Kan ha funnet myteomspunnet skip lastet med enorm gullskatt

Sørkoreanske dykkere hevder de har funnet et russisk krigsskip lastet med gull verdt tusen milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Funnet av det som hevdes å være det sagnomsuste russiske krigsskipet Dmitrij Donskoj, har ført til rene gullfeberen i Sør-Korea. Da skipet ble senket utenfor kysten av Sør-Korea i 1905, skal skipet nemlig ha vært lastet med flere hundre tonn gullbarrer og gullmynter til en verdi tilsvarende svimlende 1000 milliarder kroner, skriver Daily Mail.

Det er det sørkoreanske selskapet Shinil Group som sier at de endelig har lokalisert Dmitrij Donskoj på 434 meters dyp i havområdet utenfor vulkanøya Ulleungdo på den sørkoreanske østkysten.

– Du vil ikke tro dette, men vi har funnet navnet (på skipet, red anm), sier en talsmann fra Shinil i videoen de har sluppet i forbindelse med funnet.

– Når det gjelder tilstanden så er skipet brukket, men det er fortsatt mange identifiserbare strukturer som vi kjenner igjen fra modellene og de gamle bildene av skipet.

Du kan se videoen øverst i artikkelen.

Les også: 50 år siden Nord-Korea tok amerikansk spionskip

Vil legge frem flere funn

Selskapet vil avholde en pressekonferanse neste uke hvor de vil legge fram flere utrolige bevis, bilder og videoer av funnet. Ifølge selskapet har de undertegnet en intensjonsavtale med det kinesiske selskapet China Yantai Salvage om å forsøke å heve vraket i løpet av oktober og november, skriver russiske RT.

Saken fortsetter under bildet

Bilde tatt av det sørkoreanske selskapet Shinil Group av det som skal vise skipet Dmitrij Donskoj på 434 meters dyp i havområdet utenfor vulkanøya Ulleungdo. Navnet på skipet kan sees med kyrilliske bokstaver. Foto: EPA / NTB scanpix.
Bilde tatt av det sørkoreanske selskapet Shinil Group av det som skal vise skipet Dmitrij Donskoj på 434 meters dyp i havområdet utenfor vulkanøya Ulleungdo. Navnet på skipet kan sees med kyrilliske bokstaver. Foto: EPA / NTB scanpix.

Etter oppdagelsen av krigsskipet har en russisk kampanjegruppe kommet på banen og uttalt at eventuelle verdier på skipet i sin helhet bør returneres til Moskva.

– Skipet er et uvurderlig funn for Russland, et symbol på vår heroiske og tragiske fortid, en del av den russiske militærhistorien, sier den russiske arkeologen Jaroslav Livanskij, ifølge Daily Mail.

Avisen skriver videre at Shinil planlegger å donere ti prosent av verdien av et eventuelt gullfunn til Russland for å bidra til finansiering av byggingen av en togforbindelse mellom Russland og Sør-Korea gjennom Nord-Korea. Ytterligere ti prosent vil bli brukt til å utvikle den sørkoreanske øya Ulleungdo videre som turistdestinasjon. Planene inkluderer blant annet et eget museum tilknyttet det russiske krigsskipet.

Dykkerne har funnet flere jernbokser i vraket, men disse skal så langt ikke være åpnet.

Les også: Har funnet skip med enorme skatter

Kritiske til historien om gull

Øya Ulleungdo ligger øst for Den koreanske halvøya.
Øya Ulleungdo ligger øst for Den koreanske halvøya.

Det er imidlertid ikke alle som tror på historien om at Dmitrij Donskoj skal ha vært fullastet med gull. I et intervju med magasinet Bloomberg i 2000 helte den russiske forskeren Sergej Klimovskij ved Central Naval Museum i St. Petersburg kaldt vann i årene på alle som måtte tro at russiske krigsskip skulle inneholde store gullskatter.

– Det finnes ingen arkivmaterialer eller vitenskapelige bevis som underbygger teorien at det skulle være gull om bord på Dmitrij Donskoj. Med jevne mellomrom dukker spørsmålet om gull på russiske krigsskip opp, men det finnes ikke. Koreanerne kaster bare bort pengene sine.

Les også: Svartskjeggs skatt

Velrennomerte New York Times har også stilt spørsmål knyttet til den påståtte mengden gull som skulle befinne seg om bord. Ifølge avisen skal 14.000 tonn gull ha vært en umulig mengde for det russiske krigsskipet, som selv hadde en vekt på anslagsvis 6000 tonn.

Saken fortsetter under bildet

Skipet påstås å ha gullverdier på rundt 1000 milliarder. Flere er imidlertid kritiske til disse påstandene. Foto: EPA / NTB scanpix.
Skipet påstås å ha gullverdier på rundt 1000 milliarder. Flere er imidlertid kritiske til disse påstandene. Foto: EPA / NTB scanpix.

Den russisk-japanske krigen

Den russisk-japanske krigen var en relativt kortvarig, men svært betydningsfull konflikt mellom Russland og Japan i 1904-05, utløst av begge lands imperialistiske ambisjoner i Det fjerne østen. Krigen startet med at japanerne gjorde et overraskende lynangrep mot den russiske flåtebasen Port Arthur i Mandsjuria, torpederte den russiske stillehavsflåten sønder og sammen og inntok Koreahalvøya.

For å erstatte flåtetapet bestemte den russiske tsaren seg for å sende avgårde Østersjøflåten sin på en mange måneders ferd over halve kloden og til Vladivostok for å lære den japanske marinen en skikkelig lekse. Blant skipene var allerede omtalte Dmitrij Donskoj.

Les også: Hemmelig skattekart fra rommet får skattejegere til å juble

Angrep britiske fiskere i Nordsjøen

Dmitrij Donskoj var bygget i 1883. Skipet ble sendt sammen med den russiske tsars Østersjøflåte til å kjempe mot den japanske marine i Stillehavet. Det gikk dårlig. Nå er skipet funnet igjen. Foto fra 1893.
Dmitrij Donskoj var bygget i 1883. Skipet ble sendt sammen med den russiske tsars Østersjøflåte til å kjempe mot den japanske marine i Stillehavet. Det gikk dårlig. Nå er skipet funnet igjen. Foto fra 1893.

Turen fra Østersjøen til Stillehavet var av det famøse slaget. Den russiske flåten startet med å navigere gjennom et ikke-ekisterende japansk minefelt, og hadde ikke kommet lengre enn til Nordsjøen da en full russisk kaptein forvekslet en svensk tråler med en japansk torpedobåt og rapporterte til resten av armadaen at skipet hans hadde blitt forsøkt angrepet. Noen timer senere fikk russerne øye på flere fremmede skip og bestemte seg for å gå til angrep.

Slik gikk det til at den russiske marinen den 21. oktober 1904 gikk amok, og en flåte av 48 fredelige britiske fiskebåter plutselig ble utsatt for tungt, russisk bombardement, skriver det norske tidsskriftet Levende Historie.

I kaoset som oppsto begynte noen av de russiske skipene å skyte på hverandre. Slaget, som ikke akkurat var den russiske marines stolteste øyeblikk, resulterte i at to russere mistet livet og tre ubevæpnede britiske fiskere døde.

Les også: Tror de vet hvor legendarisk skatt er

Sjokkerende inkompetanse

Episoden er famøs, både fordi Russland angrep uskyldige fiskere, men også fordi den viste sjokkerende inkompetanse hos tsarens marine. Ifølge kilder skal et av de russiske skipene ha avfyrt 500 skudd uten å ha truffet noe som helst av betydning. Russland måtte senere betale 66.000 pund i erstatning til de britiske fiskerne. Storbritannia raste naturlig nok etter episoden, men gikk ikke til motangrep. I stedet fulgte The Royal Navy den russiske flåten helt til den forlot Biscayabukten.

Noen måneder senere ankom endelig den russiske Østersjøflåten til Det fjerne østen. Her ble den sendt til bunns og utradert av en effektiv japansk marine i Slaget ved Tsushima.

Konsekvensen var at russerne ble tvunget til å inngå fredsavtale, mens Japan fikk den ulykksalige lærdom om at forkjøpskrig kan lønne seg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:46 Bolivias president nær ved å vinne valget02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl
Siste nytt
02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:46VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NorgeVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl
Populært