropper oljeterminal i Finnmark11:03NorgeSola-drapet: Navnet på drapsofferet er frigitt10:45VerdenTusenvis av penisfisk skylte opp på strand i USA10:42MotorTiden renner ut for 9000 nordmenn – førerkortet blir ugyldig til nyttår10:21VerdenEksplosjon i boligblokk i Tyskland10:10NorgeMann frifunnet for å ha skutt hund09:59PolitikkSkotske nasjonalister står sterkt – det kan gå mot løsrivelse09:58NorgeEricsson skal levere Telenors nye 5G-nett09:57PolitikkKlart for avstemning over riksrettstiltale mot Trump09:49ReiseFlyselskap serverer kaffe i spiselige kopper09:27NorgeMann pågrepet for vold mot kvinne i Trondheim09:20PengerTror på ny rekord i julehandelen09:15SportHåndball-VM: Sverige utklasset Tyskland09:06NorgeOver 2.000 elever i Hordaland går på skoler som ikke ansetter homofile lærere08:39VerdenJohnson: Vi skal gjennomføre brexit08:38NorgeVenteliste hos Røde Kors i julen08:03PengerPundet styrker seg etter britisk valg07:51SportØdegaard før Messi-møte: – På et annet nivå enn meg07:23NorgeUndersøkelse: Nordmenn og svensker undervurderer hverandre07:08NorgeTogreisende må betale mer fra neste uke. Sjekk om du er berørt!06:54PolitikkBoris Johnson etter valgskredet: – Vi klarte det!06:51SportWild vant over Oilers i et tett og målrikt oppgjør06:37Sport«VM-krigingen» fortsetter for Norge: – Få hadde tro på oss06:25VerdenDe konservative sikrer rent flertall i Parlamentet06:22NorgeDette skjer i dag06:05VerdenFull jubel for toryene, Labour-lederen varsler at han vil gå av06:02NorgeSvært glatte veier – flere trailere i grøfta06:00PengerInterne Nav-krav om trygdesvindel: – Viser parodisk mistenkeliggjøring06:00VerdenOver tusen antikviteter tilbake på museum etter IS-krig i Syria05:59PolitikkSkjebnedag for Bergen Frp – kan være kroken på døra05:35NorgeDette skjedde i natt05:35NorgeMange tusen passasjerer må betale mer på toget fra søndag05:05VerdenMystisk syn på kirkegården skapte frykt i engelsk landsby05:03VerdenLiberaldemokratenes leder er ute av Parlamentet04:46VerdenLabour-leder Jeremy Corbyn varsler sin avgang som partileder04:06Norge21-åring slått bevisstløs på utested i Bergen03:54VerdenLabours partisekretær: Å gå til valg på en ny brexitavstemning førte til katastrofevalg03:08PolitikkLO medgir lønnsøkning til egen Agenda-sjef kan framstå uheldig02:53PengerBørsoppgang i Asia etter britisk valg02:31VerdenEU-landene enige om klimanøytralitet innen 2050 – gjør unntak for Polen02:21VerdenPolen vil nå klimamålene i «eget tempo»02:13NorgeForskning på studenters psykiske helse får 2,4 millioner02:06VerdenLabour-politiker ber Corbyn om å gå01:53VerdenEU-topper avventer britisk valgresultat01:50VerdenSeks døde hentet ut fra vulkan på New Zealand01:35VerdenDUP mener de fortsatt kan påvirke Johnsons brexitplan01:20NorgeDom i to nye barnevernssaker mot Norge tirsdag00:51PolitikkGiske favoritt til å bli fylkesleder i Trøndelag00:48VerdenPundet styrket seg etter valgdagsmåling00:44VerdenNigel Farage utelukker ikke å trekke seg fra politikken00:41VerdenMichael Gove mener Corbyns ubesluttsomhet førte til nederlag00:22VerdenFrankrike fornøyd med tydelig resultat i det britiske valget00:18VerdenTory-flertall på valgdagsmåling: – Klar støtte til å ta landet ut av EU00:11VerdenSvensk EU-minister: – Bedre med ordnet brexit enn å krasje ut00:02VerdenUtenriksminister Dominic Raab vil ikke ta seieren på forskudd23:59VerdenLabour-topp: – Nedslående resultat23:50VerdenValgmåling kom som et sjokk på Labour-topp23:39VerdenLeteaksjon etter norsk gutt i elv på Island23:37VerdenSturgeon: Bra for SNP, dystert for Storbritannia23:34SportSjokkexit for bundesligalederen etter keepertabbe23:29VerdenBritisk minister: – Vil handle fort i brexitsaken23:22VerdenStorbritannia-ekspert om valgdagsmåling: – Katastrofevalg for Labour23:17SportSolskjærs stjerneskudd herjet med AZ Alkmaar23:11NorgeTre Babcock-fly tilbake i tjeneste22:37KulturFretex-maleri solgt for 125.000 kroner22:28NorgeLeteaksjon etter norsk gutt i elv på Island22:11SportEkspertene kritiske til Arsenal: – De trengte flaks, og fikk det21:55SportAjer og Celtic tapte betydningsløs toppkamp21:38NorgeTrolig ingen løsning i Hagen-saken før nyttår21:16NorgeTre Babcock-fly er reparert21:03PengerBloomberg: USA og Kina enige om handelsavtale20:56SportRBK avsluttet med poeng etter Helland-perle: – Skjemte oss ikke helt ut20:53PengerNav ba om hjelp til å tolke EØS-reglementet – fikk nei av departementet20:37VerdenNew Zealand henter ut de døde etter vulkanutbruddet20:32PolitikkBriter trosser regn og vind og går til valgurnene20:23NorgeFotballspiller tiltalt for vold under kamp20:08NorgePerson funnet død på kjøpesenter i Trondheim20:04NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand fengslet i fire uker19:46NorgeSetesdals kulturtradisjon på UNESCOs verdensarvliste19:18VerdenHvorfor kommer spekkhoggere i overgangsalderen?19:17NorgeEU-parlamentet mener Maltas statsminister må gå av19:00NorgeAsylsøkere tapte ankesak om beviskrav ved fastsettelse av alder18:55VerdenMann dømt til 30 års fengsel for knivangrep i Nice18:19PengerKritikken hagler mot regjeringens forslag: – Rett og slett en katastrofe18:07NorgeMenneskehandeltiltalt ektepar frifunnet i lagmannsretten
Populært